Kristina Štriga, poznata i kao @cellulite_factory, ima odličan recept za ovaj sočni i neodoljivi čokoladni desert koji je osvojio srca ljubitelja slastica diljem svijeta.
Društvene mreže ovih dana ne prestaju brujiti o neodoljivoj torti Matilda, pa nas nimalo ne čudi što su apsolutno svi ljubitelji čokolade u rekordnom vremenu poludjeli za ovim desertom. Inspirirana istoimenim filmom iz 1996., u kojoj dječak Bruce Bogtrotter mora pojesti ogromnu čokoladnu tortu pred cijelom školom, ova viralna poslastica postala je pravi hit.
Ako ga i sami želite isprobati, ne brinite jer je naša food blogerica Kristina Štriga, poznata i kao @cellulite_factory, odlučila podijeliti vlastiti recept za ovu raskošnu tortu čija priprema nije ni preteška ni zahtjevna. Njezina verzija viralne Matilda torte sastoji se od tri lagana čokoladna biskvita, natopljena vrućom kavom i slojevima sočne čokoladno-mascarpone kreme, a recept koji jedva čekamo i sami isprobati donosimo u nastavku. Dobar tek!
Torta Matilda by Kristina Štriga
SASTOJCI:
Biskvit (za 3 kore, kalup 16–18 cm):
- 75 grama šećera
- 90 grama brašna
- 20 grama kakaa
- 3 grama praška za pecivo
- 2 grama sode bikarbone
- 2 grama soli
- 55 ml ulja
- 1 jaje
- 80 ml mlijeka
- 1 žličica octa
- 80 ml vrele kave
Čokoladna krema:
- 230 grama čokolade za kuhanje, nasjeckane
- 250 ml vrhnja za šlag
- 20 grama maslaca
- prstohvat soli
- 250 grama mascarpone sira
- 15 grama kakaa
- 60 grama šećera u prahu
- 1 žlica ruma
- 1 žličica ekstrakta vanilije
PRIPREMA:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Namažite kalup za tortu maslacem, pospite brašnom i obložite dno papirom za pečenje. U zdjeli pomiješajte brašno, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol. Stavite sa strane. U drugoj zdjeli pomiješajte mlijeko i ocat i ostavite par minuta. Dodajte šećer, ulje i jaje, pa promiješajte dok se smjesa ne sjedini. Zatim dodajte suhe sastojke i miješajte pjenjačom dok ne dobijete glatko tijesto. Na kraju ulijte vruću kavu i još jednom promiješajte.
Izlijte tijesto u pripremljeni kalup i pecite 22 do 25 minuta. Izvadite biskvit i stavite na rešetku da se hladi. Ostavite ga deset minuta u kalupu, pa izvadite. Napravite tri takve kore. Dok se biskviti hlade, pripremite čokoladnu kremu: čokoladu nasjeckajte. Zagrijte vrhnje, prelijte ga preko čokolade i ostavite par minuta. Promiješajte dok se čokolada ne otopi, a zatim dodajte sol i maslac te još jednom promiješajte.
U zdjeli miksajte mascarpone, šećer u prahu, kakao, vaniliju i rum. Kad se smjesa čokolade i vrhnja malo ohladila, ulijte je u mascarpone i izmiksajte. Stavite kremu u hladnjak na pola sata da se stvrdne. Za sastavljanje torte stavite jednu koru na stalak ili pladanj, premažite s 1/4 kreme, zatim ponovite s preostalim korama. Na kraju ravnomjerno rasporedite preostalu kremu po vrhu i stranama torte. Stavite tortu u hladnjak na par sati prije posluživanja, narežite i poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....