MIR I PROSTRANOST

Cecilija Rotim otvorila nam je vrata svog doma, zavirite u stan u Zagrebu s pogledom na šumu

Cecilija Rotim, ravnateljica jedne zagrebačke poliklinike, otvara vrata stana s pogledom na šumu koji je uredila zajedno sa suprugom, neurokirurgom Krešimirom Rotimom, a jedan od omiljenih dijelova joj je wellness oaza.

Kada su razmišljali o preseljenju iz kuće u Sesvetama, obitelj Rotim imala je nekoliko prioriteta - biti bliže centru grada, a pritom u doticaju s prirodom, zadržati intimnost koju pruža kuća, ali i pronaći dom u kojem će svako od četvero djece imati vlastiti kutak. Pa kada su prije sedam godina pronašli stan u sjeverozapadnom dijelu Zagreba - s velikim dnevnim boravkom, pet spavaonica i terasom s pogledom na šumu - dvojbe više nije bilo. Dodatni plus je bio i to što se stan nalazi blizu radnog mjesta Krešimira Rotima, neurokirurga koji katkad zbog hitnih operacija i usred noći odlazi u KBC Sestara milosrdnica. A vrijeme putovanja do posla racionalizirala si je njegova supruga, Cecilija Rotim, ravnateljica Poliklinike Rotim, koja je nakon studija sestrinstva doktorirala na studiju biomedicine i zdravstva pri Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Kružni raspored stana osvojio nas je na prvu te smo odmah dobili jasnu viziju doma u kojem sada živimo s mlađom djecom, jer su se starija nedavno osamostalila. No, vikendom smo svi na okupu i volimo zajedno kuhati. Važno nam je da je stan pregledan i organiziran, da nam pruža osjećaj mira i prostranosti", govori Cecilija Rotim. Uređenje interijera zapravo je strast njezinog supruga i upravo je on najzaslužniji za izgled njihovog doma.

image

U kuhinji provode najviše vremena

BILJANA BLIVAJS CROPIX
image

Dom Cecilije i Krešimira Rotima

BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Ima dobro oko za detalje i zanima ga dizajn prostora. Iako volimo svijetle i jednostavne prostore, uživamo u eksperimentiranju s rasporedom namještaja i detalja. Ponekad tijekom jednog vikenda promijenimo raspored svega u prostoriji, što uvijek izazove osmijeh na licima naših prijatelja koji se iznenade svaki put kad dođu u goste. Ta sloboda omogućava nam da se osjećamo svježe i inspirirano u našem domu. Suprugova je bila ideja da cijelu dužinu zida u dnevnom boravku obložimo u dekorirana ogledala, s kojima smo dobili vizualno povećanje prostora, a istovremeno su sakrila vrata od spavaćih soba pa ih je gotovo nemoguće primijetiti. Poslušali smo i poneki savjet prijatelja arhitekta, ali smo sami istraživali i osmišljavali kako bi naš dom odražavao naše osobne preferencije i stil. Ne pratimo slijepo trendove, vodili smo se vlastitim ukusom i potrebama. Puno pažnje pridali smo osvjetljenju kojim smo se kreativno poigrali na stropu i podu kako bismo dobili dodatni osjećaj topline i ugode" objašnjava Cecilija Rotim.

image

Zbog igre panela i zrcala gotovo je nemoguće primijetiti ulaz u spavaću sobu

BILJANA BLIVAJS CROPIX

Većinu namještaja nabavljali su u zagrebačkim trgovinama, ali u dnevnom se boravku posebno ističe stol za blagovanje koji po svojoj veličini i funkcionalnosti podsjeća na konferencijski.

image

Stol u blagovaoni teži više od sto kila

BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Na njemu objedujemo svi zajedno - četvero djece, moj šogor i njegova obitelj, djedovi i bake... Stol je izrađen od mramora i težak je više od sto kilograma. Taj komad namještaja zaista ima posebno mjesto u srcima svih članova obitelji" govori Cecilija Rotim. Otkriva da priželjkuje Eamesovu lounge fotelju u koju bi se zavalila u rijetkim trenucima samoće, slušala glazbu po svom guštu ili pogledala dobar film. Mašta i o Bubbles kauču Sashe Lakića, koji joj je jedan od omiljenih dizajnera. Zajedno sa suprugom je osmislila sve skladišne prostore u stanu, a najponosnija je na svoju wellness oazu pokraj spavaće sobe.

image

Detalj iz wellness sobe

BILJANA BLIVAJS CROPIX
image

Supružnici imaju odvojene kupaonice, a Cecilijina je prava ženska wellnes oaza

BILJANA BLIVAJS CROPIX
image

U sobi za wellness nalazi se stolić za šminkanje

BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Takozvana muška gajba ili man cave je koncept prošlosti. Konobu s muškim igračkama, fliperom, disko kuglom i barom imali smo u kući u Sesvetama, a sada, kako smo mi žene u obitelji brojčano nadmoćne, odlučili smo uvesti ženski wellness kutak s tuš kabinom, stolićem za šminkanje, velikim ogledalom... " objašnjava.

Pri uređenju radne sobe, funkcionalnost je bila ključna, kao i usklađenost s ostalim dijelovima stana, a centralno mjesto u njoj zauzima klavir koji je bio poklon Tonyja Cetinskog njihovoj devetogodišnjoj kćeri Angeli.

image

Radnu sobu krasi klavir koji je njihova kći dobila na poklon od Tonyja Cetinskog

BILJANA BLIVAJS CROPIX

Nijednu prostoriju u njihovom domu ne zaobilazi cvijeće, ono je prisutno posvuda, bilo da je riječ o lončanicama ili rezanom cvijeću, što vlasnici omogućuje da izrazi svoju dugogodišnju ljubav prema aranžiranju i dekoriranju. Od detalja teško je ne primijetiti suvenire koje donose s brojnih putovanja na koja odlaze, poput figure slona iz Azije. U posljednje vrijeme sve češće iz inozemstva donose po dvije čaše ili šalice.

image

Detalj iz dnevnog boravka

BILJANA BLIVAJS CROPIX
image

Slon je uspomena s putovanja u Aziju

BILJANA BLIVAJS CROPIX
image

Jabuka i skulptura žene svadbeni su dar

BILJANA BLIVAJS CROPIX
image

Terasa s pogledom na šumu

BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Najviše vremena provodimo u kuhinji i dnevnom boravku koji ima prekrasan pogled na šumu. Dnevni boravak je mjesto gdje se okupljamo, razgovaramo, gledamo filmove i uživamo jedni s drugima ili s prijateljima. Ovdje smo zajedno prolazili kroz pripreme za državnu maturu, prijemne ispite za fakultete, odavde je naše dijete prvi put krenulo u osnovnu školu, a tu smo i donijeli odluku da osnujemo našu vlastitu tvrtku. Emotivna vrijednost tih trenutaka pretočena je u naš dom", zaključuje Cecilija Rotim.

image

Cecilija Rotim

BILJANA BLIVAJS CROPIX
Linker
03. travanj 2024 10:35