Otkrivamo tri jednostavna i osvježavajuća recepta s divljim biljem koje možete pripremiti na svom ljetovanju, prema preporukama omiljene Gen Z influencerice.
Influencerica Lada Kušec Deči (25), nekima poznatija kao @s.lada.k, jedna je omiljenih predstavnica Gen Z generacije koju obožavamo pratiti na društvenim mrežama. Od putovanja, draža joj je samo hrana, pa nas svakodnevno razveseli otkrivajući nam nove restorane, slastičarne i kafiće. Ljeta već godinama provodi na Zlarinu, otoku blizu Šibenika, a koliko uživa u netaknutoj prirodi otoka dokazuju i njezini kućni recepti od biljaka koje joj dođu pod ruku na svakodnevnom putu prema plaži. A kako svoje recepte nesebično dijeli, otkrila je tri zanimljiva recepta za ljetna osvježenja koja si možete i vi pripremiti na svom ljetovanju.
Sok od divljeg origana
Ovo je biljka koja se može nabrati na putu za plažu, i koju ćete na Zlarinu pronaći na svakom koraku. Moja mama to zove divlji origano. Svaki recept koji se sprema u našem kućanstvu, radimo po našim mjericama, tako da si svatko zapravo može prilagoditi količinu sastojaka, u ovom slučaju šećera.
Evo našeg odokativnog postupka:
- sa sobom ponesem jednu veliku zdjelu, pa ju do kraja napunim biljem, odnosno divljim origanom
- biljke u zdjeli pospremo za 100g limunske kiseline i potopimo u vodi
- biljke potom ostavimo da se 2 do 3 dana mariniraju u ukiseljenoj vodi
- kada vidimo da se u potpunosti promjenila boja biljke, procijedimo tu istu vodu u veću posudu i stavimo ju kuhati
- vrijeme je za šećer - mi osobno stavljamo dvije kile bijelog šećera, i potom puštamo da zakuha
- kada se šećer otopi, sok se prvo ohladi a onda je spreman da se prelije u staklene boce
- pripremite si sok u kombinaciji sa hladnom mineralnom vodom u omjeru pola-pola, i spremni ste za svoje najdraže ljetno osvježenje
Ukiseljeni motar
Motar je biljka koja raste na gotovo svakoj plaži, tako da za ovaj specijalitet ne morate nužno biti na Zlarinu. Biljka se zove motar, i moja je najdraža ljetna hrana! Može se pripremiti na više načina, al ovo je osobno moj najdraži. Za početak, bilo bi dobro da ga uberete negdje u unutrašnjosti odnosno po mogućnosti da grmovi nisu uz veliku prometnicu. Idući korak je da ga odvojite od borovih iglica koje su često skrivene unutar grma.
Recept je toliko jednostavan da ćete poželjeti ovo jesti svaki dan:
- uberete veliku zdjelu motara, kao ja u videu ako vam treba omjer količine
- potom ga prokuhavate sa jako puno soli
- kada vidite da se biljka smekšala - to je znak da je gotova
- pripremite ga uz kuhani krumpir i malo maslinovog ulja, i to je to - dobar tek!
Sok od smokvinog lista
Na red je došla i smokva, omiljeni otočki desert. Osim najfinijih plodova, ono što se savršeno uklapa u ljetna osvježenja je sok od smokvinog lista. To je zaista moje najdraže piće ikada, a zanimljivo je da će vas okus pri samoj pripremi iz nekog razloga podsjetiti na kokos.
Idemo na pripremu:
- uberete smokvine listove, poželjno mlade, svjetlo zelene listove
- potom ih operete u vodi, a prilikom pranja ih protrljate jedan od drugog
- u posudu stavite kilu bijelog šećera i litru vode - i nemojte se bojati količine šećera, radimo sirup i na kraju ćemo ga razrijediti vodom
- voda ne smije zavrijeti ali se šećer mora rastopiti
- u vodu stavljamo listove smokve, količinu procijenite tako da napunite količinu vode i šećera koja se prokuhala u posudi
- nakon što prokuhaju i listovi, ostavite da se sve ohladi, procijedite vodu u boce i spremni ste za pripremu
- prilikom pripreme, idealno je napraviti kombinaciju slatkog i kiselog, pa tako dodam malo soka od limuna i potom običnu ili mineralnu vodu - i to je to!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....