Voditelj Dnevnika Dino Goleš i njegova supruga Nina Slišković Goleš, voditeljica na Top radiju, veliki su gurmani

 BILJANA BLIVAJS CROPIX
OBITELJ GOLEŠ

TV voditelj i radijska voditeljica otkrivaju kako izgleda Uskrs s njihova dva sina: "U našoj kuhinji miješaju se okusi sjevera i juga"

Voditelj Dnevnika Nove TV u slobodno je vrijeme pravi majstor od kuhinje koji često odmjeri gastro snage sa suprugom, poznatom radijskom voditeljicom, te voli spravljati jela po receptima svoje punice.

Voditelj Dnevnika Nove TV u slobodno je vrijeme pravi majstor od kuhinje koji često odmjeri gastro snage sa suprugom, poznatom radijskom voditeljicom, te voli spravljati jela po receptima svoje punice.

Ona je Splićanka zaljubljena u laganu mediteransku spizu, on je čistokrvni kontinentalac iz Čakovca koji najviše uživa u konkretnom komadu mesa, a u njihovu domu uvijek se nešto krčka, dinsta i peče jer oboje obožavaju kuhati. Voditelj Dnevnika Dino Goleš (32) i njegova supruga Nina Slišković Goleš, voditeljica na Top radiju (34), veliki su gurmani pa smo ih zamolili da s nama podijele recepte za neke od svojih uskrsnih gastro favorita. Na ulazu u njihov dom na sjeveru Zagreba zapuhnuo nas je zamamni miris pečenog rolanog lungića punjenog pestom od bosiljka i pistacija i pršutom.

U stanu već vlada uskrsno raspoloženje: Nina je ulazna vrata ukrasila proljetnim vjenčićem, Dino je u tegle na prozorskoj dasci posadio zumbule i narcise, a njihovi sinovi, četverogodišnji Šimun i šestomjesečni Pavle, igraju se s obojenim jajima iz košarice. Recept za rolani lungić, uz koji je pripremio i krumpir s domaćom slaninom, glaziranu mrkvu u medu i maslacu te salatu od matovilca, kuhanih jaja i mrkve, Dino je, otkriva, dobio od Ninine mame, koja je zahvaljujući svom Instagram prolu na kojem objavljuje jela koja priprema spontano postala gastro inuencerica.

image

Mališani obožavaju mamine slastice s voćem

BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Moja punica Anka Slišković je fenomenalna kuharica pa često tražim njezin recept ili savjet", otkriva Dino, koji je interes za kuhanje razvio vrlo rano.

"S petnaest godina sam se iz Čakovca doselio u Zagreb i počeo igrati u juniorima KK Cedevita te živio u đačkom domu, a s osamnaest počeo živjeti sam u stanu i polako istraživati, isprva kuharice, potom i YouTube gastro sadržaje", priča Goleš. Za sebe kaže da je ekspert u pripremi lungića, općenito mesnih jela, a velika mu je želja naučiti riblja za koja drži da su najzahtjevnija.

"Jedno od mojih najdražih jela je juneći vrat. Nije baš neka cijenjena namirnica i obično se koristi samo za juhu, ali ako se krčka u loncu od lijevanog željeza tri do četiri sata, uz puno povrća, ispadne jako ukusna i hranjiva delicija. Divljač mi je također jako draga, pogotovo pripremljena na gulaš. Upravo divljač traži cjelonoćne marinade u crnom vinu s korjenastim povrćem i začinima, a potom se priprema u pećnici. I to ima svoje prednosti. Jer kad to zahtjevno jelo staviš u pećnicu, imaš nekoliko sati za igru s djecom, a za nagradu dobiješ jelo za prste polizati", ističe ovaj obožavatelj tradicionalne hrvatske kuhinje i talijanske tjestenine.

image

Dino voli raditi mesna jela

BILJANA BLIVAJS CROPIX

Nina je za Delicije pripremila slasticu također po receptu svoje mame, koja se, otkriva, prva pojede na svim obiteljskim okupljanjima - sirovu tortu od pistacija i šumskog voća. Na uskrsnom stolu obitelji Slišković-Goleš naći će se i mlada janjetina s krumpirima, kao i cijeli niz ukusnih zalogaja - od kuhane šunke i hrena koji su na Dinovom obiteljskom stolu bili tijekom njegova odrastanja na kontinentu, do pršuta, bakalara bianco i na brudet bez kojeg Nina, rođena Splićanka, ne može zamisliti ni božićne ni uskrsne blagdane.

"Bakalar se u familiji uvijek poslužuje na Veliki petak, ako govorimo o Uskrsu, i to po receptu moje bake Stane - priča Nina koja je zacijelo utjecala na nepce svog supruga. I on je s vremenom postao sve veći ljubitelj ribe; od srdela, komarče do škampa na buzaru i hobotnice. Osim punog stola, ovom mladom paru važno je i da im srce bude na mjestu. Obožavaju tradicionalne običaje, kažu, još više otkako su postali roditelji. Tako Nina voli običaj kad na Cvjetnicu u šumi, kojom je njihov zagrebački dom okružen, ubere cvijeće i stavi ga u posudu s vodom kojom se umiju ona i djeca. To su, priča, ona i sestra naučile od 95-godišnje tete koja živi na obroncima Kamešnice.

