PRESS KURAž
Slatke muke

Što je Uskrs bez pince? Na našoj listi pronađite one najbolje

Ako ove godine jednostavno nemate vremena ili dosad niste bili spretne ruke, evo gdje možete potražiti kraljicu blagdanskog stola u Zagrebu.

Ako ove godine jednostavno nemate vremena ili dosad niste bili spretne ruke, evo gdje možete potražiti kraljicu blagdanskog stola u Zagrebu.

Pinca, uskrsna pogača, jajarica, sirnica - sve su to nazivi za slatki kruh koji je uz šunku, jaja i mladi luk neizostavan dio uskrsnog doručka. Ovo pecivo ima zaista dugu tradiciju i izvan Hrvatske. Navodno je potekla iz doba Mletačke Republike, a sredinom je 19. stoljeća recept stigao i u Austriju, gdje ćete ju i danas pronaći pod nazivom Görzer Pinze. U povijesti su slastice predstavljale luksuz pa su se često pekle samo za posebne prigode poput najvećih blagdana. Pinca se pripremala s mnogo pažnje i nosila na blagoslov u crkvu s ostalom hranom koja se posluživala na Uskrs, a i dan danas ima status kraljice blagdanskog stola. Mijesi se od bijelog brašna, jaja, šećera, mlijeka i masti, a dodatni okus joj mogu dati limun i naranča, ali i med, dobar rum i vanilija. Neki stavljaju i grožđice ili suho voće, no ovi dodaci ovise o ukusu. Sam proces izrade nije nimalo lagan i može potrajati i do nekoliko sati, pa ako ove godine jednostavno nemate vremena ili dosad niste bili spretne ruke, ovu poslasticu možete potražiti i u gradu. U nastavku pogledajte gdje u Zagrebu možete kupiti pincu, a ako se ipak odlučite na kulinarski pothvat, dobili smo neke savjete, ali i pokoji recept.

Noel Bread & Deli

U pekari i dućanu s delicijama Noel Bread & Deli, koju je otvorio prvi zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom (Noel), peku sjajne pince. Tajna je, rekli su nam, u njihovom domaćem džemu od naranče i prirodnom kvascu, a dodatno ju obogaćuju i rumom, vanilijom i maslacem. Nakon što se zamijesi i oblikuje, smjesa pinci ostavlja se na hladnoj fermentaciji preko noći. Uz pincu, tu su još i sočna babka i klasična makovnjača. Postoji mogućnost predrezervacije, a plaćanje se izvršava isključivo na prodajnim lokacijama u ulicama Dukljaninova 1 i Masarykova 24. Cijena je 13 eura. Osim poslastica, pripremaju i uskršnji sendvič koji će biti u prodaji desetak dana, ali i još nekoliko slatkih i slanih noviteta. Narudžbe primaju putem dostavljačkih platformi, a u vrijeme praznika primaju i prednarudžbe za pojedine artikle. Svi njihovi proizvodi rezultat su ručnog rada i imaju predznak artisan pa su i količine ograničene.

image

Noel Bread & Deli

PRESS

Kuraž

Pekara Kuraž od 2011. godine oduševljava Zagrepčane svojim tradicionalnim pristupom i domaćim sastojcima. Njihovi se proizvodi svakodnevno pripremaju u Zagorju te se zatim šalju u Zagreb svako jutro. Pincu peku u krušnoj peći, što joj daje posebnu aromu, a dodatno ju obogaćuju limunom i narančom. Ove godine pronaći ćete ju po cijeni od 8 eura. Osim popularnog uskrsnog peciva, njihova ponuda obuhvaća mlince i rezance za juhu, ali i orahnjače i makovnjače koje imaju osam do jedanaest slojeva nadjeva. Od kuglofa možete odabrati između čokoladnog s komadićima lješnjaka i onoga s višnjama, koji su zbog svoje mekoće i sočnosti postali pravi hit, a pripremili su i dovoljno zapakiranih proizvoda poput miješanih keksi i vanili cvjetića, za kojima potražnja također raste u vrijeme Uskrsa.

