rolice delicije

 BERISLAVA PICEK/ CROPIX
GOSTI DOLAZE

Uskrsni aduti iz pećnice: 5 prijedloga za najslasniji blagdanski stol

Svečani meni mora zadovoljiti tri kriterija da bi svi za stolom bili zadovoljni. Šifra glasi - slano, slatko i slavljenički!

Svečani meni mora zadovoljiti tri kriterija da bi svi za stolom bili zadovoljni. Šifra glasi - slano, slatko i slavljenički!

MRKVA ROLICE od lisnatog tijesta s punjenjem od sira

image



BERISLAVA PICEK/ CROPIX

1 paket lisnatog tijesta, 100 g sirnog namaza, 200 g ricotta sira, 150 g kuhane šunke narezane na male kockice, 1 žlica sjeckanog vlasca, sol, papar, prstohvat mljevenog čilija Za premazivanje - 1 razmućeno jaje

Za dekoraciju - listovi mrkve

Lisnato tijesto narezati na trake širine jedan centimetar. Tijesto omotati oko kalupa za šaumrole. Prije pečenja tijesto premazati razmućenim jajetom. Pečene tuljce od lisnatog tijesta maknuti s kalupa te puniti nadjevom. Sirni namaz, ricotta sir, vlasac, sol, papar i čili staviti u posudu i lagano izmiješati da smjesa bude glatka. Šunku narezati na sitne kockice i dodati smjesi sira. Malom žličicom puniti tijesto. Prije serviranja ukrasiti listovima mrkve.

MESNE OKRUGLICE od janjetine s graškom i pečenim rotkvicama

image
BERISLAVA PICEK/ CROPIX

500 g mljevenog janjećeg mesa, 1 glavica luka, 1 jaje, žlica nasjeckanog peršina, 5 prepečenaca, 100 ml mlijeka, sol, papar, 2 žlice oštrog brašna, 500 ml povrtnog temeljca, 100 ml pasirane rajčice Prilog 500 g graška, 1 pušlek rotkvica, maslinovo ulje, sol, papar

Mljeveno meso staviti u veću zdjelu. Luk narezati na sitne kockice i kratko popržiti na malo ulja, pustiti sa strane da se ohladi. Prepečenac prepoloviti te preliti mlijekom da omekša. Mesu dodati jaje, prepečen i ohlađen luk, omekšali ocijeđen prepečenac, nasjeckani peršin, sol i papar. Sve dobro promiješati u glatku smjesu. U veću plitku posudu dodati 2 žlice ulja i kockicu maslaca te zagrijati na laganoj vatri. Malom žličicom uzimati meso, oblikovati rukama u okruglicu te uvaljati u oštro brašno. Staviti peći na zagrijanu masnoću. Okruglice lagano ispeći sa svih strana. Kada su sve kuglice pečene, dodati polovicu temeljca te pustiti da sve prokuha. Dodati passatu i po potrebi još temeljca. Kuhati na laganoj vatri oko sat vremena. Grašak skuhati prema uputama na pakiranju. Kuhan lagano tostirati na maslacu s dodatkom svježe kadulje. Rotkvice oprati pod mlazom hladne vode i obrisati kuhinjskim ručnikom. Na tavi zagrijati maslinovo ulje i staviti peći rotkvice bez listova. Peći 8 - 10 minuta, dok se ne karameliziraju. Tada dodati listove rotkvice i samo ih kratko ispeći. Izvaditi listove, pomiješati s kojim svježim listom mente uz dodatak soli i papra.

PITA OD PILETINE I POVRĆA S PIRE KRUMPIROM U POSUDI

image
BERISLAVA PICEK/ CROPIX

500 g pilećeg filea, 2 manja poriluka, 1 glavica luka, 1 paprika, 1 tikvica, 1 veća mrkva, 200 ml povrtnog temeljca, 100 g kuhanog slanutka, 1 šaka špinata, 100 gljiva, sol, papar, 1 žličica mljevene dimljene paprike, 500 g krumpira, žličica muškatnog oraščića, 50 g maslaca

Piletinu narezati na kockice i staviti na zagrijano ulje. Meso peći dok ne dobije zlatnu boju. Piletini dodati luk narezan na kockice, poriluk na trakice i mrkvu na kolutiće. Kratko pirjati. Nakon petnaest minuta dodati papriku narezanu na kockice, pržiti minutu do dvije te sve malo zaliti temeljcem. Kada temeljac malo ispari, dodati slanutak iz konzerve, gljive narezane na listiće i začine. Kuhati oko deset minuta. Maknuti posudu s vatre i umiješati špinat, koji će od topline ostalih namirnica uvenuti taman koliko treba. Sve izlijte u keramičku posudu za pečenje. Krumpir koji je skuhan u međuvremenu propasirajte te začinite muškatnim oraščićem i maslacem. Pire uz pomoć slastičarske vrećice ili žličice nanesite na meso i povrće te stavite u prethodno zagrijanu pećnicu da se peče oko 20 minuta na 180 stupnjeva. Jelo poslužiti toplo uz sezonsku salatu.

