Misli zeleno

Banksyjev novi rad osvanuo je u Londonu i svi se pitaju što zapravo znači

Pojavio se još jedan mural vjerojatno najpoznatijeg street art umjetnika na svijetu, ali i jednog od najkontroverznijih umjetnika suvremenog doba.

Na stambenoj zgradi u Londonu osvanuo je novi mural vjerojatno najmisterioznije osobe 21. stoljeća - street art umjetnika Banksyja, čiji je identitet još uvijek nepoznanica. Čim je rad uočen na Hornsey Roadu u Finsbury Parku, krenule su špekulacije o tome stoji li iza murala anonimni umjetnik, a on ih je sam potvrdio objavivši nekoliko fotografija na Instagram profilu. Radi se o prikazu žene koja visokotlačnim peračem raspršuje zelenu boju po zidu. Ispred samog murala nalazi se obrezano stablo, pa rad zapravo, kao i većina Banksyjevih djela, nadopunjuje prostor, ovoga puta imitirajući izostalo lišće zelenom bojom.

"Odgovara tehnikama. Tu je i zanimljiva, a opet jednostavna poruka, kao i pametan odabir lokacije. Jasno je čim pogledate rad. Kod Banksyja je kontekst sve", rekao je za BBC Radio 4 James Peak, samoprozvani obožavatelj Banksyja koji stoji iza podcasta "The Banksy Story".

Stanari zgrade izrazito su "ponosni i oduševljeni" time što je vjerojatno najpoznatiji street art umjetnik na svijetu odabrao baš njihovu ulicu za novi mural. "Jarko zelena boja predstavlja Islington, što je divno i, naravno, Dan Svetog Patrika. Zbog boje koja odgovara općini, osjećamo se kao da je ovo osobna poruka za nas. Jednostavno smo ponosni", rekli su za The Guardian. Vlasnik zgrade obećao je da neće dirati rad, a isto je obećanje došlo iz lokalne službe za uklanjanje grafita.

image

Na stambenoj zgradi u Londonu osvanuo je Banksyjev novi mural

ADRIAN DENNIS AFP
image

Stanari zgrade izrazito su "ponosni i oduševljeni"

ADRIAN DENNIS AFP

No, o tome što je umjetnik htio reći, naravno, već postoji cijeli niz teorija. Neki smatraju da je riječ o poruci nade uslijed klimatske krize, koju je Banksy više puta nastojao prenijeti svojim drugim radovima. Drugi misle da je riječ o svojevrsnoj kritici greenwashinga, odnosno marketinških trikova kojima je cilj zavarati javnost i navesti ju na mišljenje da su proizvodi ili, općenitije, poslovanje neke tvrtke ekološki prihvatljivi u slučaju kada nisu. James Peak pak smatra da se radi o vrlo jednostavnoj poruci koja pokušava navesti na djelovanje: "Priroda se bori i na nama je da joj pomognemo", rekao je. Koja god da je poruka posrijedi, Banksy se ponovno našao u središtu javnih rasprava i još jednom potvrdio da slika govori više od tisuću riječi.

Linker
09. travanj 2024 01:15