"Za Božić obično idemo mojima u Split, a za Uskrs smo u Zagrebu. Mislim da ćemo ove godine s djecom ići na obred na Veliki petak u baziliku sv. Antuna na Svetom Duhu, dok će Uskrs biti rezerviran za obitelj", kaže Nina. Stol na Uskrs serviran je od ranog jutra, a na doručku će im se pridružiti Dinovi roditelji koji žive u Zagrebu.

"Kako je ove godine Uskrs kasno, bit će sočnih jagoda, što me inspirira da radim košarice sa šumskim voćem. Bit će tu i slasni Millefoglie, kao i razni keksići izrađeni od jedne baze, a različitih tekstura (orasi, bademi, čokolada) i okusa", naglašava Nina, dodajući da je Dinova mama pak uvijek zadužena za kremaste kolače, pite i torte koje se nađu na blagdanskom stolu. Nina također uživa u izradi punjenih jaja, kako kaže, u kojima je smjesa od majoneze sa žumanjkom, senfom i sitno narezanim kiselim krastavcima. Ponosna mama tvrdi da je to ukusan i izvrstan recept, a da bi radost u njihovoj obitelji bila veća, za to služi bojenje jaja.

"U tome smo sestra i ja uživale još kao klinke. Moja mama ima umjetničku crtu i za to. Zanimljivo, jaja smo uvijek ukrašavali prirodnim bojama", priča. I njezin suprug Dino rado se sjeća uskrsnih običaja iz djetinjstva, paljenja krjesova, blagoslova hrane, a kako sad žive na brežuljcima gdje su nekad bili vinogradi i puno je križeva, ta bogata povijest i tradicija mladog tatu posebno zanimaju. Pronađe vremena i za rad u svom malom vrtu u blizini zgrade. Kako je ispričao, vrtlarenjem se počeo više baviti u vrijeme pandemije, a njegovo čeprkanje po zemlji posljednjih godina nagrađuje ga ljetnim vrstama rajčica, paprikama, krastavcima, tikvicama. Za Uskrs će, nada se, biti i mladog luka i rotkvica.

Rolada od lungića punjenog pestom od bosiljka i pršutom

  • 1 svinjski file
  • sol, papar
  • 100 - 150 g pesta od bosiljka
  • 5 - 6 feta pršuta
  • 50 g pistacija

Svinjski file očistiti od žilica i razrezati ga tako da se dobije jedan tanji le pogodan za rolanje. Lagano ga istući, posoliti, popapriti, pa s jedne strane premazati pestom od bosiljka, naslagati pršut i zarolati u roladu koja se potom zaveže kuhinjskom špagom kako bi ostala kompaktna. Punjenu roladu zapeći na tavi dok ne dobije lijepu boju sa svih strana, potom prebaciti u lim za pečenje i staviti u pećnicu na 180 stupnjeva oko pola sata. Kad je ispečen, zavaljati ga sa svih strana u nasjeckane komadiće pistacija.

image

Rolada od lungića punjenog pestom od bosiljka i pršutom

BILJANA BLIVAJS CROPIX

Glazirane mrkve

  • nekoliko mrkvi
  • sol, papar
  • češnjak u prahu
  • vlasac
  • malo maslaca
  • žlica meda za glazuru

Mrkve izrezati po dužini na prutiće, posoliti i začiniti češnjakom u prahu, vlascem i paprom. Ispeći u pećnici na 180 stupnjeva i paziti da se ne presuše. Potom ih glazirati na tavi na maslacu sa žlicom meda.

Krumpir “harmonika”

  • nekoliko krumpira
  • sol, papar
  • panceta

Krumpir oguliti i nožem zarezati džepove. Posoliti, popapriti i procijepe napuniti pancetom. Ispeći u pećnici.

Sirova torta od malina i kreme od pistacija

  • 150 g mljevenog keksa
  • 150 g oraha
  • 130 g otopljenog maslaca
  • 300 g malina
  • 3 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žlica limunovog soka
  • 2 žlice gustina
  • 4 žlice vode
  • 250 g mascarponea
  • 300 g kreme od pistacija
  • 300 ml vrhnja za šlag
  • 2 vrećice kremfixa
  • usitnjene pistacije
  • maline
  • borovnice
  • nekoliko listića mente
image

Sirova torta od malina i kreme od pistacija

BILJANA BLIVAJS CROPIX

Za podlogu samljeti i pomiješati orahe i kekse pa dodati rastopljeni maslac. Na dno kalupa promjera 22 cm staviti papir za pečenje te smjesu dobro utisnuti rukama i staviti u hladnjak. Kuhati maline, šećer, vanilin šećer i limunov sok. Kad zavrije, dodati gustin prethodno pomiješan s vodom, kuhati još malo uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Rashladiti, izliti na podlogu i vratiti u hladnjak. Kratko izmiksati mascarpone, dodati gotovu kremu od pistacija i još miksati. Odvojeno izmiksati vrhnje za šlag pa dodati smjesi mascarponea i pistacija, na kraju kremx i sve zajedno miksati. Dobivenu kremu nanijeti na tortu i ostaviti u hladnjaku preko noći. Ukrasiti po želji malinama, borovnicama, mentom i usitnjenim pistacijem.

14. travanj 2025 08:15