Prosper Filipović talentirani je fotograf i dizajner vizualnih komunikacija koji je odlučio stvoriti mjesto u Splitu u kojem će moći nesmetano raditi i uživati.
Split je grad poznat po dobrom raspoloženju, dobrom vremenu, dobroj hrani i dobrim pićima. Stoga nas nije nimalo iznenadila vijest da "cvit Mediterana" dobiva još jedan vrhunski kafić, bl3nd. Lokalce će pak posebno oduševiti činjenica da nije u pitanju samo još jedan lokal bez duše na Rivi, već pomno uređen i promišljen prostor u kvartu Split 3.
"To je kvart koji živi, okružen fakultetima, uredima, školama i u kojem žive brojni ljudi. Ima tu neku specifičnu energiju, ali i veliki nedostatak sadržaja tog tipa. Upravo zato nam je postalo jasno da je bl3nd tu gdje treba biti, kao mjesto susreta, opuštanja i inspiracije za sve generacije", govori nam Prosper Filipović, fotograf i dizajner vizualnih komunikacija koji je u novu poslovnu avanturu krenuo s bratom blizancem Zoranom.
Sve je zapravo započelo kao Prosperova želja za ljudskim kontaktom. Naime, kako je njegov svakodnevni rad većinom digitalan, s vremenom mu je počeo nedostajati prostor u kojem može stvarati i biti okružen ljudima. U početku je razmišljao o otvaranju fotografskog studija, ali ubrzo je shvatio da zapravo najviše voli fotografirati na prirodnom svjetlu i u estetski ugodnim interijerima.
"Kafići su oduvijek bili moja svakodnevica, mjesta gdje se družim, radim, fotografiram i upoznajem ljude. Iz te kombinacije interesa i potreba rodila se ideja da otvorim vlastiti prostor u kojem će sve to biti spojeno. Na neki način, osjećam se kao da otvaram svoj dnevni boravak – prostor u kojem će se moji prijatelji, klijenti i posjetitelji osjećati dobrodošlo, a ja ću moći raditi ono što volim, bez vremenskih i kreativnih ograničenja. A i koliko god volim svoj posao, često sam se u šali znao referirati na to da bih jednog dana volio raditi u pekarnici ili kafiću", smije se zaljubljenik u specialty kavu i matchu kojem se želja ostvarila.
Šarolika ponuda i promišljen interijer
Samo ime bl3nd dolazi upravo kao svojevrsni hommage ponudi kafića u kojoj će prevladavati matcha, kava i kolačići. Nit vodilja u cijelom projektu bio je balans, odnosno želja da svaka stavka u ponudi bude pomno odabrana. Tako trenutno nude dvije vrste matche – jednu domaćeg brenda Materia, koja će biti stalni dio ponude, i limitirane serije brendova poput njujorškog Kettla. Pripremaju kavu nizozemskog brenda A Matter Of Concrete, a u šarolikoj ponudi će se uz svježe cijeđenu naranču i limunadu pronaći i njemačka Fritz-Kola te hrvatska kombucha Kultura. Sam kafić bit će otvoren radnim danom od 7 do 15 sati, dok će subotom biti hit lokacija za jutarnju kavu od 8 do 13 sati.
Uz drugačiju ponudu i zanimljivu lokaciju, ono po čemu se ipak najviše ističe jest zanimljiv interijer u neutralnim toplim bojama poput smeđe, bež i sive, s naglascima u zelenim, plavim i crvenim nijansama. Za to je zaslužan upravo Prosper, koji je inspiraciju prvo tražio na Pinterestu i u arhitektonskim časopisima, dok nije shvatio da su najbolje ideje one koje nastaju tijekom procesa.
"Kako smo uređivali prostor dio po dio, ideje su dolazile spontano, kroz svakodnevne situacije, razgovore, rad s materijalima i reakcije prostora na ono što unosimo. Nije bilo strogo definiranog plana, ali smo se trudili da sve što radimo bude u skladu jedno s drugim i da se prostor razvija organski. U konačnici, sve se sjelo na svoje mjesto. Prostor odražava taj proces, promišljen, ali ne prekonstruiran, estetski dosljedan, ali s dovoljno slobode da diše i živi s vremenom", objašnjava talentirani fotograf koji je dio namještaja kupio i preko Facebook Marketplacea, ali i u popularnoj trgovini Zara Home.
Ipak, glavni komadi u prostoru su velike lounge stolice danskog brenda Frama koje su spojene s aluminijskim stolićem lokalnog arhitektonskog biroa Mijić Haklička Studio. Prilikom biranja namještaja imao je podršku prijatelja s kojima dijeli i estetiku, no većinu odluka ipak je donio sam, prateći ne samo viziju prostora, već i osjećaj koji je želio postići.
"Posebno bih istaknuo i inox police koje smo sami dizajnirali i dali izraditi, one su mi jako važne jer unose industrijski, ali elegantan štih. Te police imaju i funkcionalnu ulogu, služe kao mali concept store unutar kafića, gdje ćemo nuditi različite proizvode. Ideja je da naši gosti mogu pronaći inspiraciju za last minute poklone ili, ako žele, ponijeti dio bl3nd atmosfere sa sobom kući", govori Prosper koji je aktivno sudjelovao i u svim radovima prilikom uređenja.
DIY uređenje
Iako je prvotno planirao angažirati nekoga tko bi uređenje odradio po principu "ključ u ruke", od arhitektonskog rješenja do izvedbe, shvatio je da je to van njegova budžeta te odlučio zasukati rukave. Tako je uz pomoć prijatelja rušio zidove, bojao stolariju i uređivao interijer. Profesionalci su se pobrinuli za postavljanje knaufa i zidova te svih elektroinstalacija i vodovodnih radova, a izazovno je bilo i pronaći same majstore koji su izvodili radove.
"Iako nas je sve to iscrpilo, osjećaj zadovoljstva na kraju je neusporediv. Za prvi projekt ovakvog tipa mogu iskreno reći da je sve ispalo bolje nego što smo očekivali", priznaje fotograf i dodaje da nisu požalili ovu odluku ni u jednom trenutku.
Ipak, tijekom radova naišli su na brojne prepreke. Prisjetio se tako možda i "najgore" zgode, kad se uistinu razočarao u situaciju i počeo preispitivati cijelu ideju DIY pristupa uređenju.
"Na pola renovacije odlučili smo sami izliti pod koristeći samonivelirajuću masu, naravno, sve po preporuci prijatelja, uz pomno proučene tutorijale i točno izračunatu količinu materijala. Ipak, već prvi dan smo uspjeli pokriti samo pola prostora. Sljedeći dan smo na brzinu kupili još mase, koju smo, unatoč najboljoj volji, nanijeli toliko neravnomjerno da izgleda kao da je tako i planirano. U početku je pod imao lijepu, svijetlosivu boju, ali nakon lakiranja je postao znatno tamniji. No, s odmakom i kad je prostor dobio završni izgled, taj pod mi je zapravo postao jedan od omiljenih elemenata, baš zbog svoje sirovosti i kontrasta sa savršenim, pažljivo biranim namještajem", govori Prosper.
Tako je samo opremanje i spremanje prostora koji će svoja vrata otvoriti 3. rujna bio izazovan proces, ali onaj koji na kraju nudi osjećaj zadovoljstva, s čime je iznimno zadovoljan i sam vlasnik. "U konačnici, sve se sjelo na svoje mjesto. Prostor odražava taj proces, promišljen, ali ne prekonstruiran, estetski dosljedan, ali s dovoljno slobode da diše i živi s vremenom", zaključuje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....