Slano i slatko

Stigle su bundeve, kraljice jeseni. Donosimo tri odlična recepta

Od bundeve, buće ili tikve mogu se raditi stotine slanih i slatkih jela, omiljena su jesenska namirnica vrhunskih chefova pa zašto ju i vi ne bi ste unijeli u kuhinju, pripremili maštovita jela i oduševili vaše ukućane i goste.

Butternut, hokaido, prinčeva kruna, Ibiza, kabocha… Sve su to vrste bundeva koje su dostupne i na našima tržnicama, a stiglo je vrijeme da u njima i uživamo. Slatkastog okusa, ljekovitih svojstava, puna vitamina i minerala, buć, tikva ili bundeva nezaobilazna je namirnica i u kuhinji. Od nje su jednako ukusna slana i slatka jela, a od koštica se radi bučino ulje, prava delikatesa koja se upotrebljava i u najsofisticiranijim kuhinjama.

S bundevom se zaista može raditi svašta, od kolača, torti, kompota i sladoleda pa sve do juha, variva, pita i rižota. Recepata je bezbroj, a mi vam predlažemo tri odabrana koja će sigurno oduševiti vaše ukućane i goste.

Punjena tikva s mljevenim mesom i vrganjima

Sastojci: 2 hokaido tikve, ulje, 500 g miješanog mljevenog mesa, 500 g vrganja, 2-3 režnja češnjaka, 1 veći luk, peršin, majčina dušica, sol, papar, prstohvat kajenskog papra, 1 dl povrtnog temeljca, 1 žlica milerama, ribani parmezan

Priprema: Narezani luk pirjati na ulju dok ne postane staklast, dodati mljeveno meso, narezani češnjak, posoliti te dodati crni i kajenski papar po želji. Promiješati dok meso ne dobije smeđu boju te zaliti temeljcem i kuhati dok tekućina ne ispari. Umiješati začinske trave, mileram i polovicu ribanog parmezana. Vrganje narezati na ploške te prepeći na grill tavi.

Bundevama odrezati vrh s peteljkom da izgleda kao šeširić te ih izdubiti. Svaku iznutra posoliti te dodati meso i vrganje. Svako punjenje na kraju posipati ostatkom parmezana, poklopiti i peći na 200 stupnjeva oko sat vremena.

image

Kompot od bundeve

HANDMADE PICTURES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Kompot od bundeve

Sastojci: 2 kg oguljene i očišćene bundeve, 800 g šećera, 1 vanilin šećer, 3-4 cm korijena đumbira, 1 limun, 2 žlice jabučnog octa, 2 l vode, začini (cimet, anis, kardamom, klinčići…)

Priprema: Bundevu oguliti, izvaditi sjemenke i narezati na kockice. Prokuhati 2-3 minute u kipućoj vodi s octom te ocijediti. Paziti da bundeva previše ne omekša. U vodu dodati šećer, ploške limuna, narezani đumbir i kratko prokuhati dok se šećer ne otopi. Dodati začine po želji. Bundevu staviti u sterilizirane staklenke, preliti procijeđenim šećernim sirupom i začinima. Zatvoriti i kuhati u loncu za sterilizaciju oko 15 minuta.

image

Juha od buče s kiselim vrhnjem

MARKO SUBOTIN/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Juha

Sastojci: 1 muškatna tikva, 2 žlice maslaca, 1 glavica luka, 1 režanj češnjaka, 1 l povrtnog temeljca, prstohvat muškatnog oraščića, sol, papar, kiselo vrhnje

Narezan luk propirjati na masnoći, dodati protisnuti češnjak te očišćenu bundevu narezanu na kockice pa sve podliti temeljcem. Kuhati dok tikva ne omekša oko pola sata, pa sve začinite. Maknuti s vatre i usitniti štapnim mikserom dok se postane krem juha. Servirati sa žlicom kiselog vrhnja. Juhi se može dodati i par kapi limunovog sok, sjeckani peršin i pržene bučine sjemenke.

Linker
18. travanj 2024 12:21