IVAN DIMNJAKOVIĆ
Gastro metropola

S nogu ili fine dining: Gdje će se fino jesti ove jeseni u Zagrebu?

Zagreb vrvi odličnim mjestima na kojima vas čekaju fini zalogaji, a mi smo odabrali dva. Jedan novootvoreni lokal i jedan čije otvorenje željno iščekujemo.

Zagreb vrvi odličnim mjestima na kojima vas čekaju fini zalogaji, a mi smo odabrali dva. Jedan novootvoreni lokal i jedan čije otvorenje željno iščekujemo.

Svi gastroentuzijasti i obožavatelji dobrog zalogaja u vječnoj su potrazi za novim mjestima na kojima će isprobati nove okuse ili samo drugačiju interpretaciju već dobro poznatih jela. Nas je potraga odvela do dva nova mjesta: Proof 33 koji se, nakon višemjesečnog iščekivanja, otvorio prije manje od mjesec dana i Yezi za čije otvorenje ćemo ipak, iako nestrpljivo, još malo pričekati. Jedan donosi koncept brzog i finog obroka s nogu, a drugi će biti mjesto koje poziva na dugo uživanje u svakom zalogaju. Iako različita, oba mjesta, svako na svoj način, obećavaju vrhunsko gastronomsko iskustvo koje vrijedi isprobati.

Proof 33

Ovaj mlađi brat dobro nam poznatog Brooma 44 u kojem se uvijek traži mjesto više, smjestilo se u Ilici 33, a iza njega stoje poznata imena mladih kreativaca zagrebačke gastro scene. Voditelj Ivan Marković koji je prve korake napravio uz chefa Igora Gudca iz Brooma 44, njegov brat Tomislav čije vam je ime sigurno poznato iz Masterchefa gdje je 2021. osvojio 6. mjesto, food blogerica Janja Benić na društvenim mrežama znana kao Janjolinka i višestruko nagrađivana pizzaiola Kristina Halužan.

image
IVAN DIMNJAKOVIĆ

O otvaranju ovog mjesta govorilo se još od proljeća kad je Janja Benić u razgovoru za Dobru hranu otkrila odakle dolazi samo ime lokala: "Uvijek gledam na stvari iz više aspekata pa Proof može simbolizirati fermentaciju, dizanje tijesta, a broj 33 je oznaka kućnog broja na kojem ćemo otvoriti lokal" rekla je tada. Sada, pola godine od tog razgovora, Zagreb je bogatiji za mjesto na kojem nas čeka zanimljiva karta jela na kojoj se može pronaći ponešto za svako nepce. Od interesantnih pizza poput one veganske s grilanim tikvicama, pestom od lišća mrkve, ajvarom i paprikama, preko mesnih pizza i sendviča u focacciae od fermentiranog krumpira sve do slanih i slatkih galetta i slavnih krafni Janje Benić.

Yezi

Ovo mjesto će svojim otvaranjem definitivno obogatiti zagrebačku gastro scenu stoga se željno iščekuje njegovo otvaranje iako službeni datum još uvijek nije otkriven. Sam koncept restorana čiju će gastro ponudu voditi londonski chef azijske kuhinje Wetner Seebach bit će spoj panazijskih okusa, miksologije i vrhunskih slastica i čajeva. Nalazit će se u sklopu art‘otela Zagreb u Petrinjskoj ulici 7, a svojim će gostima ponuditi veliki izbor dim suma koji će uključivati onaj od pečenih gljiva, yuzua i tartufa, a osim izbora dim suma na karti će se naći i druga jela poput patke, jela s rezancima te ribljih jela koji će osigurati ponešto za svako istančano nepce. Uz hranu, na karti će se nalaziti i 20 vrsta čajeva koji su u azijskoj kuhinji neraskidivo povezani s tradicijom dim suma, a nabavljat će se s farmi iz Tajvana, Kine i Japana. Yezi obećava pravu kulinarsku avanturu koja neće stati s hranom jer će u ponudi imati i kreativnu listu koktela za koje kažu da će "ponuditi divan zaokret klasičnih pića". Ostaje još samo pričekati otvorenje kako bismo se upustili u, kako kažu, "nezaboravnu kulinarsku avanturu koja besprijekorno spaja tradiciju i inovaciju kreirajući doista nevjerojatno iskustvo."

Linker
27. travanj 2024 19:12