morska kuhinja

Robinzonsko ljeto poznate PR-ovke: ‘Dok smo na brodu jedemo samo ono što ulovimo‘

Voditeljica odjela za odnose s javnošću Zagrebačkog kazališta mladih Danica Juričić Spasović odmara se daleko od ljudi i blizu svježe ribe pa u brodskoj kuhinji priprema ono što njezin suprug tog dana ulovi.

"Ljeto za mene znači vratiti se u Dubrovnik. Doslovno se raspametim od te ljepote koju poznajem od djetinjstva. Veselim se ponovnom susretnu sa starim prijateljicama, raduje me biti s roditeljima, ali najveći mi je užitak otisnuti se brodom na pučinu i uživati u polurobinzonskom načinu života. Imam sreću što mi je suprug Vito, iako Zagrepčanin, lud za morem i barkama pa dijelimo taj doživljaj potpunog suživota s prirodom", govori Danica Juričić Spasović, zadužena za odnose s javnošću u ZKM-u te autorica romana za tinejdžere i odrasle. Prije dvadesetak godina kupili su prvu barku, a danas imaju 30 godina stari desetmetarski brod Adria - nazvan Želva, prema jadranskoj kornjači - a ovogodišnja baza im je predivna uvala Marčuleti na Pelješcu.

image
PRIVATNI ALBUM

"Prije nego što se ukrcamo, kupimo sve što nam treba - rajčicu, krastavce, papriku, krumpir, sol, kavu, rižu, palentu, špagete te napunimo dvadesetak boca pitkom vodom. Dok smo na brodu, jedemo samo ono što ulovimo taj dan u moru. Vito postavi vrše ili baci parangal, a ako za mamac ostavi srdele, obično prva uleti kakva murina, zmijolika riba koje u dubrovačkom akvatoriju ima puno i koja je, kad joj se odstrani glava s otrovom u zubima, prava delicija. U svojim kuharicama Veljko Barbieri je skupio mnogo starih recepata za njezinu pripremu. Može se samo prepržiti na gradelama, narezati na kolutove, pobrašniti i ispeći u tavi ili joj dodati ugora i drugu bijelu ribu za brudet, a ja je radim "na crno".

Nađemo i hobotnicu, a ponekad uleti i cijelo jato cipala, što je veliko veselje. Tada, naime, pozovemo ljude iz susjednih uvalica pa s njima podijelimo ulov jer ga u toj količini nemamo gdje držati na brodu. Baš jako volim kuhati na brodu. Nije mi vruće kao u kuhinji, a mogu skočiti u more i malo se rashladiti dok se jelo kuha. Kad nam isteknu zalihe, otplovimo do Stona ili preko puta do Slanoga na kopnu, kupimo što nam treba, popijemo kavu u kafiću i to bude krasan izlet", govori Danica Juričić Spasović.

Prvih godina su na moru ostajali samo nekoliko dana odlazeći do Koločepa, Šipana, Jakljana i Olipa, a posljednjih šest "nestaju" iz civilizacije i dulje od dvadesetak dana. Od odjeće im trebaju samo dvije majice, kratke hlače, jakna s kapuljačom ili lagana vjetrovka jer navečer na moru zna biti prohladno, a jedini im je luksuz predivna priroda kojom su okruženi.

image
PRIVATNI ALBUM

"U početku mi je trebalo skoro tjedan dana da se naviknem na zvukove iz prirode koji se ne mogu čuti ni u Zagrebu ni u Dubrovniku. Čuješ kad netko baci sidro, kad proleti galeb ili prođe brod, glasni su i cvrčci i zrikavci, ovdje na Pelješcu ima i za ljude bezopasnih čagljeva koji se noću glasaju kao mali vukovi, i onaj neprestani zvuk mora što lagano zapljuskuje brod... Tako da sam do dugo u noć ostajala budna i polako se navikavala. Ali sada zaspem kao top već poslije 22 sata, ne samo od zraka koji te podjednako odmara i opija, već i zato što smo Vito i ja vrlo aktivni tijekom dana pa se dosta umorimo", govori Danica.

Ona ustaje oko šest sati, zatim se baca u more da bi se osvježila, pa prva jutarnja kavica. Potom provjera ima li ribe u zamkama i ako ima, počinje pripremanje objeda. Poslijepodne čita knjige, piše na laptopu, potom suprug i ona veslaju kanuom do susjednih uvalica da bi što bolje upoznali krajolik, a oko 19 sati, kad malo padne sunce, Danica otrči četiri kilometra po makadamskoj stazi što vodi iznad cijele uvale da bi, kao strastvena maratonka, odradila svoj uobičajeni trening. Za sve oko broda i navigacije zadužen je Vito Spasović jer je s godinama postao pravi morski vuk, dok je njezin zadatak pomno praćenje vremenske prognoze. Kako je svaka uvalica u blizini njihova sidrišta idealan zaklon za određene vjetrove, po potrebi se "sele" i tako se sklanjaju od moguće nevere.

"Ja sam mjesec dana slana jer na brodu nema tuša, ali to mi ne smeta. Niti mi što drugo treba osim mira, tišine i predivne prirode", zaključuje Danica Juričić Spasović.

Recept

Murina na crno

Sastojci:

1 kg murine, 2 veće glavice ljubičastog luka, 6 režnjeva češnjaka, 1 dl maslinovog ulja, 2 dl crnog vina, sol, papar, malo ribljeg temeljca

Priprava

Murini odstraniti glavu, odrezati rep za juhu, zatim joj mišićavo tijelo dobro izvući prema repu da otpadnu sve kosti, te je razrezati na tri jednaka dijela. Svaki malo posoliti, popapriti i pobrašniti. Na maslinovom ulju zazlatiti sitno nasjeckan luk i češnjak, dodati ribu i lagano je prepržiti te podliti vinom. Može se dodati i druga bijela riba, poput brancina. Kuhati oko pola sata na laganoj vatri uz podlijevanje ribljim temeljcem.

Linker
18. travanj 2024 07:00