Profimedia, Alamy
FILMSKI FESTIVAL U ZAGREBU

26. Dani hrvatskog filma imaju puno dobrih vijesti za ovogodišnje izdanje

26. Dani hrvatskog filma održat će se od 16. do 20. lipnja u kinu Tuškanac, na Ljetnoj pozornici kina Tuškanac, u Centru za kulturu Trešnjevka i u Parku Stara Trešnjevka.

26. Dani hrvatskog filma održat će se od 16. do 20. lipnja u kinu Tuškanac, na Ljetnoj pozornici kina Tuškanac, u Centru za kulturu Trešnjevka i u Parku Stara Trešnjevka.

Kao i dosad, filmska ponuda Dana hrvatskog filma sastojat će se od glavnog natjecateljskog programa te niza popratnih programa koji obuhvaćaju retrospektive filmova iz hrvatske baštine i susjednih zemalja, izložbe, okrugle stolove, tribine, promocije knjiga te kulturno-zabavni program. Osim novog termina i novih lokacija, 26. izdanje DHF-a donosi i nove (privremene) organizatore te novi način selekcije filmova.

Nakon što je dvije godine zaredom organizator bila tvrtka Spiritus Movens, a dva uzastopna natječaja za organizatore provedena od lipnja do kolovoza 2016. godine nisu donijela rezultate, oformljena su organizacijska tijela u prijelaznom razdoblju do izbora novog organizatora na dulji rok. Ulogu pravnog nositelja i koordinatora organizacije Vijeće DHF-a povjerilo je Centru za kulturu Trešnjevka, dok su programsku organizaciju 26. DHF-a dana preuzele udruge/ustanove-članice Vijeća Dana hrvatskog filma.

"Velika novost 26. izdanja Dana hrvatskog filma je izlazak iz kinodvorana te nas posebno veseli da će uz dvoranu Tuškanac, u kojoj će biti smješten dio natjecateljskog programa konačno oživjeti i Ljetna pozornica kina Tuškanac, na kojoj će se održavati programi otvaranja i zatvaranja te dio programa konkurencije i popratnih programa. Spremamo i niz radionica za djecu i mlade filmske profesionalce koje će se održavati u Centru za kulturu Trešnjevka, a uz nekoliko projekcija na otvorenom oživjet će i Park Stara Trešnjevka", istaknula je izvršna producentica Vanda Volić.

Natječaj za prijavu filmova u glavni program 26. Dana hrvatskog filma otvoren je na službenoj stranici do 15. travnja. Konačnu selekciju filmova za prikazivanje u natjecateljskom programu odredit će rang-lista filmova s najboljim prosječnim ocjenama u pet kategorija: Kratki i srednjometražni igrani film, Dokumentarni film, Animirani film, Eksperimentalni film i Namjenski film. Tako odabrani filmovi ulaze u konkurenciju za nagrade Oktavijan (za najbolji film u pojedinoj kategoriji) te za nagrade službenog festivalskog žirija.

Na konferenciji je također istaknuto kako će se prijelazno organizacijsko rješenje iskoristiti će za uključivanje i upućivanje u Dane što više mladih i/ili budućih profesionalaca na području audiovizualne djelatnosti, među kojima treba tražiti buduće organizatore Dana hrvatskog filma.

Linker
28. travanj 2024 07:20