Volite li kombinacije okusa po kojima miriši Tajland, zavirite u zagrebačku gastro oazu Thai Me Up by Lira, u kojoj se kuha po azijskim receptima
U strogom centru Zagreba, u Teslinoj ulici na mjestu nekadašnje pizzerije Lira, postoji oaza tajlandskih okusa i mirisa. Na vratima će vas dočekati domaćini Jura Dončić i nasmijana supruga Yada koji će vas lijepo ugostiti te poslužiti hranu prepoznatljivog umami okusa.
Jura Dončić svoj je put u ugostiteljstvu započeo još kao dječak, u obiteljskom baru koji su držali njegovi roditelji u zagrebačkom naselju Voltino na Trešnjevci. Premda su njegovi tinejdžerski dani bili ispunjeni izlascima po legendarnim zagrebačkim mjestima, već je slovio kao "dečko koji zna dobro kuhati", a krajem devedesetih dobio je priliku iskusiti nešto sasvim novo - raditi na kruzerima. Put je bio jednostavan: od pomoćnog kuhara, pa sve do voditelja gastro sektora na brodu, jednog od boljih kuhara bez kojeg plovidba nije bila moguća. Dok je tako plovio dalekim morima, upoznao je svoju današnju suprugu Yadu s kojom ima troje djece.
"Prvi posjet Tajlandu za mene je bio sudbonosan trenutak. Zaljubio sam se ne samo u zemlju već i u duh koji je nosila ta egzotična destinacija, kao i u njene ljude - tople, prijateljske i pristupačne", kaže Jura, otkrivajući kako mu je boravak na Tajlandu otvorio oči i srce novim iskustvima, načinu života, ali i bogatstvu gastronomije.
Iako je Tajland za Juru drugi dom, vezanost za Hrvatsku nije nikada nestala. Svoje bogato iskustvo i ljubav prema kuhinji odlučio je pretočiti u formu restauratorskog projekta te je u Zagrebu otvorio restoran Thai Me Up by Lira, u prostoru bivše pizzerije Lira u Teslinoj ulici.
Restoran je spoj dviju kultura - Hrvatske i Tajlanda, mjesto gdje se gosti osjećaju kao kod kuće, a Jura i njegova supruga ulažu veliki trud u stvaranje atmosfere koja podsjeća na dom. Njihova filozofija "home cooking" donosi posebnu toplinu i autentičnost, koju prepoznaju mnogi gosti, a njihov najpopularniji specijalitet, Phad Thai s kozicama, postao je pravi hit. Za sve one koje vole azijsku hranu, Thai Me Up by Lira je adresa na kojoj ćete uživati, ali i naučiti, u razgovoru s domaćinima, kako da najpopularnije Tha specijalitete pripremite i u vlastitoj kuhinji. Ovo su recepti za četiri najpopularnija obroka koji se svakodnevno poslužuju na Tajlandu i, naravno, u Zagrebu!
Crunchy Donut
Odlično predjelo koje se poslužuje toplo, hrskavo i u kombinaciji sa slatko-kiselim umakom koji u Thai me up Lira pripremaju sami. Unutar ovog finog i izdašnog jela nalazi se kombinacija piletine i kozica koje kompaktnima čine panko mrvice.
Osnovni recept (za 2 osobe)
- 150 g kozica
- 150 g pilećih prsa
- 50 g kukuruza šećerca
- 20 g brašna
- žličica soja umaka
- žličica umaka od kamenica
- prašak za pecivo
- sol, papar po ukusu
Priprema
Meso usitniti na male kockice te sve smiješati u homogenu smjesu koja se oblikuje u male krafne. Kompaktnu "krafnu" uvaljati u panko mrvice te pržiti dok ne bude zlatnosmeđe boje.
Za umak je potreban rižin bijeli ocat, šećer, sol, chili flakes i češnjak. Sve se kuha dok ne postane srednje gusta smjesa te se ohladi i tako poslužuje.
Tom Yum juha
Tom Yum je tradicionalna tajlandska juha poznata po svom iznimno bogatom, ljuto-kiselom okusu koji osvaja nepce. Ključni sastojci ove aromatične juhe uključuju svježu limunsku travu, galangal (vrsta đumbira), listove kaffir limete, čili papričice, češnjak i riblji umak, koji zajedno stvaraju složen i uravnotežen okus.
Priprema Tom Yum juhe započinje kuhanjem temeljca ili vode u koju se dodaju limunska trava, galangal, listovi kaffir limete te čili papričice i češnjak. Ova baza kuha se nekoliko minuta kako bi oslobodila sve arome. Zatim se dodaju škampi ili drugi plodovi mora, a često i gljive i cherry rajčice. Juha se začini ribljim umakom, a za blažu verziju dodaje se kokosovo mlijeko koje daje kremastu teksturu, iako klasični Tom Yum nije obavezno kremast. Na kraju se juha zaključi dodatkom svježeg soka od limete i posipa nasjeckanim mladim lukom i svježim korijanderom. Poslužuje se topla, njezina kombinacija kiselog, ljutog i aromatičnog okusa čini je nezaobilaznim klasikom azijske kuhinje, a servira se s kozicama i rižom kao glavno jelo. Ovo je ujedno i jedno od najpopularnijih jela u Tajlandu.
