Nakon dijeta koje nisu davale željeni rezultat, Venecuelanka Mariangel Perez okrenula se LCHF prehrani baziranoj na niskom unosu ugljikohidrata. Brzo se riješila viška kilograma, a potom u Zagrebu otvorila restoran.
Kako jesti sve što volite i koliko želite? Mariangel Perez (33) rješenje je pronašla u LCHF (Low Carb High Fat) prehrani, koju priređuje u svom restoranu Alternativa u Zagrebu, gradu u koji se prije dvije godine doselila iz Venezuele.
"Zdrava hrana je širok pojam. Ovo je zapravo prilagođena hrana, način prehrane koji karakterizira nizak unos ugljikohidrata uz veći unos zdravih masti. Primjerice, grah je vrlo zdrava namirnica, no poguban je za osobe sklone debljanju. Stoga smo ga zamijenili bijelom lupinom, koja ima puno manje ugljikohidrata. Umjesto klasičnog šećera, koristimo brezin (ksilitol), pa u kolačima i slasticama u kojima je brašno od žitarica zamijenjeno onim od sjemenki, opet zbog ugljikohidrata, poput bademovog ili lanenog, možete uživati koliko želite. Bez straha za liniju ili probleme ako imate dijabetes", otkriva Mariangel Perez.
A do LCHF načina prehrane došla je tražeći način da pravilnom prehranom, a ne dijetama skine suvišak kilograma. I ona je, naime, kao i cijela njezina obitelj sklona pretilosti, a to je najviše došlo do izražaja kad je postala tinejdžerica. Ma koliko malo jela i koliko pazila te ulazila iz dijete u dijetu, kilogrami bi se vraćali. Stoga se posvetila proučavanju prehrane te je uz fakultet poslovne administracije završila i onaj koji joj je osigurao titulu certificirani "health coach".
"U Venezueli je dobra hrana, ali vrlo malo zamjenskih namirnica koje trebaju osobe sklone zdravstvenim problemima zbog prehrane. Otvorila sam tvrtku za uvoz i distribuciju takvih namirnica, no nakon tri godine nisam bila zadovoljna. I odlučila sam preseliti se u Europu, koju sam zavoljela još za prvog posjeta, kad mi je bilo 15 godina. Kratko sam bila u Njemačkoj, no meni kao Južnoamerikanki više je odgovarao jug pa sam došla u Zagreb. Bila je to ljubav na prvi pogled koja je svakim danom sve veća i veća", govori Mariangel, koja se odmah upisala na hrvatski jezik, a uz stipendiju financirala se instrukcijama iz španjolskog.
"Još u Venezueli željela sam otvoriti restoran s LCHF jelima, ali svoj sam san ostvarila tek u Zagrebu. Radimo jela od svih vrsta mesa, ribe, povrća i voća, fermentiranih mliječnih proizvoda te hladno prešanih biljnih ulja, bez brašna od žitarica, tako da su sva jela i bez glutena. Sve recepte osmislila sam uz pomoć nutricionistice, a sprema ih chef Alen Đekić", pojašnjava Mariangel, dodajući da voli i jesti i kuhati, uživati u hrani bez ograničenja i brojenja kalorija.
Tako je i doznala koje su to namirnice koje može normalno konzumirati, a da se ne deblja. I, najvažnije, da se ne mora odricati slatkog i kolača, koje voli najviše na svijetu.
FILET OD PAČJIH PRSA
(za 4 osobe)
Sastojci
1 kg pačjih prsa, 800 g hokaido buče, 400 g korijena celera, 440 ml bademovog mlijeka, 2 limete, 2 limuna, 1 komorač, 100 g mizuno salate, 80 g lješnjaka, 80 g kakao komadića (izmrvljeni od zrna), 120 g žute mrkve, 120 g mrkve, grančica timijana, češanj češnjaka, 150 ml pilećeg temeljca, maslac, maslinovo ili bademovo ulje, sol, lovor
Priprema
Hokaido buču izrezati na četvrtine, nauljiti, posoliti i peći 40 minuta u pokrivenom plehu na 180 stupnjeva. Za kremu zagrijati bademovo mlijeko, dodati narezani celer, kuhati dok ne postane mekan, posoliti i miksati dok ne postane jednolična masa.
