SLOBODNA DALMACIJA

80 godina u objektivu - izložba koja se ne propušta

Novina je to koja je oformila čitav niz vrhunskih novinarskih pera i fotoreportera čiji maleni presjek opusa možete pogledati na izložbi koja se održava od 17. do 21. veljače 2023. u Galeriji Kranjčar u Zagrebu.

Izložba najdugovječnijeg dnevnog lista nešto je što se ne smije propustiti. Izbor iz golemog arhiva Slobodne Dalmacije ispravlja nepravdu koja se fotoreporterima i njihovoj analognoj djeci i digitalnom pomlatku nanosila dugo vremena: tehničke mogućnosti tiska ograničavale su veličinu i kvalitetu fotografija.

image

Severina i Toni Kesić pred splitskim kazalištem 1986. godine

FEĐA KLARIĆ
image

Split, 1993. Splitska dica: Dino Dvornik, Marijan Ban i Neno Belan

JADRAN BABIĆ

Fotografije, poput ovih, pretvaraju se iz dnevnih, potrošnih ilustracija u povijesne kapsule kroz koje virimo očima nekih starih majstora i njihovih nasljednika. Meštara fotografije koji umiju zabilježiti najumješniju umjetnost, život onakav kakav jest.

Premda se štampa i fotografija u ranim godinama novinarstva nisu ljubile, u arhivu "Slobodne" nakupljala su se prava remek-djela domaćih majstora. Tko bi u to vrijeme pomislio kako će prizori prepečenih ribara i znojnih radnika, prašnjavih rudara i naboranih pastirica, poštara, škovacina i kupravenda ikad krasiti ugledne galerije?

image

Prvi javni skup HDZ- na splitskoj rivi 1990. godine

MATKO BILJAK
image

Dalmatinac nosi lančić oko vrata: Mišo Kovač, 1974.

STANKO KARAMAN

U svoje vrijeme zabilježeni komunalni radovi i veliki infrastrukturni projekti koji su trebali poslužiti tek kao ilustracija informacija s jednodnevnim rokom trajanja, danas postaju prizori vrijedni divljenja.

Portreti mladih umjetnika, skokovi sportaša neizvjesne budućnosti, nezainteresirani političari i svakojaka lica sasvim nevažnih prolaznika snimljenih metodom skrivene kamere, u fermentacijskom procesu u kakvom zaboravljenom registratoru, sada se kače na zidove.

image

Mala Stiniva, Hvar

Stjepan Mesić

Neizbježni kadrovi rata, u kakvom je uostalom "Slobodnina" iskra i zapaljena, prirodnih nepogoda i katastrofa izazvanih faktorom zvan "čovjek", koje smo u danima nastanka listali s grozom, postaju povijesne bilješke koje se pažljivo čuvaju.

Linker
24. travanj 2024 12:46