SVINJSKI FILE s aromatičnim krumpirom u listićima

image
BERISLAVA PICEK/ CROPIX

1 svinjski ile, 300 g krumpira, maslinovo ulje, 50 g maslaca, ružmarin, sol, papar, mljevena dimljena crvena paprika, majčina dušica, krupna sol

Svinjski ile u komadu začiniti solju, paprom, dimljenom crvenom paprikom i majčinom dušicom. Umotati u foliju i pustiti minimalno sat vremena prije pečenja da se marinira. Krumpir oguliti, narezati na listiće. U zdjelu osim krumpira dodati po želji soli, papra i svježeg ružmarina nasjeckanog na sitno. Promiješati. Udubine kalupa za muine premazati maslacem. Zatim slagati listić po listić aromatiziranog krumpira, minimalno pet komada. Po vrhu krumpir prije pečenja malo pokapati uljem. Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 185 stupnjeva i peći oko 35 minuta. Kada je krumpir pri kraju pečenja, svinjski ile izvaditi iz folije, narezati na medaljone i peći na malo masnoće na grill tavi. Servirati toplo.

ČOKOLADNA TORTA

image
BERISLAVA PICEK/ CROPIX

Biskvit

8 jaja, 200 g šećera, 2 vanilin šećera, 1 žlica ekstrakta od vanilije, 300 ml mlijeka, 100 ml ulja, 400 g glatkog brašna, 2 praška za pecivo, 3 žlice na vrh kakaa

Dodatak

1. kora - korica jedne naranče

2. kora - 50 g mljevenih oraha

3. kora - 1 žlica cimeta

Krema

800 ml mlijeka, 4 žumanjka, 1 vanilin šećer, 100 g šećera, 150 g čokolade za kuhanje, 5 žlica gustina

U hladno umiješati 70 g omekšalog maslaca Karamel 200 g šećera, 60 ml vode, 100 g maslaca, 120 ml vrhnja za kuhanje, 1 žličica vanilije, prstohvat soli Pripremu torte započeti biskvitom. Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Od bjelanjaka napraviti čvrsti snijeg. Žumanjke zajedno sa šećerom i vanilin šećerom pjenasto izmiksati. Dodati mlijeko, ulje, ekstrakt vanilije te brašno, prašak za pecivo i kakao. Ručno umiješati snijeg od bjelanjaka. Smjesu podijeliti na tri jednaka dijela. U prvi dio umiješati koricu jedne naranče, u drugi dio mljevene orahe, a u treći cimet. Svaku smjesu izliti u kalup za torte promjera 20 cm i peći oko 20 minuta na 180 stupnjeva. Dok se biskviti peku skuhati kremu. U posudu za kuhanje uliti mlijeko, dodati šećer i vanilin šećer te promiješati. Dodati žumanjke te gustin i miješati dok smjesa ne bude glatka. Ubaciti na kockice natrganu čokoladu te posudu staviti na laganu vatru. Kuhati kremu uz neprestano miješanje dok se ne zgusne. Tada još kuhati oko pet minuta i maknuti s vatre. Kremu ohladiti te dodati omekšali maslac. Sve mikserom sjediniti u glatku kremu. Svaku koru biskvita prerezati po pola. Između svakog sloja biskvita nanijeti sloj kreme. Tortu staviti u hladnjak da se malo stisne prije nanošenja karamela. Šećer i vodu staviti u posudu za kuhanje, pomiješati i izravnati žlicom da bude ravno. Posudu staviti na laganu vatru te lagano kuhati dok se šećer ne otopi. Nikako ne miješati. U početku je mješavina mutna, zatim postaje bistra i pojavljuju se mjehurići. Kad je šećer poput boje meda, dodati maslac i miješati dok se ne otopi. Maknuti posudu s vatre i polako uliti vrhnje uz neprestano miješanje. Na kraju dodati ekstrakt vanilije i sol. Sve dobro izmiješati, staviti sa strane oko deset minuta da se karamel počne hladiti i lagano stvrdnjavati. Tortu izvaditi iz hladnjaka, preliti karamel preko nje i dodati po karamelu listiće čokolade.

Linker
03. svibanj 2024 19:18