mini vodič

Slasna lica kobasica na zagrebačkom Adventu

Od svojih početaka je zagrebački Advent poznat po bogatoj ponudi kobasica, a ove godine ugostiteljske kućice nude svakojake maštovite varijante.

GRINCHY LJUTA - SHANK

Grinchy ljuta kobasica dugo se prokuhava, a potom se zapeče na grillu. Poslužuje se u pecivu premazanom maslacem koji se također stavi na grill da dobije dodatnu, ukusnu aromu, uz dodatke po izboru, primjerice kiselo zelje i umak po želji. Santa’s Special se pak poslužuje razrezana u zdjelici, s pekarskim krumpirom i cheddar sirom koji se kratko stavi na grill da bi bio ukusniji te s malo prženog luka. Na kućici Shank može se kušati odlična kombinacija domaće debrecinke s avokadom, špekom i čilijem.

image
BOJAN HARON MARKIČEVIĆ

FRANCUSKA KOBASICA - OH LA LA

Oblizat ćete prste kada kušate francusku kobasicu s topljenim raclette sirom, umakom od senfa i meda, s prženim lukom, špekom i kupus salatom.

image
PRESS

DEBRECINKA - POLAR EXPRESS

Ljuta kobasica poslužuje se uz salatu s malo više crvenog kupusa, topljeni sir, prženi dehidrirani luk te s umakom po želji. Uz ostale kobasice, kao što su debrecinka ili krašićka, ide dinstano kiselo zelje OPG-a iz Dugog Sela, klice češnjaka te dodaci poput prženog luka, umaka, jalapeñosa, objašnjava chef Anđelko Jelaš.

image
BOJAN HARON MARKIČEVIĆ

KAISER KOBASA - ROUGEMARIN

Ideja kaiser kobase je da uz pecivo kajzericu dobijem neki proizvod koji je lokalni, a opet upečatljiv i drukčiji, kaže Marin Medak. Kajzerica se prereže, izvadi mekani dio, napuni sirom, premaže svježom kobasicom izvađenom iz ovitka te se zapeče. U svakoj se porciji dobiju tri polovice kajzerice - s premazom od talijanske, francuske, odnosno španjolske kobasice, s raznim dodacima i umacima. Tako su ih i nazvali: Vruća Talijanka, Strasna Španjolka i Fenomenalna Francuskinja.

image
BOJAN HARON MARKIČEVIĆ

SALSICCIA - FELIZ NAVIDAD

U kućici chefa Marija Mihelja, nudi se talijanska kobasica salsiccia, koju on priprema bez ovitka, sa začinima koji podsjećaju na Božić - ima malo cimeta, muškatnog oraščića, klinčića, papira. Radi ih u dvije varijante, jedne su od svinjetine, druge od junetine. Poslužuju se u malo slađem brioš pecivu, tako da svi ti začini jače dođu do izražaja, a uz to idu salata od kupusa, sir, hrskave sjemenke, umak po želji.

image
BOJAN HARON MARKIČEVIĆ

ISTARSKA KOBASICA S RUKOLOM I TARTUFIMA - CUGERAJ

U ponudi su četiri vrste kobasica na pet različitih načina, a izdvojiti svakako treba pravu eksploziju okusa - pečenu istarsku kobasicu s rukolom, tartufima i sitno sjeckanim kruškama u vinu. Cugeraj house special je pak domaća dimljena kobasa s umakom od hrena koja se servira s kiselim zeljem, ukiseljenim lukom, prženim lukom i prženom slaninom.

image
PRESS
Linker
19. travanj 2024 16:04