Vikend preporuka

Adventska postaja koju ne smijete zaobići: Dagmar Meneghello otvara svoj zagrebački dom

Kolekcionarka umjetnina otvorila je vrata svog unajmljenog stana na Krležinom gvozdu za posjetitelje, u kojem izlaže radove suvremenih umjetnika iz bogate zbrike nastale tijekom gotovo 60 godina života u uvali Palmižana.

"Ovo nije galerija kroz koju se samo prođe. Tu ljudi sjede, satima razgovaraju i osjećaju se kao da su kod kuće – jer to i je dom, moj dom", govori kolekcionarka Dagmar Meneghello čiji je unajmljeni stan na Krležinom gvozdu nova postaja zagrebačkog Adventa.

Otkako se prije godinu dana uselila u prostor od 250 četvornih metara u nekadašnjoj Vili Rein - koju je 1928. projektirao glasoviti Rudolf Lubynski – gospođa Meneghello u njemu redovito mijenja postav slika i skulptura. Sve su one dio bogate zbirke, koju skuplja proteklih 56 godina, koliko je i živjela na otoku Sveti Klement u hvarskom arhipelagu. Ondje je, u uvali Palmižana, stvorila pravi turistički raj – s restoranom i kućama za najam – a njeni su gosti uglavnom bili umjetnici i ljubitelji umjetnosti.

image

Vrata stana Dagmar Meneghello otvorena su za posjetitelje petkom i subotom od 16 do 19 sati

BILJANA BLIVAJS CROPIX
image

Ptica kipara Petra Dolića

BILJANA BLIVAJS CROPIX
image

Dnevni boravak s velikim formatima Ive Ćorkovića napravljenim od stiropora, pur-pjene...

BILJANA BLIVAJS CROPIX

Kad se u jesen prošle godine vratila u rodni Zagreb, gospođa Meneghello odlučila je otkriti sve što je skupljala proteklih desetljeća. Do sada je pokazala radove umjetnica kao što su Nives Kavurić Kurtović, Vera Fisher, Manuela Vladić, Paulina Jazvić, Nikolina Ivezić, Tisja Kljaković – Braić, ali i nikad viđene slike Borisa Bućana nadahnute Palmižanom. Tijekom Adventa, pak, posjetiteljima nudi uvid u radove Ive Ćorkovića, Miroslava Šuteja, Ive Friščića i Joška Eterovića.

image

Stan je svijetao, jer je orijentiran prema jugu

BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Zagrepčani prvi put mogu vidjeti što je sve tijekom godina napravio Ivo Ćorković, sjajan umjetnik s kojim me veže pet desetljeća dugo prijateljstvo", govori Dagmar Meneghello.

Ivo Ćorković stigao je ovih dana u Zagreb s Hvara, a njegovi radovi svojevrsna su posveta umjetniku Miroslavu Šuteju. Ćorkovićevi veliki formati krase zidove – pa čak i pod dnevnog boravka gospođe Meneghello. Pritom, nema straha od uništavanja umjetničkih dijela koja su poput staze postavljena na intarzirani parket.

image

Spavaća soba u znaku je crvene - s radovima Ive Ćorkovića inspiriranim palmižanskom prirodom

BILJANA BLIVAJS CROPIX
image

Kolekcionarka Dagmar Meneghello predstavlja radove umjetnika Ive Ćorkovića

BILJANA BLIVAJS CROPIX
image

Skulptura Josipa Diminića

BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Na ulazu u stan, svakog posjetitelja dočekuju navlake koje se stavljaju na cipele", dodaje Dagmar Meneghello, koja je u svojem domu spojila naizgled nespojivo – suvremenu umjetnost i art déco stil, inauguriran u prvim desetljećima 20. stoljeća, kad je građena Vila Rein na Krležinom gvozdu.

image

Ukras u stanu je i originalni kamin iz 1928., kad je vila izgrađena

BILJANA BLIVAJS CROPIX
image

Staklene kreacije Petra Dolića

BILJANA BLIVAJS CROPIX
image

Skulpture Nikole Vudraga

BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Nikad nisam bila sklona minimalizmu, zato su sve slike u mojoj kolekciji na bazi bujnosti – kakva je i priroda u kojoj stalno nešto raste, vene pa ponovno buja... Pogotovo palmižanska priroda, koja je i nadahnuće za mnoge radove što se trenutačno mogu vidjeti u mojem stanu", kaže Dagmar Meneghello.

Njen dom na Krležinom gvozdu otvoren je za posjetitelje petkom i subotom od 16 do 19 sati, a ako ne znate na koju biste adventsku lokaciju mogli otići ovog vikenda, možda je ovaj netipični izložbeni prostor pravo mjesto za vas.

image

Prostorije su pune zelenila, što Dagmar Meneghello podjeća na palmižanski ambijent

BILJANA BLIVAJS CROPIX
image

Balkon krase skulpture kipara Ivana Valušeka

BILJANA BLIVAJS CROPIX
image

Mogu se vidjeti i skulpture Belizara Bahorića, Milene Lah, Marije Ujević Galetović...

BILJANA BLIVAJS CROPIX
Linker
13. ožujak 2024 08:20