- / Mary Evans Picture Librar /
FILMSKI JUNACI NA 4 KOTAČA

Zvijezde velikog platna: Automobili koji su popularniji čak i od glumaca

Glumci nisu jedine zvijezde velikog platna, tu su i automobili koje voze u filmovima - a ponekad su čak i popularniji od njih.

Donosimo pregled automobila koji su u filmovima imali itekako važnu ulogu, a svojom pojavom gotovo su zasjenili glavne zvijezde!

ASTON MARTIN DB5

Skyfall, 2012.

SKYFALL, Daniel Craig as James Bond, 2012. ph: Francois Duhamel/©Columbia Pictures/courtesy Everett Collection
©Columbia Pictures/Courtesy Eve

Osim u ‘Skyfallu’, James Bond vozi Aston Martin DB5, model iz 1963., u još šest filmova. U ‘Goldfingeru’, snimljenom 1964., kupuje si ga sam, dok je u ‘Casino Royaleu’ iz 2006. prikazano kako ga dobiva u partiji pokera na Bahamima. Bilo kako bilo, iako je vozio i AMC Hornet, Bentley Mark VI, BMW 750iL, Lotus Esprit Turbo i druge automobile, sve su to bili kratki flertovi jer dobro se zna da je njegov najdraži model Aston Martin DB5, automobil koji do stotke ubrzava za tada impresivnih osam sekundi.

TUCKER 48

Tucker, 1988.

TUCKER, Jeff Bridges, 1988
©Paramount/Courtesy Everett Col

Legendarni automobil ime je dobio po svojem konstruktoru Prestonu Tuckeru, a 48 označava da je na tržište izašao 1948. Proizvedeno je samo 50 primjeraka prije nego što je model zbog negativnog publiciteta povučen iz prodaje. Poslije se ispostavilo da se protiv Tuckera vodila negativna kampanja iza koje su navodno stajali veliki proizvođači automobila iz Detroita koji su se bojali. Danas je sačuvano samo nekoliko primjeraka, a jedan ima i Francis Ford Coppola, redatelj koji je snimio film ‘Tucker’.

FORD GRAN TORINO SPORT

Gran Torino, 2008.

BURBANK, CA - DECEMBER 09:  The film's 1972 Ford Gran Torino Sport  at the world premiere of Warner Bros. Pictures'
Getty Images

Film je nazvan po automobilu glavnog junaka, umirovljenog američkog vojnika kojega glumi Clint Eastwood. Ford Torino proizvodio se od 1968. do 1976., a Eastwood u filmu vozi model Sport iz 1972., s 200 KS i V8 motorom, koji je danas na cijeni među kolekcionarima automobila.

DODGE CHALLENGER

Točka nestajanja, 1971.

VANISHING POINT, Barry Newman (in car left), 1971, TM & Copyright © 20th Century Fox Film Corp./courtesy Everett Collection
©20thCentFox/Courtesy Everett C

Glavni junak ovog filma je Jimmy Kowalski, bivši policajac i vojni veteran koji u Denveru dobije zadatak da za manje od 15 sati dostavi Dodge Challenger R/T 440 Magnum kupcu u San Franciscu. Dok se vozi pustim pustinjskim cestama - a u jednoj sceni se i utrkuje s vozačem Jaguara - stalno mora izbjegavati policiju, u čemu mu pomaže radijski voditelj. Glavnog junaka glumi danas već zaboravljeni Barry Newman. Film je snimljen za manje od dva milijuna dolara, a zaradio je više od 12 samo u SAD-u i stekao kultni status.

FORD MUSTANG COBRA

Charliejevi anđeli, 1976.

CHARLIE'S ANGELS, Farrah Fawcett, 1976-1981
©Columbia Pictures/courtesy Eve

Televizijski serijal ‘Charliejevi anđeli’ počeo se snimati 1976., s Farrah Fawcett, Jaclyn Smith i Kate Jackson u glavnim ulogama. Farrah u njemu vozi bijeli Ford Mustang Cobra II, tvornički ukrašen dvjema širokim plavim prugama na poklopcu motora. Serijal je brzo stekao veliku popularnost, a Cobra II postao je jedan od najprodavanijih modela Mustanga.

FORD THUNDERBIRD

Thelma i Louise, 1991.

Actresses Susan Sarandon (left) and Geena Davis pose on their 1966 Ford Thunderbird, for the film 'Thelma And Louise', 1991. (Photo by Fotos International/Getty Images)
Getty Images

Nakon što je Louise ubila muškarca koji je htio silovati njezinu prijateljicu Thelmu, njih dvije bježe od policije u kabrioletu Ford Thunderbird iz 1966. Za potrebe snimanja korišteno je pet automobila, a jedan od njih - s potpisima Geene Davis i Brada Pitta - prodan je prije nekoliko godina za 71 tisuću dolara, što je triput više od njegove prosječne cijene na tržištu rabljenih automobila u SAD-u. Thunderbird, poznat i po nazivu T-Bird, proizvodio se od 1954. do 1997. i potom od 2002. do 2005.

DMC DELOREAN

Povratak u budućnost, 1985.

BACK TO THE FUTURE PART II, Michael J. Fox, Christopher Lloyd, 1989. (c) Universal Pictures/ Courtesy: Everett Collection.
©Universal/Courtesy Everett Col

Sportska jurilica DeLorean, jedini model istoimene automobilske tvrtke, proizvodio se samo od 1981. do 1983., a iako se odlikovala futurističkim izgledom (među ostalim vrata su joj se otvarala prema gore), imala je mnoge nedostatke - i pretjerano visoku cijenu. No, ako ništa drugo, ostala je upamćena po filmskom megahitu ‘Povratak u budućnost’, u kojem ju je prijatelj glavnog junaka preradio u vremeplov.

