Morski meni

Slasni recepti tjedna: Salata s lososom, pašteta od skuše, ražnjići od bijele ribe...

Riblje meso pripremljeno u pećnici ili na tavi baza je najmaštovitijih ljetnih kreacija, a poslužuje se na salatu, kao namaz pa i na štapiću.

Oslić u umaku od rajčice i bosiljka

Sastojci

350 g fileta oslića, sol, papar, maslinovo ulje, prstohvat pahuljica čilija, 3 velika češnja češnjaka, 400 g mini rajčica, 100 ml bijelog vina, 1 velika šaka svježe nasjeckanog bosiljka, 1 žličica šećera, korica pola limuna

Priprema

Zagrijati kratko maslinovo ulje u velikoj tavi. Dodati na sitno nasjeckan češnjak, pržiti kratko da samo malo zamiriši. Dodati cherry rajčice, peći dok ne omekšaju oko devet do deset minuta. Uliti bijelo vino, umiješati nasjeckani bosiljak, limunovu koricu, sol, šećer i papar. Kuhati oko dvije minute. Prebaciti umak u zdjelu.

File ribe posoliti i nakapati maslinovim uljem. Pržiti na maslinovom ulju s jedne strane tri minute te s druge strane tri minute. Pečenu ribu preliti umakom od rajčica te sve zajedno prokuhati oko jednu minutu. Maknuti s vatre i servirati toplo.

Pašteta od skuše s kaparima

Sastojci

3 skuše srednje veličine (oko 500 g), suncokretovo ulje, 2 žlice kukuruznog brašna, 2 kuhana jaja, 3 manja kisela krastavca, 50 g kapara, 50 g omekšalog maslaca, sol, papar, maslinovo ulje, motar, 2 češnja češnjaka, kruh

image
BERISLAVA PICEK CROPIX

Priprema

Ribu očistiti, osušiti kuhinjskim papirom. Kukuruzno brašno posoliti te njime obložiti ribu. Zagrijati suncokretovo ulje i ispržiti ribu. Ohlađenu ispečenu ribu očistiti od kostiju i kože te usitniti na manje komade. U sjeckalicu staviti kisele krastavce narezane na manje komade. Dodati kuhana jaja, no samo žumanjak. Lagano usitniti. Dodati usitnjenu ribu, kapare, omekšali maslac, sol i papar. Miksati uz povremeno dodavanje koje kapi maslinovog ulja. Kada je smjesa glatka, premjestite paštetu u posudu, stavite u hladnjak da se ohladi prije posluživanja.

Kruh narezati na manje šnite, premazati ga češnjakom i tankim slojem maslaca.

Grill tavu dobro zagrijati te kratko prepeći aromatizirani kruh. Na kruh namazati sloj paštete i na vrh posložiti motar.

Salata od dimljenog lososa i mladog špinata

Sastojci

250 g mladog špinata, 150 g dimljenog lososa, 1 svježi krastavac, 2 manje ljutike, 1 limun, 150 g mini rajčica, sok jednog limuna, 1 žlica pinjola ili sjemenki suncokreta, sol, papar, kikirikijevo ulje, 1 žlica octa od nara

image
BERISLAVA PICEK CROPIX

Priprema

Špinat dobro oprati i pustiti da se dobro ocijedi. Višak tekućine ukloniti kuhinjskim papirom. Krastavac i limun narezati na trakice. Ljutiku na kockice ili na kolute. U manju zdjelicu uliti 2 žlice maslinovog ulja, dodati sol, papar, limunov sok i ocat od nara, promiješati. U veću zdjelu složiti špinat i ostalo nasjeckano povrće. Začiniti marinadom, dodati dimljeni losos, svježi bosiljak i sjemenke suncokreta. Odmah poslužiti.

File orade sa salatom od daikona i tostiranim listićima badema

Sastojci

1 orada oko 650 g, 2 daikona, sok pola limuna, 2 manje tikvice, maslinovo ulje, svježi vlasac, listići badema, maslinovo ulje, sol

image
BERISLAVA PICEK CROPIX

Priprema

Ribu očistiti, oprati i osušiti. Isfiletirati oštrim nožem. Od jedne ribe mogu se dobiti 4 fina komada. Filete pokapati maslinovim uljem i posuti krupnom morskom soli. Ostaviti sa strane. Daikon oguliti i narezati na kolutiće, začiniti malo solju i limunovim sokom. Tikvicu narezati na tanke šnite te vrlo kratko pržiti na maslinovom ulju sa svake strane. Listiće badema kratko blanširati na suhoj tavi. Na samom kraju ispeći file orade na dobro zagrijanom ulju. Najprije staviti na stranu kože te zatim okrenuti. Pečenu posoliti po želji. Jelo odmah servirati i poslužiti toplo.

Riblji ražnjići s povrćem

Sastojci

400 g bijele ribe po izboru, 2 mrkve, 2 manje tikvice, 2 glavice ljubičastog luka

image
BERISLAVA PICEK CROPIX

Salata od ječma

150 g ječma kuhanog prema uputi na pakiranju, 1 žlica bučinog ulja, 2 mlada luka, 1 žlica sitno nasjeckanog peršina, sol, sok pola limuna

Umak

150 g grčkog jogurta, 100 g sirnog namaza, malo soli, 1 žlica sitno nasjeckanog vlasca

Preiprema

Ribu narezati na jednake kocke. Mrkvu uz pomoć gulilice narezati na duge trake. Tikvicu narezati na kolutiće, a luk na manje komade. Na drveni štapić naizmjence slagati ribu i povrće. Začiniti solju i maslinovim uljem te staviti kratko da se marinira.

Kuhani ječam, začiniti solju, bučinim uljem. Dodati na sitno narezan mladi luk i peršin. Sve začiniti limunovim sokom i promiješati.

U zdjelicu staviti grčki jogurt, sirni namaz i sol te dobro promiješati, dok smjesa ne postane glatka. Dodati sitno sjeckani vlasac i staviti umak u hladnjak. Na zagrijanoj grill tavi uz dodatak maslinovog ulja ispeći ražnjiće. Odmah servirati uz salatu od ječma i ohlađeni umak.

01 - Modified: 2022-08-13 05:40:00 - Feat.: 0 - Title: Kuhinja Ane Morgan s Michelinovom preporukom: Mali svijet velikih delicija iz srca Istre
01 - Modified: 2022-08-13 05:40:00 - Feat.: 0 - Title: Kuhinja Ane Morgan s Michelinovom preporukom: Mali svijet velikih delicija iz srca Istre
Linker
20. rujan 2022 20:23