Svi proizvodi dostupni su na prodajnim mjestima koja se nalaze na zagrebačkim tržnicama Špansko, Dolac i Kvatrić. Možete ih naručiti i preko web shopa te preuzeti na prodajnim mjestima ako se radi o svježim proizvodima ili će vam ih dostaviti na željenu adresu ako je riječ o trajnim, zapakiranim proizvodima. S obzirom na to da proizvode peku u krušnoj peći i ne mogu povećati proizvodnju usred smjene, svima koji su zainteresirani preporučuju raniji dolazak na tržnicu.

Iako su njihovi recepti tajni, ipak su bili spremni dati nekoliko savjeta svima koji odluče delicije pripremati kod kuće. "Ako želite raditi pincu, preporučujemo da joj pružite dovoljno vremena da se tijesto digne prije i nakon oblikovanja, kako bi bila mekša. Kad su u pitanju orehnjače i makovnjače, nakon pečenja ih izvadite iz protvana i okrenite naopačke dok se hlade, kako se gornji sloj ne bi odvajao od ostatka", rekli su.

image

Kuraž

PRESS
image

Kuraž

PRESS

Kukuriku

U artisan pekari Kukuriku pince možete potražiti tijekom uskršnjeg tjedna. Kao i ostali njihovi proizvodi, i pince će biti potpuno prirodne, bez aditiva. Pri izradi će koristiti isključivo prirodne sastojke s dodatkom divljeg kvasca. Kako su nam objasnili, svaka prava pinca u pravilu obiluje maslacem, žumanjcima i aromama pa ni njihova neće biti iznimka, a cijena će joj ove godine biti 10 eura. No to nije sve. Iako nam nisu mogli reći o čemu je točno riječ, saznali smo da za kraj tjedna pripremaju jedno slatko i jedno slano uskrsno iznenađenje. Njihove proizvode trenutno možete potražiti na adresi Savska cesta 156, a pohvalili su se i da uskoro otvaraju drugu lokaciju u Mesničkoj ulici. Narudžbe i rezervacije ne primaju zbog ograničene proizvodnje, no namjeravaju napraviti dovoljno pinci kako bi zadovoljili sve koji ih požele kupiti.

image

Kukuriku

PRESS

Korica

I u Korici, prvoj majstorskoj pekarnici u Zagrebu, već sedam godina za Uskrs rade odlične domaće pince. Recept svake godine usavršavaju, a njihove su pince posebne zbog aromatičnih sastojaka i metode izrade japanskog mliječnog kruha. Osim toga, ne sadrže konzervanse i aditive te su uvijek svježe. Nećete ih pronaći u plastičnoj vrećici jer odmah iz pećnice idu u prodaju. Nude se u mini varijanti od 100 grama, po cijeni od 1,80 eura, i u veličini od 350 grama, po cijeni od 5,40 eura. Već su sada dostupne za kupovinu u poslovnicama, a moguće ih je i rezervirati za uskrsni petak i subotu. Ovo je u svakom slučaju korisna informacija jer, kako kažu, svake godine ih uspiju rasprodati i uvijek im je izazov isporučiti tako velike količine u dva ključna dana.

Što se tiče savjeta, rekli su nam i kako dobivaju smjesu kojom slade pince: "Naribane korice 1 kg limuna i 1 kg naranče potopimo u 1 kg šećera poškropljenog sokom od pulpe limuna i naranče i nekoliko dana čuvamo u hladnjaku. Od toga dobijemo smjesu kojom sladimo pince. Za pincu je ključno ne štedjeti na šećernom posipu. Na Facebook stranici redovno dijelimo recepte za naše najpopularnije proizvode koje smo prilagodili kućnoj izradi", kažu.

