Priprema je jednostavna, ali delikatna, sastojke treba strpljivo miješati za savršenu teksturu, ali kad taj izazov nadvladate, nagrada je božanstvena s primjenom od prhkih tijesta do čokoladnih biskvita.
U zagrebačkoj slastičarnici Neka jedu kolače slatki mirisi vode ravno u Južnu Ameriku. Iz vitrine nas mame alfajores – prhki kolačići spojeni bogatim karamelastim nadjevom i raskošna Dulce de leche čokotorta koja se reže na debele, sočne kriške. Peče se s originalnim Chocolinas keksima, argentinskim favoritom u obliku malog čokoladnog srca, a potom puni slojevima pravog dulce de lechea. Rezultat? Nakon prve kriške teško je stati.
No, za ovu slastičarnicu dulce de leche nije tek trend, nego inspiracija. Koriste ga kao nadjev, premaz, završni „touch” na desertima, a gosti nerijetko kažu kako bi zbog njega uistinu mogli objesiti pregaču o klin jer zašto bi se mučili doma kad je ovdje sve već napravljeno kako treba?
A što je zapravo dulce de leche? Kremasti, podatni, karamelasti namaz od mlijeka i šećera, toliko obožavan u Južnoj Americi da se prodaje u staklenkama, baš poput pekmeza kod nas. Sam naziv na španjolskom znači „slatko od mlijeka”, a priprema je jednostavna, ali zahtijeva strpljenje: mlijeko, šećer i malo vanilije kuhaju se vrlo polako, neprestano miješajući, dok se ne zgusnu i ne karameliziraju.
Postoji više verzija: u Portugalu ga zovu „doce de leite” i kuhaju sat vremena na laganoj vatri, savršen dodatak slavnom „pastel de nata”, portugalskom desertu od lisnatog tijesta s kremom od žumanjka (osmislile su ga prije dvjestotinjak godina redovnice samostana Jerónimos u župi Santa Maria de Belém u Lisabonu). Dovoljno je dodati žličicu ili dvije na kremu, zagristi, a osjećaj da smo „na sedmom nebu” gotovo je zajamčen... U Meksiku je poznat kao „cajeta” i radi se od kozjeg mlijeka; dok u Francuskoj, pod imenom „confiture de lait”, često dobiva aromu mahune vanilije, osobito u Normandiji i Bretanji.
No, kako uživati u dulce de lecheu kod nas uz uvjet da nam nije do palačinki ili dodatka slasnom komadu pite? Kremasta tekstura dobro se slaže s prhkim tijestom. Ili kao premaz za čokoladni biskvit, što je sjajan način za kulinarsku igru na temu primjene popularnog namaza.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....