BERISLAVA PICEK/ CROPIX
FINE I LAGANE

Svježina na tanjuru: 4 brze ljetne salate

Ljetne vrućine prebrodite pomoću svježine s tanjura: kombinacije povrća i voća s ribom ili mesom su fine, a lagane te brze za pripremu.

Ljetne vrućine prebrodite pomoću svježine s tanjura: kombinacije povrća i voća s ribom ili mesom su fine, a lagane te brze za pripremu.

AVOKADO, ŠLJIVA I RAJČICA

image
BERISLAVA PICEK/ CROPIX

SASTOJCI

2 manja avokada, 300 g šljiva, 2 manja krastavca, 200 g mini rajčica, 150 g bijelog grožđa, limunov sok, maslinovo ulje, 50 g maslaca

DRESING

100 g ricotta sira, 100 g feta sira, 150 g grčkog jogurta, maslinovo ulje, papar, svježa menta

PRIPREMA

Jelo započeti pripremom dresinga. Ricottu i feta sir staviti u posudu i miksati dok ne bude glatka smjesa. Ručno umiješati grčki jogurt, malo maslinovog ulja. Po želji dodati papar i nasjeckanu mentu. Staviti u hladnjak. Avokado očistiti, narezati na kriške te odmah dobro poškropiti limunovim sokom da ne potamni. Šljive narezati na manje četvrtine i vrlo kratko popržiti na malo maslaca. Krastavce narezati na manje četvrtine. Mini rajčice i grožđe prerezati na polovice. Serviranje kreće ovako - na dno tanjura staviti dresing te svaku komponentu složiti po njemu. Dodati po želji još svježe mente i par kapi maslinovog ulja.

DOBRO JE ZNATI

Šljive kratko prepečene na maslacu omekšat će te će njihova aroma biti još intenzivnija. Avokado, koji je blagog okusa, u kombinaciji sa šljivama, rajčicama i umakom od feta sira rezultira savršeno balansiranim obrokom.

FILE GRGEČA S RIKOLOM I ČILI PAPRIČICAMA

image
BERISLAVA PICEK/ CROPIX

SASTOJCI

500 g filea grgeča, 300 g rikole, sol, papar, maslinovo ulje, sezam, bučine sjemenke, ukiseljene papričice, jabučni ocat

UMAK

200 ml vrhnja, 1 žličica senfa, prstohvat dimljene crvene paprike, sol, papar

PRIPREMA

Rikolu dobro oprati pod mlazom hladne vode te salatu malo osušiti kuhinjskim papirom da se ukloni višak vode. File grgeča narezati na manje komade te lagano popržiti na maslinovom ulju. Dok se riba peče, pripremiti umak. U posudu staviti sve sastojke i dobro izmiješati, dok smjesa ne postane glatka. Rikolu začiniti solju, maslinovim uljem i octom te staviti na tanjur. Dodati umak i pečenu ribu. Posipati sezamom i bučinim sjemenkama.

DOBRO JE ZNATI

Bijelo meso grgeča vrlo je blago i bogato proteinima, sadrži malo masti, a odlikuje se visokim udjelom omega 3 masnih kiselina. Odlično se sljubljuje s lisnatim salatama i laganim umacima. Prije prženja file ribe možete uvaljati u palentu. Meso će biti hrskavo i sočno.

OSVJEŽAVAJUĆA SALATA OD KRUMPIRA I KOMORAČA

image
BERISLAVA PICEK/ CROPIX

SASTOJCI

500 g manjih krumpira, 200 g mahuna, 2 krastavca, 2 ljutike, 1 manji komorač, 4 jaja, svježi kopar, listovi bosiljka

UMAK

2 žlice kapara, 2 žlice soka limuna, 100 g majoneze, 100 g feta sira, 2 žlice vrhnja, sol, papar, bijeli vinski ocat, maslinovo ulje, 1 žlica nasjeckanog kopra

PRIPREMA

Krumpir u ljusci oprati ispod mlaza hladne vode, staviti u posudu, zaliti vodom i posoliti. Kuhati dok krumpir ne omekša. Kuhan ocijediti od vode i pustiti da se ohladi. Mahune kuhati u slanoj vodi. Jaja skuhati. U manjoj zdjeli pripremiti umak. Najprije usitniti feta sir s vrhnjem dok smjesa ne postane kremozna. Zatim dodavati jedan po jedan sastojak. Poželjno je da je umak kremaste teksture. Kuhani krumpir oguliti od kore. U veću zdjelu narezati krumpir na listiće. Isto to učiniti s krastavcem, ljutikom i komoračem. Dodati svježe nasjeckane začine. Preko sastojaka preliti polovicu umaka te lagano izmiješati. Na dno tanjura servirati umak te složiti mahune i krumpir sa svim sastojcima. Sa strane staviti polovice jajeta i klice rotkvica ili neke druge po želji. Sve po vrhu lagano začiniti maslinovim uljem.

FARFALLE S PILETINOM

image
BERISLAVA PICEK/ CROPIX

SASTOJCI

500 g tjestenine farfalle, 350 g pilećeg filea, 2 crvene paprike, 20 g kukuruza šećerca, mladi luk, 100 g ribiza, 100 g lučica, maslinovo ulje, sol, papar, svježi origano, soja sos, 50 g maslaca

DRESING

maslinovo ulje, jabučni ocat, sol

PRIPREMA

Tjesteninu skuhati prema uputama na pakiranju. Tjesteninu ocijediti te dodati koju kap maslinovog ulja da se ne zalijepi. Piletinu narezati na trakice, začiniti soja sosom i pusti oko 10 minuta da se marinira. Piletinu ispeći na grill tavi na malo maslaca. Isto to učiniti s paprikom koju prije treba narezati na trakice. Tjesteninu staviti u veliku zdjelu, dodati pečenu piletinu, pečenu papriku, kukuruz i mladi narezani luk. Sve lagano promiješati. U manju zdjelicu staviti sve sastojke za dresing. Dobro promiješati i preliti preko sastojaka. Na kraju dodati lučice i ribiz. Promiješati i servirati.

Linker
27. travanj 2024 20:10