image

Korica

PRESS

Bread Club

Mlada ekipa koja stoji iza Bread Cluba također je pripremila ponudu za Uskrs. Njihove su pince posebne zbog odgođene fermentacije, a također su izrazito bogate žumanjkom i mastima. Naime, nakon miksanja slijedi četiri sata fermentacije, a zatim ih ručno oblikuju i puste da se dignu. Kada pince udvostruče volumen spremne su za pečenje, no prvo zarezuju karakterističan križ i potom ih peku dok ne postignu zlatno-žutu boju. Cijena pince od 500 grama je 9 eura, a u ponudi će još imati makovnjače od 1 kilograma, po cijeni od 15 eura, i sitne kolače (bajaždera, vanilin kiflice, nus štangice i kokos loptice) u pakiranjima od 1 kilograma, s cijenom od 30 eura. Pince su već u prodaji, a makovnjače inače možete kupiti svakog četvrtka, no prije Uskrsa bit će u ponudi svaki dan. Narudžbe primaju do subote, 23. ožujka. Za kraj su nam dali recept za makovnjaču:

image

Bread Club

PRESS
image

Bread Club

PRESS

GlutenBio

GlutenBio osmislio je ponudu za sve one koji ne podnose dobro gluten. Njihove pince rade se bez glutena, u uvjetima u kojima nema kros-kontaminacije, pa su sigurne za oboljele od celijakije. Pri izradi prate tradicionalni dalmatinski recept njihovih baka, a cijena pinci je 8, 90 eura. Osim toga, prodaju orahnjače i makovnjače od otprilike 950 grama u smrznutom obliku, pa si ih kupci mogu sami ispeći doma, ali imaju u ponudi i pečene od 450 grama. Smrznute orahnjače i makovnjače te pince dostupne su već sada u dućanu GlutenBio, u Ulici kneza Ljudevita Posavskog 34a u Zagrebu, dok će svi ostali proizvodi (osim mikseva kolača od 850 grama koje je potrebno naručiti) biti dostupni od 25. ožujka. Za sve proizvode primaju i narudžbe. Recept za orahnjaču bez glutena možete pronaći na njihovoj stranici.

image

GlutenBio

PRESS

Boogie Lab X Kroštula

I ove godine Kroštulina pinca dolazi u Boogie Lab. Sam način proizvodnje itekako je zahtjevan, traje čak tri dana. Prvi je rezerviran za dovođenje divljeg kvasca u optimalnu formu kako bi se kasnije tako zamjes uspio dignuti. Nakon toga slijedi zamjes koji je također podijeljen na dva dijela zbog velike količine masnoća, šećera, žumanjaka i aroma koje tijesto mora apsorbirati. Tijesto je puno bogatije od klasične pince. Fermentirano je potpuno prirodnom fermentacijom. Pri izradi se ne koriste nikakvi konzervansi, a rok trajanja je čak dva mjeseca. Od aroma prevladavaju vanilija, citrus i rum, a dodaju se i cimet i rogač. Cijena pince od 500 grama je 19 eura.

image

Kroštula

PRESS BOOGIELAB

Magnolia

Pince možete pronaći i u zagrebačkoj slastičarnici Magnolia. Također su poznate po svježini i pažljivo odabranim sastojcima, a rade ih prema tradicionalnom receptu. Cijena za 500 grama je 13 eura. Možete naručiti i uskršnju "zeko pincu" za 18 eura. Osim pinci, pripremaju i raznovrsnu ponudu tradicionalnih slastica i specijaliteta - kolače, torte, a naručiti možete i dekorirane torte koje su tematski vezane uz Uskrs. Tu su i uskrsne pletenice koje su ukrašene čokoladnim jajima, s cijenom od 18 eura.

image

Magnolia

PRESS

Le Kolač

Ako ste ipak u potrazi za nešto modernijim i zabavnijim varijantama pince, onda će vam se svidjeti ponuda Le Kolača, male slastičarnice u Parku Kneževa. Svi njihovi kolači ručno su rađeni od provjerenih i kvalitetnih sastojaka te ne sadrže umjetna bojila i arome. Tamo su pripremili uskršnji six pack eclair s okusom pince. Riječ je paketu od šest francuskih slastica s kremom od vanilije, limuna i naranče s bijelom čokoladom. Možete ih i naručiti putem njihovog web shopa i pokupiti na adresi Ulica kneza Branimira 41. Cijena im je 30 eura.

image

Le Kolač

PRESS
Linker
27. travanj 2024 04:48