Osnovni recept (za 2 osobe)
- 400 g kozica
- 30 g tom yam paste
- 10 g galangala
- 10 g limunske trave
- jedna glavica luka
- 2 režnja češnjaka
- 1 veća rajčica
- 100 g šampinjona
- 10 g lista kefira
- sok od jednog limuna
- 30 ml kokosovog mlijeka
- sol i papar prema ukusu
- chili papričice prema ukusu
Priprema: Luk i češnjak malo popržiti te dodati kozice i tom yum pastu. Kad sastojci prokuhaju, dodati ostale namirnice. Na samom kraju dodati rajčicu kako se ne bi prekuhala. Rajčica u ovom slučaju služi samo za dodatnu aromu. Na kraju se dodaje kokosovo mlijeko, a može i bez njega, ovisno želite li kremastu teksturu ili prozirnu.
Savjet za pripremu riže: jasmin riža se prvo nekoliko puta ispire. Ovaj tip riže ćete kuhati tako da se doda malo soli i žlica ulja te vode 1 i 1/2 puta na količinu riže. Kad je riža kuhana, pustite je da malo odstoji prije konzumacije.
Phad Thai
Phad Thai je jedan od najpoznatijih i najomiljenijih tajlandskih specijaliteta, poznat kao sočno, bogato i brzo jelo koje osvaja okusom i teksturom. Sastoji se od tankih, ravnih rižinih rezanaca prženih s proteinima kao što su piletina, kozice ili tofu te se sve začini umakom od tamarinda, ribljim umakom, palminim šećerom i limetom, što jelu daje savršenu ravnotežu slatko-kiselih okusa. Phad Thai, koji se na kraju servira sa slatko kiselim umakom, kikirikijem i mungo klicama, vrlo je popularan kao ulična hrana diljem Tajlanda, ali i u restoranima diljem svijeta jer spaja jednostavnost i bogatstvo okusa. Njegova kombinacija svježine, slanoće, kiselosti i blage slatkoće čini ga savršenim jelom za ljubitelje autentičnih azijskih okusa.
Osnovni recept (za 2 osobe)
- 200 g rižinih rezanaca
- 30 g tamarin paste
- 50 ml umaka od soje
- 30 ml umaka od kamenica
- 300 g tofua
- 20 g šećera palme
- glavica luka
- sriracha umak, prema ukusu
Priprema
U vruću tavu staviti umake i nasjeckani luk. Čim je umak homogen, dodati rezance uz često miješanje (njih pripremiti tako da ih se potopi u vodi 30 minuta, bez kuhanja). Dodati tofu koji se prije toga malo poprži kako bi dobio bolji okus, a i zadržao formu kockica. Na kraju staviti sriracha umak prema ukusu.
Savjet plus: Želite li Phad Thai pripremiti s omiljenim mesom ili kozicama dodajući bilo koji protein, valja znati da meso ide u tavu prije rezanaca kako bi se popržilo kratko vrijeme.
Čim kozice promijene boju, idu rezanci i ostalo.
Phat Kaphrao Mu Krop
Phat Kaphrao Mu Krop je tradicionalno tajlandsko jelo koje je nezaobilazni specijalitet kinesko-tajlandskog porijekla, a njegov naziv znači "prženi bosiljak s hrskavom svinjskom kožom". Ovaj kulinarski dragulj sastoji se od hrskavo pržene svinjske kože u kombinaciji sa svježim tajlandskim svetim bosiljkom, aromatičnim češnjakom, ljutim papričicama, različitim začinima kao što su soja sos, riblji sos te malo šećera koji savršeno balansira okuse. Poslužuje se toplo, odmah nakon pripreme, uz kuhanu bijelu rižu koja smiruje pikantnost jela i dodatno upotpunjava hranjivost. Često se na vrh dodaje prženo jaje (poznato kao "khai dao"), koje svojim žumanjkom dodatno obogaćuje okus i teksturu obroka.
Osnovni recept (za dvije osobe)
- 300 g carskog mesa (prvo se kuha te pusti da odstoji barem preko noći u hladnjaku te se nakon toga prži)
- 50 g thai bosiljka (može i obični)
- 30 ml umak od kamenica
- 30 ml umaka od tamne slatke soje
- 10 ml ribljeg ulja
- malo šećera
- sitno nasjeckani češnjak
- chilli flakes
Priprema: Na vruću tavu staviti češnjak i umake. Čim prokuha, dodati carsko meso te bosiljak. Sve sastojke malo popržiti i servirati s kuhanom rižom te jajem na oko koje ne bi trebalo biti previše obrađeno kako bi se okusi spojili. Umjesto riže ovom bi se specijalitetu mogla dodati i tjestenina.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....