Dio mrkve narezati ukoso da se dobije trokutasti oblik. Skuhati mrkvu u slanoj vodi. Komorač naribati na tanke "krugove". Limetu i limun oguliti, izrezati filete. Lješnjak tostirati 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 150 stupnjeva. Usitniti ga nožem.
Pačja prsa obraditi, nožem zarezati brazde na koži da se istopi višak masnoće. Skinuti suvišne dijelove masnoće i ispržiti ih na tavi da se dobiju pačji čvarci. Usitniti ih nožem. Lješnjak, čvarke i kakao komadiće pomiješati.
Za umak od patke zagrijati tavu i staviti pačja prsa na stranu na kojoj je koža, posoliti i peći. Masnoću pokupiti da tava bude suha, deglazirati tavu pilećim temeljcem i dodati grančicu timijana, češnjak i lovor. Reducirati umak. Izvaditi začine i dodati maslac za sjaj umaku. Složiti sve sastojke na tanjur.
JUHA OD BADEMA I ČEŠNJAKA
(za 4 osobe)
Sastojci
6 glavica ljubičastog luka, 800 g poriluka (bez zelenila), 640 g celera, 560 ml vrhnja, 800 ml pilećeg temeljca, 400 g badema narezanih na ploške, 6 češnjeva češnjaka, maslac, maslinovo ili bademovo ulje
Priprema
Povrće narezati na kockice veličine 0,5 centimetara. Pirjati na maslacu (bez da se oboji), lagano posoliti. Deglazirati pilećim temeljcem, kuhati na laganoj vatri 20 minuta.
Bademe peći u pećnici na 160 stupnjeva dok ne porumene. Kuhinjskim nožem sitno narezati oguljene režnjeve češnjaka, pirjati ih na maslinovom ulju dok ne porumene. U juhu dodati bademe, češnjak i vrhnje. Izmiksati juhu, ostaviti 2 sata ili preko noći da se okusi što bolje prožmu. Prije posluživanja zagrijati i procijediti.
PANNA COTTA KOKOS VANILIJA
(za 4 osobe)
Sastojci
1. dio - 400 ml kokosovog mlijeka, 1 mahuna vanilije,
80 g ksilitola (šećera od breze)
2. dio - 7 g želatine ili agar agara + 2 žlice vode, 200 ml bademovog mlijeka, 2 žumanjka
3. dio - 400 g šumskog voća, zvjezdasti anis
4. dio - 120 g maslaca, 60 g bademovog brašna, 40 g ksilitola
Priprema
U zagrijano kokosovo mlijeko dodati mahunu vanilije, brezin šećer i agar agar ili želatinu. Posudu malo navlažiti vodom i uliti dobivenu smjesu. Ohladiti.
U umjereno zagrijano bademovo vrhnje dodati mahunu vanilije, žumanjke i brezin slad. Miješati i paziti na temperaturu da krema ne zagori. Gotovu kremu uliti u sifon za šlag, staviti ampulu te napuniti tlakom. Prodrmati da se tlakovi izjednače. Pjenu od vanilije ili crème anglaise odložiti na sobnu temperaturu.
Za crumble pomiješati bademovo brašno, brezin slad i maslac. Proći kroz njega prstima tako da ostanu veći i manji komadići.
Za šumsko voće umjereno zagrijati lonac, staviti brezin šećer. Kada se šećer karamelizira, dodati smrznuto šumsko voće, zvjezdasti anis i maslac. Miješati dok se umak ne zgusne.
Na tanjur staviti hladnu panna cottu, pjenu od vanilije, posuti crumbleom i dodati topli umak od šumskog voća.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....