Naša Slavica Šagolj pripremila je divnu tortu koja će oduševiti baš sve, odnosno sve one koji vole dobro poznatu kombinaciju vanilije i čokolade.
Biskvit
- 300 g čokolade za kuhanje
- 100 g maslaca
- 75 g kokosovog ulja
- 150 g smeđeg šećera
- 2 vanilin šećera
- prstohvat soli
- 3 jaja
- 140 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
Krema
- 500 ml mlijeka
- 4 žumanjka
- 1 vanilin šećer
- 1 puding od vanilije
- 2 žlice gustina
- 100 g šećera
- U hladnu kremu umiješati 50 g omekšalog maslaca
Glazura
- 200 g omekšalog maslaca
- 200 g šećera u prahu
Za kremu u posudu uliti mlijeko. Pjenjačom umiješati žumanjke, obje vrste šećera, puding od vanilije i gustin. Miješati dok se svi sastojci ne otope, a smjesa ne postane glatka. Posudu staviti na vatru te uz stalno miješanje skuhati kremu. Kada se zgusne, kuhati 3 do 5 minuta. Maknuti s vatre, prekriti prozirnom folijom da se ne stvori kožica. Staviti sa strane da se dobro ohladi. Čokoladu, maslac, kokosovo ulje, smeđi šećer, vanilin šećer i sol staviti u malo veću zdjelu i lagano otopiti na pari. Kada su se svi sastojci otopili i smjesa postala glatka, maknuti s pare i pustiti da se sve malo ohladi. U mlako električnom miješalicom umiješati jedno po jedno jaje, brašno i prašak za pecivo. Smjesu podijeliti na četiri jednaka dijela, najbolje vaganjem, te peći u kalupu za tortu promjera 17 centimetara. Peći svaku koru 15 - 17 minuta na 180 stupnjeva. Prije ukrašavanja u ohlađenu kremu dodati omekšali maslac, sve dobro izmiješati da krema bude svilenkasta. Na pladanj za tortu staviti prvi biskvit, zatim sloj kreme i tako sve do kraja. Tortu staviti u hladnjak prije nanošenja gornje, bijele kreme. Omekšali maslac i šećer u prahu dobro izmiksati dok krema ne postane glatka. Izvaditi tortu iz hladnjaka, nanijeti kremu po cijeloj površini torte. Ohladiti prije serviranja.
Još neodoljivih blagdanskih recepata potražite u Gloria Delicijama - donosimo 35 slatkih i slanih prijedloga, priču o čovječuljku od đumbira te razgovore s uvaženim chefovima. Delicije potražite u paketu s Glorijom - u prodaji do 21.12.