Kriz, 260525.
Karmela Vukov Colic kuha tradicionalno jelo tog kraja.

 BILJANA BLIVAJS CROPIX
U slast!

Seoska idila Karmele Vukov-Colić: Bivša TV voditeljica ugostila nas je u svojoj oazi mira i napravila nam ručak za pamćenje

Starinski recepti iz dugoselskog kraja, izvučeni s požutjelih listova rukom pisanih kuharica prošlih generacija, zahvaljujući Karmeli, koja je direktorica tamošnje Turističke zajednice, uskoro će biti objavljeni u novoj kuharici koja čuva gastro baštinu tog dijela Hrvatske

Starinski recepti iz dugoselskog kraja, izvučeni s požutjelih listova rukom pisanih kuharica prošlih generacija, zahvaljujući Karmeli, koja je direktorica tamošnje Turističke zajednice, uskoro će biti objavljeni u novoj kuharici koja čuva gastro baštinu tog dijela Hrvatske

Martinska torta, meso z tiblice, krpice sa zeljem, repa s bažulom ili rezanci s orasima - ovo su samo neki od recepata koje sabire i čuva Dugoselski spomenar, projekt očuvanja nematerijalne baštine grada iza kojeg, zajedno s brojnim Dugoselcima, stoji direktorica tamošnje Turističke zajednice Karmela Vukov-Colić (56). S puno ljubavi i uzbuđenja ova bivša TV voditeljica priča o tom gastro pothvatu, kao i događanju koje stoji iza njega.

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Dugo Selo već je prepoznato po manifestaciji "Stara jela z Dugog Sela" koja se održava trećeg vikenda u rujnu i iz godine u godinu privlači sve više zaljubljenika u tradicionalna jela, stare zanate i dobru zabavu. Tih se dana naše udruge, ugostitelji i sugrađani svojski trude pronaći najbolje recepte i pripremiti jela u ogromnim količinama da bi baš svatko od desetak tisuća posjetitelja mogao probati nešto autohtono iz našeg kraja", kaže Karmela te dodaje kako već tri godine ova manifestacija ima plastic free karakter, pa se hrana kuša iz "bakinog emajliranog tanjurića", plehnatog podsjetnika na industrijsku baštinu grada, koji posjetitelji nose kući kao suvenir, a ponosni su i na zero waste karakter manifestacije.

"Upravo su tako kuhale naše bake i prabake, ništa se nije bacalo", govori nam Karmela, koja se nakon odlaska s HRT-a odlično snašla u novoj poslovnoj ulozi. Da to ne bi bila samo jednokratna akcija, osmislila je biblioteku "Dugoselski spomenar" koja priču o gradu pripovijeda kroz njegove stanovnike i njihova tradicionalna obiteljska jela. Prošle je godine objavljena knjiga "Slastice", a ovih je dana baš u pripremi zbirka jela "na žlicu", poput juhe od fazana koju nam je Karmela pripremila prema receptu gospođe Milice Điđe.

image


Pjevac na krovu vikendice

BILJANA BLIVAJS CROPIX

"U gradu imamo dosta lovaca, a u prirodi koja nas okružuje dovoljno divljači pa su i naši stari pripremali, primjerice, juhu od fazana ili lovački gulaš koji lovci obavezno naveliko kuhaju u rujnu. U knjizi će se naći i svima poznata jela poput pašta fažola, variva od kelja ili sarme, ali i malo neobičnija poput kmetskog gulaša ili bakine mačkute. Sve su to privatni recepti, izvučeni s listova starih, rukom pisanih kuharica koji odišu nekim davnim vremenima i pamte prošle generacije. Oduvijek se obitelj okupljala oko stola, pa je i naša želja okupiti nove generacije, ali i naše posjetitelje u pripravi jednog zajedničkog obroka. Na "Starim jelima z Dugog Sela" imamo mnogo radionica: možete naučiti razvlačiti tijesto za savijače, od svježeg mlijeka napraviti sir, zamijesiti domaće rezance ili kašicu za juhu ili se okušati u kuhanju kotlovine", najavljuje Karmela. Nisu se zaustavili samo na gastro radionicama: u Dugom Selu se tijekom manifestacije može napraviti vlastiti kraluš, isplesti ceker od komušine ili od sušene bundeve napraviti kućica za ptice. Glavna zvijezda svakog dugoselskog stola je guska.

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Zaštitnik grada je sveti Martin, pa se na Martinje obavezno mošt krsti u vino uz pečenu gusku s mlincima. Guske su najtustije u tom dijelu godine, a u ostale dane posežemo i za drugom peradi. Piletinu punimo najčešće nadjevom od jetrica, ali meni je drag i ovaj, od bundeva i starog kruha, koji je lijep primjer kako naši stari ništa od hrane nisu bacali", kaže Karmela, i sama velika gurmanka i autorica više kuharica. Njezina prva knjiga "Kuhinja života" rasprodala se u rekordnom roku, a i druga je pri kraju.

"Zvat će se "Dolce vita" i donosi brzo spremljena jela, ona koja svaka obitelj može pripremiti. Pretpostavljam da će obje izaći istovremeno. Nadam se, čim prije. U međuvremenu, uživajte u okusu baštine, u jelima koja čuvaju miris peći na drva, toplinu domaognjišta i osmijeh naših baka", kaže Karmela.

Aromatično pile s nadjevom od bundeve i kruha

Sastojci

  • 1 pile
  • 4-5 češnjeva češnjaka
  • 2-3 žličice soli
  • 1 žličica crvene mljevene paprike
  • 2 žlice maslinovog ulja

Priprema

U mužaru usitniti češnjak, sol, papriku i ulje te tom smjesom dobro premazati pile iznutra i izvana. Peći ga u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva po jedan sat za svaki kilogram težine. Na pola pečenja okrenuti. Povremeno zalijevati masnoćom koju pile pusti.

Za nadjev

1/2 bundeve (butternut ili druge)

1/2 jučerašnjeg kruha

1 glavica luka

1/2 l povrtnog ili pilećeg temeljca

3 jaja

sjeckani peršin

sol, papar

Priprema

Bundevu i kruh narezati na kockice pa rasporediti po limu za pečenje. Poprskati uljem i peći 20 minuta na 180 stupnjeva. Pečeno pomiješati sa sjeckanim lukom, posoliti, popapriti i preliti toplim temeljcem. Umiješati i tri umućena jaja i sjeckani peršin pa time puniti pile ili nadjev peći zasebno, još 20-ak minuta na 180 stupnjeva.

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

Juha od fazana

Sastojci

  • 1 fazan
  • 1 grincajg (mrkva, celer, peršin, koraba, luk, krumpir)
  • 3 l vode
  • 1 jaje
  • oštro brašno

Priprema

U lonac s hladnom vodom staviti fazana. Kad zavrije, dodati narezano povrće, posoliti i lagano kuhati dva sata. Pjenu koja se stvara tijekom kuhanja obrati i baciti. Od jaja, brašna i soli umijesiti tvrdu kuglu tijesta. Izribati ga na ribež da se dobije kašica. Ukuhati je u procijeđenu vruću juhu. Meso narezati i s povrćem dodati u juhu ili poslužiti zasebno uz umak od hrena.

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX
11. srpanj 2025 18:28