Dom po mjeri

Zavirite u stan zagrebačke fotografkinje: Osvojit će vas spoj Skandinavije i Mediterana

Stan zagrebačke fotografkinje Rajne Raguž šarmantni je spoj skandinavskog minimalizma i mediteranskog kolorita.

Neki ljudi čitav život provedu u interijeru s identičnim rasporedom namještaja i baš nikad ne požele nešto promijeniti. A ima i onih nemirnih duša koje svako malo zaokreću trosjed, razmišljaju o novoj boji zida i u lovu su na zanimljiv komad namještaja ili ukrasni predmet jer im i oko i duša čeznu za stalnom promjenom. "Moji su ukućani već navikli na to da vječno nešto razmještam po kući", kroz smijeh otkriva zagrebačka fotografkinja i bivša Miss Hrvatske Rajna Raguž, čiji je dom šarmantan spoj skandinavskog minimalizma i mediteranske kolorističke razigranosti.

image
Lidija Tomas Matijević

Stan od 90 četvornih metara nalazi se u sklopu kuće obitelji Rajninog supruga na istoku Zagreba, a u njega su se uselili prije desetak godina. Danas u njemu žive sa svoje troje djece - kćeri Gretom te sinovima Ivanom i Matom. "Kvart je vrlo pitom, a opet sam na petnaestak minuta od centra grada. Odrasla sam na selu pa sam naviknuta na manje sredine, a za vrijeme studija živjela sam u strogom centru Zagreba pa mogu reći da sam prošla sve kombinacije. Zbog djece mi odgovara ovakav kvart i način života, ali često ćete me vidjeti i u gradu jer sam malo ovisna o tom šušuru", otkriva Rajna. Kad su se uselili u stan, kaže, bio je završen, tj. namješten. "Stan nema raspored prostorija kako bih ga ja složila da sam išla iz nule, isto tako nema ni svjetla koliko bih željela, ali mislim da sam uspjela iz njega izvući maksimum bez prevelike renovacije. Kroz godine smo ga uredili po svom ukusu i potrebama, a jedino što smo u potpunosti zamijenili bila je kuhinja.

image

Kuhinju je Rajna osmislila uz pomoć dizajnerice Mirjane Mikulec i njezinog tima

Rajna Raguž

Kuhinju je Rajna osmislila uz pomoć dizajnerice Mirjane Mikulec i njezinog tima kojima je rekla svoje želje pa su zajednički došli do rješenja. "Često imamo super zamisli, ali ako nam ih netko stručan ne procijeni, nastanu problemi. Ja sam vizualan tip, ali kad su u pitanju mjerenja i uvjeti izvedivosti, bolje da taj dio prepustim drugima. Za početak je trebalo odabrati pločice jer one čine veliku ulogu u ukupnom dojmu, a najviše su mi se svidjele ove koje sam odabrala, španjolskog brenda Vives. Također, znala sam da ne želim klasične zatvorene gornje elemente koje sam imala u staroj kuhinji jer zaguše prostor. Pa sam se odlučila za otvorene police i samo jedan element sa staklenim vratima u kombinaciji sa željezom. Znala sam i koji hladnjak želim, jer je riječ o predmetu koji je veoma vidljiv u prostoru pa mi je bilo važno da je i estetski privlačan. A tu nije bilo dileme - Smeg je jedini proizvođač koji osim funkcionalnog dijela iznimno pazi na dizajn. Dvoumila sam se između crnog i plavog hladnjaka, a na kraju ipak odabrala svjetliju varijantu."

image

Mališani imaju svoj kutak i u dnevnoj sobi - simpatične stolice brenda NO FRED iz trgovine Mali Zakladi

Rajna Raguž
image
Rajna Raguž

Dok je kuhinja stilski razigrana i šarena, blagovaonski dio je uređen minimalistički - crni stol i stolice s drvenim naslonjačima kupljene su u Jysku, pa zajedno čine lijepu cjelinu. "Moj suprug je najzadovoljniji blagovaonicom jer preferira minimalizam, a ja kavu pijem za kuhinjskim šankom s pogledom na šarene pločice", kaže Rajna, kojoj su u uređenju interijera najvažniji i najdraži - detalji.

image
Rajna Raguž
image

Komoda je kupljena u Jysku

Rajna Raguž

"Ne osjećam se ugodno u bijelim, čistim prostorima gdje nema ničega - tu opciju volim samo kao startnu poziciju iz koje krećem u akciju - dodavanjem stvari koje će taj prostor činiti ugodnim. Volim boje, volim kombinirati staro i novo te uživam u unikatnim detaljima. Uređenje doma je uvijek na kraju kombinacija onoga što nam se sviđa i što nam je financijski dostupno. Ali u tome i jest ljepota, zar ne?"

image
Rajna Raguž
image
Rajna Raguž
image
Rajna Raguž

Osim kuhinje, po mjeri su radili i trosjed u dnevnoj sobi, većina detalja na policama kupljena je u Jysku i od domaćih kreativaca, a neki su predmeti obiteljsko naslijeđe. Primjerice, umjesto klasičnog ormarića, ispod televizora stoji škrinja koju je Rajna dobila od svoje bake, a ona od svoje mame. "U takvim su se sanducima čuvale narodne nošnje i jako mi je drag." Na listi najomiljenijih predmeta u domu je i bajkovita tapeta u dječjoj sobi, s motivima šume i životinja, koju je napravila Rajnina susjeda, dizajnerica Josipa Maras (Studijo. co). "Ponekad samo sjednem i zurim u nju, jer me opušta i umiruje", kaže Rajna Raguž, čiji je dom upravo onakav o kakvom je i sanjala - udoban, razigran i inspirativan.

image

Dječjoj sobom dominira bajkovita tapeta dizajnerice Josipe Maras

Rajna Raguž
Linker
13. travanj 2024 20:35