Na poziv Festivala Taste the Mediterranean i inicijative Mediterranean Women Chefs, u Hrvatsku dolazi Leonor Espinosa, najbolja chefica na svijetu 2022. po izboru prestižnog 50 Best.
Leonor Espinosa, najbolja chefica na svijetu za 2022. godinu izabrana od strane prestižnog izbora The World´s 50 Best Restaurants, dolazi u Hrvatsku na poziv festivala Taste the Mediterranean i inicijative Mediterranean Women Chefs.
Da ovogodišnja prestižna titula pripadne baš vlasnici restorana Leo u Bogoti, odlučilo je 1080 kulinarskih eksperata iz cijelog svijeta, među kojima su chefovi restorana, pisci o hrani te putujući ljubitelji gastronomije. Za njih je 59 - godišnja chefica ključna figura za razvoj kolumbijske gastronomske scene.
Naime, još je 2008. zajedno s kćerkom Laurom Hernandez Espinosa, koja će također doći u Hrvatsku, osnovala neprofitnu zakladu FUNLEO, koja potiče poljoprivredni razvoj ruralnih i etničkih zajednica u Kolumbiji na zdrav i ekološki prihvatljiv način, te na očuvanje brojnih kulinarskih tradicija. Njezina filozofija ciklo-bioma koristi gastronomiju kao poticaj za društveni i gospodarski razvoj u autohtonim i afro-kolumbijskim zajednicama. Njezina je misija sada dobila globalno priznanje.
FUNLEO osnažuje marginalizirane uzgajivače već pomalo zaboravljenih namirnica iz kolumbijske gastronomije, kao što su Santander mravi, mojojoy amazonske ličinke i riječna riba pirarucú, a istodobno stanovnici 87 ruralnih područja chefici prenose svoja znanja iz kulinarske tradicije. Jednako strastvena u očuvanju tradicije je i Leonorina kći Laura Hernandez Espinosa, njena partnerica i sommelierka u restoranu Leo te direktorica zaklade FUNLEO, piše Dobra hrana.
Inače, Leonora je odrastala u karipskoj regiji Kolumbije, za koju kaže da je “prepuna okusa, topline i sreće”. Stanovnici tih živopisnih otoka, svjedoči Espinosa, naprosto vole zavoditi kuhanjem, pa je i ona to zarana naučila - uz baku koja je pripravljala fantastične manjares (slasne karipske zalogaje). Kao diplomirana slikarica, shvatila je da u gastronomskom izričaju može primjeniti isti pristup koji je imala u stvaralaštvu umjetnosti - istraživanje, promatranje i eksperimentiranje.
Više o njezinoj filozofiji moži ćemo čuti na ovogodišnjem Festivalu Taste the Mediterranean.