FORD MUSTANG FASTBACK

Bullitt, 1968.

Prod DB © Solar / DR
BULLITT (BULLITT) de Peter Yates 1968 USA
avec Steve McQueen
ford mustang de 1968, derapage controle, fumee, freiner
d'apres le roman de Robert L. Pike, Image: 173074275, License: Rights-managed, Restrictions: NO RESTRICTION, Model Release: no, Credit line: T.C.D / Visual movies / Profimedia
T.C.D / Visual movies / Profimed

U najuzbudljivijoj, antologijskoj sceni filma, koja traje devet minuta i 42 sekunde, Steve McQueen kao policijski detektiv Frank Bullitt u zelenoj jurilici Ford Mustang 390 GT 2+2 Fastback lovi kriminalca u Chargeru. Uz brzine veće od 177 kilometara na sat, ovaj je prizor postavio standarde za sve sljedeće filmske jurnjave automobilima. A koliko je bio i ostao popularan, vidi se po tome što je Ford 2001. lansirao model Mustang Bullitt, koji se i danas proizvodi - u originalnoj boji oznake Highland Green.

CHEVROLET CHEVELLE

Vožnja, 2011.

DRIVE RYAN GOSLING DRIVE RYAN GOSLING, Image: 166605431, License: Rights-managed, Restrictions: Strictly editorial use only. Credit line mandatory. Book cover use must be cleared with Mary Evans., Model Release: no, Credit line: - / Mary Evans Picture Librar / Profimedia
- / Mary Evans Picture Librar /

Holivudski kaskader koji dodatno zarađuje kao vozač kriminalaca glavni je junak ovog filma. Glumi ga Ryan Gosling, no jednako važnu rolu ima i njegov automobil, Chevrolet Chevelle iz 1973., u čijem je nastanku sudjelovao i John Z. DeLorean, prije nego što se osamostalio, osnovao vlastitu tvrtku i na tržište izbacio futuristički DMC DeLorean.

CHEVROLET NOVA

Otporan na smrt, 2007.

DEATH PROOF, (Quentin Tarantino segment from GRINDHOUSE), Kurt Russell, 2007. ©Weinstein Company LLC/Courtesy Everett Collection
©Weinstein Company/Courtesy Eve

Kurt Russell u preuređenom automobilu Chevrolet Nova ubija suvozače, u pravilu djevojke, u filmu ‘Otporan na smrt’ redatelja Quentina Tarantina. Za snimanje je korišteno sedam primjeraka, pet ih je uništeno u scenama jurnjave, jednu je vozač kaskader dobio na dar nakon snimanja, a zadnja preostala prije nekoliko je godina prodana putem interneta.

MINI COOPER

Dobar posao u Italiji, 2003.

2003; The Italian Job. Original Film Title: The Italian Job, PICTURED: MARK WAHLBERG, Composer: John Powell, Director: Gary F. Gray, IN CAST: Donald Sutherland, Charlize Theron, Mark Wahlberg, Seth Green, Mos Def, Jason Statham, Image: 94083491, License: Rights-managed, Restrictions: PLEASE NOTE: Entertainment Pictures is not the copyright owner of this film publicity handout image, but only provides editorial access to the material. Additional permissions may be required. This image is NOT available for commercial use, only for EDITORIAL USAGE., Model Release: no, Credit line: Paramount Pictures / Entertainment Pictures / Profimedia
Paramount Pictures / Entertainme

Filmski kritičar Joe Morgenstern napisao je da je ovaj film najbolja reklama za automobile ikad snimljena. Skupina lopova koju predvode Mark Wahlberg i Charlize Theron otima zlatne poluge od bivšeg člana bande koji ih je izdao, a u pohod kreću crvenim Mini Cooperima, čija je proizvodnja bila obnovljena 2001.

DODGE CHARGER

Brzi i žestoki, 2009.

FAST & FURIOUS, (aka FAST AND FURIOUS), 1970 Dodge Charger, 2009, © Universal/courtesy Everett Collection
©Universal/Courtesy Everett Col

Prvi film iz serijala ‘Brzi i žestoki’, u kojem su u prvom planu nabrijani automobili, ilegalne utrke i jurnjave, snimljen je 2001., s Vinom Dieselom i Paulom Walkerom u glavnim ulogama. Kasnije ih je snimljeno još šest, a iako se u njima pojavljuje mnoštvo jurilica, u jednoj od najupečatljivijih scena iz originalnog filma Vin Diesel vozi svoju omiljenu - Dodge Charger 1970 R/T.

VOLKSWAGEN BUBA

Herbie The Love Bug, 1968.

HERBIE GOES TO MONTE CARLO, Don Knotts, Dean Jones, 1977.
Everett Collection / Everett Col

Antropomorfna Volkswagen Buba glavni je junak iznimno popularnih Disneyjevih filmova. Prvi je snimljen 1968., a slijedili su ‘Herbie ponovno vozi’, ‘Herbie ide u Monte Carlo’ i drugi. Serijal je sveukupno zaradio više od milijardu dolara i pomogao da Buba postane jedan od najbolje prodavanih automobila na svijetu.

Linker
19. travanj 2024 13:35