glumačka krema

Bobo Jelčić poslao SMS poruku da odbija primiti Nagradu hrvatskog glumišta

Nakon dvije pandemijske godine Nagrade hrvatskog glumišta održane su u punom sjaju, priznanja su podijeljena u 25 kategorija, a nagrade za životno djelo dobile se glumica Vlasta Knezović i primabalerina Maja Bezjak.

U zagrebačkom HNK-u sinoć je održana dodjela tridesete Nagrade hrvatskog glumišta. Najboljom dramskom predstavom proglašena je 55 kvadrata Ivane Vuković u režiji Ivana Plazibata u produkciji splitskog HNK, a dobitnici za najbolja glumačka ostvarenja su Dajana Čuljak za ulogu Rože u Histrionskoj predstavi Svoga tela gospodar i Damir Lončar za dvostruku ulogu u Komedijinoj predstavi Ludnica s tenorima. Nagrada za najbolju režiju trebala je otići u ruke Bobe Jelčića za autorski projekt Sorry u produkciji zagrebačkog HNK-a, no on je poslao SMS da odbija primiti ovo strukovno priznanje te je dodao da će razloge kasnije objasniti.

image

Redatelj Bobo Jelčić

IVANA NOBILO/CROPIX CROPIX
image

Dodjela 30. nagrada hrvatskog glumišta

DAVOR PONGRACIC CROPIX
image

Nominirana glumica Natalija Đorđević uz kolegice Miju Begović i Pericu Martinović

image

Glumica Karmen Sunčana Lovrić bila je nominirana za ulogu u svom autorskom projektu ‘Moderna Afrodita‘

image

Damir Lončar proglašen je najboljim glumcem

DAVOR PONGRACIC CROPIX

Ovom cijenjenom redatelju i profesoru na ADU, nije prvi put da odbija nagradu za svoj rad. I 2018. nije želio primiti nagradu za najbolji dramski tekst za autorski projekt Govori glasnije na Danima satire Fadila Hadžića.

"Uz dužno poštovanje žirija i njegove odluke, ova predstava naprosto nema dramski tekst, nego je nastala kao autorski projekt tijekom procesa rada. Dramski tekst bi trebalo biti moguće upotrijebiti za više različitih predstava, a ovdje je slučaj da se radi o autorskom projektu, odnosno tekstu koji se na osnovu njega stvara i koji je upotrebljiv samo na dotičnoj, jednoj jedinoj predstavi. Samim tim kao tekst nije konkurentan. To je naprosto druga kategorija. Tako da je nagrada u neku ruku netočna t krivo adresirana", objasnio je tada razloge zašto nije primio nagradu.

image

Bivša solistica zagrebačkog baleta Maja Bezjak dobial je nagradu za životno djelo.

DAVOR PONGRACIC CROPIX
image

Dodjela 30. nagrada hrvatskog glumišta

DAVOR PONGRACIC CROPIX
image

Glumačka diva Vlasta Knezović

DAVOR PONGRACIC CROPIX

Vjerojatno se i sada radi o nekom sličnom razlogu jer su Jelčićeve predstave uglavnom beskompromisni autorski projekti koji se teško mogu svrstati u uvriježene kategorije i standarde.

Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje iz područja drame uručena je glumici Vlasti Knezović, a iz područja baleta primabalerini Maji Bezjak.

Vlastu Knezović koja se u mladosti proslavila ulogama u kultnim serijama Prosjaci i sinovi i U registraturi, jako je razveselilo ovo priznanje.

"Uvijek sam bila bliža publici i publika me je voljela. A sada osjećam da me voli i struka", kazala je glumica.

A bivša primabalerina Maja Bezjak rekla je da joj ova nagrada mnogo znači, kao i baletnoj umjetnosti Hrvatske.

"Nakon 12 godina, ja sam jedina balerina koja sam dobila ovo priznanje. Naš vijek je vrlo kratak. On prestaje kada izađeš s pozornice, međutim, ja sam i danas vrlo aktivna. Pišem i pratim baletnu umjetnost i očito me to drži", izjavila je vitalna umjetnica.

Linker
15. travanj 2024 21:05