kotluša

Supružnici otvorili novu gastro oazu u Zagrebu i s nama podijelili 2 najdraža recepta

Vedran Bošković otvorio je kulinarski studio Kotluša u kojem on i drugi renomirani food blogeri, kuhari i baristi održavaju zanimljive radionice.

Iako je po struci magistar elektroenergetike koji je radio kao inženjer pa zatim i profesor u srednjim školama u Zagrebu, Vedranu Boškoviću (33) kuhanje je oduvijek bilo velika strast. Stoga kada je u jednom razdoblju bio bez posla, umjesto potrage za novim, uz podršku supruge Mihaele Vargašević (34) odlučio joj se u potpunosti posvetiti.

"Stalno sam nešto kuhao i fotkao pa me supruga potaknula da pokrenem blog koji smo nazvali ‘Začinjeno s ljubavlju‘. Nastao je 2015. godine, a potom smo otvorili i profile na društvenim mrežama. Kako sam bio jedan od rijetkih muških blogera, brzo su me primijetili, a nakon nekoliko godina krenule su i prve suradnje s klijentima. Uživam u pripremi svih jela - od tradicionalnih hrvatskih, internacionalnih specijaliteta, slatkog i slanog, jednostavnog i malo kompliciranijeg. Kod mene se može pronaći širok spektar jela, nema čega nema", govori simpatični Slavonac. Njegov trenutačni životni fokus je kulinarski studio Kotluša koji je sa suprugom otvorio u Petrinjskoj ulici u Zagrebu, a koji je s radom započeo prije mjesec dana.

Na radionicama može sudjelovati od 8 do 12 polaznika, a cijene im se, ovisno o tematici, kreću od 40 do 70 eura

"Imamo sedam radnih jedinica i četiri kuhinjske kulise koje su nam nužne za snimanje sadržaja vezanog uz hranu. Posebno me vesele kulinarske radionice koje su u prosincu imale odličan odaziv, a tijekom siječnja planiramo započeti novu seriju radionica na kojima će osam do 12 polaznika učiti o raznolikim gastro temama, od toga kako razvući tijesto, pripremiti azijske specijalitete i prehranu baziranu na biljkama. Svaku radionicu vodit će jedan predavač, među kojima će biti poznati vrsni kuhari, food blogeri, baristi, a želja mi je da jednu odradim i sam. Cijene radionice će varirati od 40 do 70 eura po osobi, a ovisit će o predavaču i namirnicama kojima raspolažemo", objašnjava Vedran.

image
Fotografija: VEDRAN BOŠKOVIĆ

Još kao klinac volio je vrijeme provoditi uz majku i baku koje su bile glavne kuharice u njegovom domu, dok mu je otac bio majstor roštilja. "Još sam u osnovnoj školi uživao u kuhanju s obje bake. Kuhanju sam se još više posvetio kad sam upisao fakultet i tada je s blogom sve postalo ozbiljnije, da bi se preraslo u poziv. Krenuo sam u sve to iz gušta, a s vremenom je preraslo u posao i način života u kojem kuham, kreiram recepte, savjetujem, održavam radionice i uživam u svakoj minuti", govori Vedran. Kao pravi gurman obožava jesti sve, od pizze do pjenica, a rado kuha i kod kuće, ponekad i dva jela, priznajući kako mu je jedina slaba točka održavanje reda u kuhinji.

Punjene rolice od tikvica u umaku od mljevenog mesa

image

zacinjeno s ljubavlju

Fotografija: VEDRAN BOŠKOVIĆ

Sastojci

  • 2 - 3 tikvice srednje veličine
  • 500 g svježeg sira
  • 80 g parmezana
  • 1 mladi luk
  • 500 g mljevene junetine
  • 1 konzerva sjeckane rajčice
  • vezica svježeg peršina
  • svježi bosiljak
  • svježi vlasac
  • sol i papar
  • kumin
  • dimljena crvena paprika
  • 1 režanj češnjaka

Pripremu započeti rezanjem tikvica na što tanje trakice. Može se koristiti i ribež, nož, ali i gulilica za povrće. Narezane tikvice posoliti i složiti na kuhinjski papir te ostaviti 30-ak minuta da puste vodu. Dok tikvice odmaraju, pripremiti meso.

Mladi luk sitno nasjeckati i propirjati ga na malo masnoće te mu dodati meso. Meso pržiti do smeđe boje te dodati začine: sol, papar, dimljenu papriku i kumin. Pirjati još neko vrijeme pa zaliti sjeckanom rajčicom i sitno sjeckanim peršinom. Smanjiti vatru i pustiti da se pirja i ukuhava. Meso se tijekom pirjanja može podliti crnim vinom.

Sir, parmezan, protisnuti češnjak i sitno sjeckani bosiljak dobro sjediniti te svaku trakicu tikvice puniti jednom žlicom smjese. Trakice zarolati i slagati sa strane te ponavljati postupak dok se ne potroše sve tikvice. Mesni umak prebaciti u posudu koja ide u pećnicu te po vrhu složiti rolice od tikvica; poželjno ih je malo utisnuti u umak kako bi bile fiksne. Ubaciti sve u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva 20-ak minuta, dok tikvice ne dobiju laganu koricu po vrhu. Posuti sve na kraju sjeckanim svježim vlascem i poslužiti.

Čokoladne karamel oblatne

image
Fotografija: VEDRAN BOŠKOVIĆ

Sastojci

  • 1 l mlijeka
  • 600 g šećera
  • 200 g čokolade za kuhanje (tamnija je bolji izbor)
  • 250 g maslaca
  • prstohvat soli
  • 1 pakiranje oblatni (5 listova)

U veću zdjelu izliti mlijeko, dodati šećer i staviti kuhati uz stalno miješanje.

Kad mlijeko provrije, smanjiti vatru na minimum i kuhati dva i pol sata uz povremeno miješanje, otprilike svakih pola sata. Ovo je dug proces tijekom kojeg će mlijeko sa šećerom polako mijenjati boju i pretvoriti se u karamel. Nakon otprilike 30 minuta neprekidnog kuhanja tekućina će postati svijetlo krem ​​boje, nakon sljedećih pola sata postat će još tamnija, dok će posljednji rezultat biti prave tamne boje karamele. Imati na umu da se karamela do kraja zgusne tek kada se ohladi. Također pripaziti da se polako miješa jer se karamela može naglo zapjeniti kad se stavi žlica u lonac. Ovaj proces je identičan pripravi "dulce de leche" tako da se smjesa može izliti u staklenku, zatvoriti, ohladiti i kasnije koristiti na željeni način.

Nakon dva i pol sata u vruću karamelu dodati prvo nasjeckanu čokoladu, a potom i maslac te dobro izmiješati da se rastope. Na laganoj vatri nastaviti kuhati još 2 - 3 minute uz neprestano miješanje. Staviti oblatne u veću posudu. Na prvi list oblatne staviti 6 - 7 žlica umaka, ravnomjerno rasporediti i pokriti drugom oblatnom. Ponoviti postupak dok se ne potroši sva krema i sve oblatne. Kad se završi sa sva četiri sloja čokoladne karamele, staviti na vrh foliju i nešto dovoljno teško kako bi se osiguralo da se punjenje "primi" za oblatne te da se ne odvoji nakon hlađenja i sušenja. Nakon što se ohlade, narezati oblatne te ih pohraniti u posudu s poklopcem kako ne bi povukle vlagu. Ovo je odličan kolač koji će sjajno ići uz kavu ili čaj.

Linker
11. travanj 2024 22:50