Mousse od bazge, gel od karameliziranog grejpa, crumble od bijele čokolade i bazge, biskvit od badema i grejpa

 LILI BAŠIĆ
Ljetna senzacija

Gastro spektakl na najljepšoj terasi u gradu: Ako ostajete u Zagrebu, ovo je mjesto na kojem ćete razmaziti svoje nepce

Nova à la carte ponuda donosi eksploziju okusa, održivost i kreativnost pod vodstvom chefice Ane Grgić Tomić.

Nova à la carte ponuda donosi eksploziju okusa, održivost i kreativnost pod vodstvom chefice Ane Grgić Tomić.

Na terasi Oleander hotela Esplanade, legendarnom mjestu susreta, zagrebački restoran Zinfandel‘s, koji ponosno nosi zelenu Michelinovu zvjezdicu, otvorio je novo ljetno poglavlje koje će mnogima biti više od dobre preporuke. Riječ je o ljetnom à la carte jelovniku koji potpisuje chefica kuhinje Ana Grgić Tomić, a koji će vas na prvu osvojiti fantastičnim kreativnim spojem lokalnih namirnica, sezonskih sastojaka i preciznim tehnikama pripreme.

Svježe jadranske kozice, hlap, morski ježinac, kavijar, limeta, kozja skuta, tartufi, cvijet tikvice, sušene rajčice, guščja jetra, ružmarin, bijele šparoge, bagrem, korijandar, menta, mladi grašak, kopriva, pinjoli, patlidžan, motar, komorač, limunska trava i kokos samo su neki od sastojaka koje ovaj jelovnik čine tako ljetnim i privlačnim.

image

File kovača, mlada raštika, krema od pečene jabuke, beurre blanc od algi, ulje od cvijeta anisa

LILI BAŠIĆ
image

File lista, flan od morskog ježinca, hrskava blitva, veloute od komorača, hrskavi komorač

LILI BAŠIĆ
image

Hrskava pjena od kozjeg mlijeka, mousse od dimljene i pečene kozje skute, šparoge, krema od konfitiranog žutanjka i meda

LILI BAŠIĆ
image

Oscietra kavijar, paljene bijele šparoge, domaći jogurt sa sušenim bagremom, badei kuhani u kremi od bijelih šparoga

LILI BAŠIĆ

"Čim zamirišu bazga, bagrem, ružmarin, motar, rajčice, inspiracija jednostavno počne", kaže Ana, koja se u kreiranju à la carte jelovnika vodila osjećajem za ritam prirode, ali i tehničkom preciznošću. Rezultat je jelovnik koji uravnotežuje profinjene strukture, lokalne sastojke i suvremene kulinarske tehnike – bez pretjerivanja, ali s puno karaktera.

image

Chefica Ana Grgić Tomić

LILI BAšIć

"Kao tim razmišljamo sezonski i tehnički izazovno. Koristimo fermentacije, infuzije, dimljenje, ali ne da bismo impresionirali, već kako bismo poštovali svaku namirnicu i ispričali njenu priču." U ovom jelovniku ističu se jela koja vrhunskim balansom tehnike i emocija predstavljaju hrvatsku gastronomsku raznolikost uz dodir Mediterana.

image

Juha od koprive, korabica punjena ličkom basom i citrusima, gel od limuna

LILI BAŠIĆ

Ljetni jelovnik iznenađuje spojem sastojaka i teksturom. Svaki tanjur nosi svoj identitet, a svi zajedno stvaraju skladnu priču o sezoni i podneblju. Od senzacionalnih jadranskih kozica sa sorbetom od limete i sirutke, preko mariniranih vrganja s pralinom od guščje jetre i tamne čokolade, pa sve do poširanih kliješta hlapa u maslacu od vanilije s kremom od bazge i limete uz mrkvu i sok od naranče, svaki detalj u tanjuru osmišljen je s pažnjom i poštovanjem prema namirnici.

image

Marinirani vrganj, pralina od gorke čokolade i guščje jetre, consomme od suhih šljiva i ružmarina, gel od suhih šljiva

LILI BAŠIĆ
image

Svježe jadranske kozice, sok i salata od morskog bilja, sorbet od limete i sirutke finger lime

LILI BAŠIĆ

„Kozice poslužujemo svježe, a od ljuski radimo temeljac koji infuziramo biljem s lokalnih OPG-ova. To je čisti okus mora i naša filozofija food wastea”, objašnjava Ana. I to nije iznimka: cijeli jelovnik njeguje održivost i poštovanje prema sastojku, ali bez kompromisa u kvaliteti i visokim standardima pripreme. U ponudi se ističe i confit od mlade janjetine s palačinkom od fermentirane crne leće, veloutéom od medvjeđeg luka, kremom od paškog sira i konfitiranim artičokama.

