Gloria auto

Sigurnost u prometu počinje na tehničkom pregledu vozila: Evo kako se pripremiti i proći bez problema

Na godišnjem tehničkom pregledu vozila utvrđuje se ispravnost svih aspekata vozila, s ciljem vaše sigurnosti, ali i sigurnosti ostalih sudionika u prometu. Ako još uvijek ne znate što je sve potrebno za tehnički pregled i kako uopće izgleda postupak, informacije nađite u našem video vodiču.

Ako vozite, sigurno znate koliko je važno svake godine obaviti tehnički pregled vašeg vozila i zašto ga nije dobro odgađati. Jeste li znali da skoro svako četvrto vozilo ne prođe tehnički pregled? Naime, to je jedini je način da u potpunosti budemo sigurni da je naše vozilo ispravno te da se bez straha za svoju sigurnost i sigurnost ostalih sudionika u prometu možemo voziti do mile volje.


Ali, priznajte, koliko ste puta zamolili člana vaše obitelji, prijatelja ili čak agenciju da to sve obavi umjesto vas jer vi zapravo niste imali pojma što sve trebate donijeti/imati za tehnički pregled vozila. Zato smo u suradnji s Centrom za vozila Hrvatske i njihovim ljubaznim djelatnicima odlučili u detalje objasniti tijek procesa tehničkog pregleda.

image

CVH stanica za tehnicki pregled Maksimir.

MARKO TODOROV/CROPIX

Tehnički pregled obavlja se temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Pravilnika o tehničkim pregledima vozila te je obavezan za sva motorna vozila i priključna vozila osim radnih strojeva.

image

Prijava vozila na tehnički pregled jedan je od prvih koraka.

MARKO TODOROV/CROPIX

Prijava vozila

Svaki tehnički pregled započinje prijavom vozila i unošenjem u informatički sustav. Tim postupkom utvrđuju se svi tehnički podaci kao što su, primjerice, karakteristike vozila, tko je njegov vlasnik, osoba koja ga je dovela na tehnički pregled i slično. Za prijavu vozila potrebni su sljedeći dokumenti:

  • osobna iskaznica
  • prometna dozvola
  • punomoć ako dolazite s tuđim automobilom
  • uplata za tehnički pregled

Identifikacija vozila

Nakon prijave, važno je identificirati vozilo pomoću usporedbom podataka iz prometnih dokumenata pregledom VIN oznake (broj šasije) i registarske pločice. Kako bi cijeli postupak išao brže, podatke o vozilu možete dostaviti i digitalnim putem.

Pregled unutrašnjosti vozila

U ovom koraku utvrđuje se opće stanje vozila - pregledavaju se sve staklene površine, zaštitni pojasevi, sklopovi, ispravnost žaruljica, oprema vozila (kutija prve pomoći, sigurnosni trokut, rezervne žaruljice...), klima, ventilacija, rasvjeta i još mnogo toga.

image

Pregled donjeg postroja.

GLORIA PRODUKCIJA

Pregled donjeg postroja vozila

Nakon uspješnog pregleda unutrašnjosti, slijedi pregled donjeg postroja vozila. Za detaljni pregled nadzornik koristi razvlačilicu, dizalicu, platformsku dizalicu ili kanal na koji postavlja vozilo i utvrđuje ispravnost ovjesa, ispušnog sustava, unutrašnju stranu guma, koroziju, postoji li kakva zauljenost na motoru i ostale sklopove donjeg postroja vozila.

image

Kočnice se pregledavaju na uređaju za ispitivanje kočnica.

MARKO TODOROV/CROPIX

Kontrola kočnica

Bez ispravnih kočnica nema ni vožnje pa je ovaj korak posebno važan kod cijelog tehničkog pregleda. Nadzornik u ovom postupku vozilom se navozi na uređaj za ispitivanje kočnica te ispituje silu kočenja radne kočnice na prednjoj i stražnjoj osovini. Osim toga, ispituje se i parkirna kočnica.

Razlika sila kočenja između lijevog i desnog kotača ne smije biti veća od 25 posto, a za parkirnu kočnicu 30 posto.

image

Eko test.

GLORIA PRODUKCIJA

Eko test

Kontrola ispušnih plinova obavlja se pomoću analizatora plinova koji utvrđuje udio štetnih plinova u ispuhu vozila. Ovom testu podliježu vozila s benzinskim i dizelskim motorom, ali ne i vozila s ugrađenom plinskom instalacijom.

image

Pregled svjetala važan je dio tehničkog pregleda.

GLORIA PRODUKCIJA

Pregled svjetala i kočne tekućine

Ispravnost svjetala, njihov intenzitet i nagib pregledava se uređajem koji se zove reglosklop. Određen postotak nagiba svjetala označen je na plastičnom nosaču ili na naljepnici u motornom prostoru. Kod pregleda kočne tekućine (ulja za kočnice) ispituje se minimalna temperatura točke isparavanja koja ne smije biti manja od 155°C.

image

Pregled kočione tekućine.

GLORIA PRODUKCIJA

Registracija

Nadzornik ispisuje zapisnik i dodjeljuje završnu ocjenu vozilu. Ako je ono uspješno prošlo tehnički pregled, slijedi registracijski postupak koji uključuje naplatu obveza, kao što je porez, naknada za uporabu javnih cesta i naknada za okoliš, te provjera police obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti. Na kraju dobivate važeću naljepnicu koja se lijepi na vjetrobransko staklo i produljuje se valjanost prometne dozvole. I to je to!

image

Nakon uspješnog tehničkog pregleda slijedi registracija.

MARKO TODOROV/CROPIX

Centar za vozila Hrvatske svake godine organizira besplatne, preventivne preglede vozila gdje možete provjeriti ispravnost kočnica i guma, odnosno svega na čemu vozila često padaju na tehničkom pregledu. Tako možete unaprijed znati što trebate popraviti kako biste na godišnjem tehničkog pregledu dobili pozitivnu ocjenu.

U slučaju da je vaše vozilo proglašeno neispravnim, možete pristupiti ponovljenom tehničkom pregledu. Ako to učinite u roku od 15 dana od prvotnog pregleda, oslobođeni ste od ponovnog plaćanja naknade za pregled. Ali ako je vaše vozilo proglašeno neispravnim na EKO testu, na ponovljenom Eko testu u roku od 15 dana morat ćete platiti samo 50 posto iznosa plaćenog kod prvotnog tehničkog pregleda.

Linker
19. travanj 2024 13:25