image

Konfit od mlade janjetine, palačinka od fermentirane crne leće i anisa, veloute od medvjeđeg luka, krema od paškog sira

LILI BAŠIĆ

„To je jelo u kojem se spajaju tradicija i suvremene tehnike. Pravimo male palačinke i upotrebljavamo artičoke u više tekstura. Želim da gosti osjete svaki detalj, da imaju pravi ‘wow efekt‘ na tanjuru”, ističe chefica Ana. U ponudi su i jela poput usoljene palamide s toplom pjenom od ribljeg consomméa i čipsom od mladog krumpira, koja spajaju lokalno i sezonsko u izrazito tehnički zahtjevnom, ali naizgled jednostavnom formatu.

image

Usoljena palamida, topla pjena od ribljeg consommea i sušene palamide, čips od mladog krumpira, krema od češnjaka

LILI BAŠIĆ

Jelovnik također iznenađuje teksturama i ritmom. Neki tanjuri očaravaju laganim formama, drugi slojevitošću, a svaki ima svoju priču. Poširana kliješta hlapa u vaniliji sa sokom od naranče i bazge, kao i file lista s flanom od morskog ježinca i dvostruko pripremljenim komoračem, dodatno potvrđuju Aninu kreativnu snagu.

image

Chefica Ana Grgić Tomić

LILI BAšIć
image

Poširana kliješta hlapa u maslacu od vanilije, tuile sa sjemenkama korijandra, veloute od mrkve, krema od bazge i limete

LILI BAŠIĆ

Vegetarijanci će uživati u jelima kao što su mousse od dimljene skute s pjenom od kozjeg mlijeka, šparogama, medom i tartufima, ili punjenom cvijetu tikvice s kremom od sušenih rajčica – raskoš biljne kuhinje u vrhunskoj izvedbi.

image

Konfitirana rajčica, cvijet tikvice punjen kremom od sušenih rajčica, mole od rajčica, granita od celera

LILI BAŠIĆ

Bogata bisque juha s lagano pečenom triljom i precizno pripremljeni rižoto s kremom od škampa i tartufa čine okuse koji se ne propuštaju. Klasici na jelovniku restorana Zinfandel‘s uvijek oduševljavaju svojom jednostavnošću, ali i svježinom sastojaka te okusima kojima se uvijek rado vraćamo. Brancina pečenog u soli osoblje će rado filetirati pred vašim stolom, dok će savršeni komad ručno kosanog mesa za tatarski biftek pomiješati sa svježim sastojcima pred vama prema vašim željama. Esplanadini štrukli idealan su comfort food kad poželite nešto domaće i jednostavno, a slasno, zapečeno, hrskavo, meko i neodoljivo.

image

Američki striploin, kora od pinjola, smrčci kuhani u konjaku i začinskm bilju, dimljeni mini patlidžan

LILI BAŠIĆ
image

Kremasti rižoto s kremom od škapma i tartufa, lagano pečeni škamp, listići tartufa

LILI BAŠIĆ

Deserti pod vodstvom glavne slastičarke Mirjane Špoljar nastavljaju u tonu à la carte ponude: precizni su, razigrani i često bez glutena, ali nikad bez karaktera. Mousse od bazge, choux s Baileys kremom i sorbet od maline, crémeux od limunske trave s čokoladom Opalys i crumble od pistacija samo su dio ponude koja slatko zaokružuje doživljaj.

image

Biskvit od limuna, cremoux od borovnice, tuile od kokosa

LILI BAŠIĆ
image

Choux od vanilije punjen kremom Baileys i kremom od karamelizirane bijele čokolade, gel od malina, crumble od pistacije

LILI BAŠIĆ
image

Cremeux limunska trava, čokolada Opalys i sjemenke vanilije, konfitirane maline s timut paprom

LILI BAŠIĆ
image

Krema od bergamota, jagode, curd od jagoda i bergamota, sok od jagoda, bijela čokolada

LILI BAŠIĆ
image

Mousse od bazge, gel od karameliziranog grejpa, crumble od bijele čokolade i bazge, biskvit od badema i grejpa

LILI BAŠIĆ

„Ovaj jelovnik ne predstavlja samo ljeto – on priča priču o našim šumama, moru, planinama, poljima… To je Hrvatska u punom sjaju, ispričana tanjur po tanjur s dozom suvremenog šarma”, zaključuje Ana. Ako vam treba razlog da ostanete u Zagrebu ovog ljeta, upravo ste ga pronašli.

image

Zinfandel‘s

LILI BAŠIĆ
05. prosinac 2025 11:52