Predstava Pseće srce

Ornela Vištica panično ih se boji, a Filip Detelić maestralno igra!

Predstava ‘Pseće srce‘ u režiji Aleksandra Švabića otvara novu sezonu u zagrebačkom Satiričkom kazalištu Kerempuh.

Roman Pseće srce nastao je kao krik protiv dehumanizacije i besmisla totalitarnog sovjetskog režima, prema njemu je sedamdesetih snimljen film s Maxom von Sydowom u glavnoj ulozi, a sad adaptacija Bulgakovljeve proze u režiji Aleksandra Švabića stiže i na pozornicu zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh. Prva premijera sezone zakazana je 23. rujna.

Glumački ansambl predvode Luka Petrušić i Filip Detelić u ulogama doktora Preobraženskog i psa lutalice Šarika, kojemu presađuje hipofizu i pretvara ga u čovjeka - pijanicu, prevaranta, lopova i poklonika sovjetske vlasti.

image

Filip Detelić

MATIJA DJANJESIC CROPIX

"Nemam psa, premda oduvijek želim svog zlatnog retrivera. No, osjećam da bliži i taj trenutak, samo doma čekamo da nam klinci još malo narastu, pa da i oni mogu preuzeti dio brige", kaže Filip Detelić za kojeg je predstava iznimno fizički zahtjevna.

"Sat i pol ne stajemo, igra se bez pauze i siguran sam da će publika uživati", kaže Detelić.

image

Anslambl predstave Pseće srce

MATIJA DJANJESIC CROPIX

Glumica Ornela Vištica u stvarnom se životu panično boji pasa, a u ovoj predstavi igra daktilografkinju iz susjedstva koju opčini bivši pas i zaljubljuje se u njega.

image

Vedran Mlikota i Ornela Vištica

MATIJA DJANJESIC CROPIX

Ana Maras Harmander jedina je, pak, članica ansambla, koja zna što to znači živjeti sa psima, te kakve sve to obaveze ta radost sa sobom nosi.

"Imamo dva bostonska terijera: devetgodišnjeg Ibru i Teslu, razigranu dvogodišnjakinju. Kako naš sin Rubens nema nema brata ili sestru, psi su mu najdraže društvo: takvo veselje u kući bez njih je nezamislivo", kaže Ana i dodaje kako se i sama uvjerila da psi harmoniziraju odnose, jer sve loše preuzimaju na sebe.

image

Ana Maras Harmander

MATIJA DJANJESIC CROPIX

"Nevjerojatno su empatični pa od njih možemo mnogo naučiti: svuda ih vodimo sa sobom, čak i na dulja putovanja avionom. Zbog toga se moramo unaprijed organizirati i prvo za njih nabaviti karte, jer na letu obično smiju biti samo dvije životinje, a to su onda - naše", smije se Ana Maras Harmander, koja toliko voli životinje da bi doma najradije napravila svoj mali zoološki vrt.

"No, kako je nemoguće pod isti krov u stanu u gradu smjestiti mačke, ribice, kornjače, gmazove... Dva psa su nam zasad dovoljna", smije se.

image

Autorski tim predstave predvodi redatelj Aleksandar Švabić, te glumci Filip Detelić, Luka Petrušić, Matija Šakoronja, Damir Poljičak, Ana Maras Harmander, Ornela Vištica, Vedran Mlikota i Josip Brakus

MATIJA DJANJESIC CROPIX

Nakon prve ovosezonske premijere gledatelje u Kerempuhu u prosincu očekuje praizvedba teksta Borne Vujčića, a u ožujku iduće godine i ‘Ožalošćena porodica‘ Branislava Nušića.

"Osim toga obnavljamo predstavu ‘Traži se novi suprug‘ po tekstu Mire Gavrana, koja je zbog pandemije skinuta s repertoara, a za koju se već sad traži karta više", kaže ravnateljica Sonja Kovačić, koja poziva sve zainteresirane da iskoriste priliku i do 9. listopada kupe pretplatu za pet predstava po cijeni od 250 kuna.

image

Glumci u akciji: Luka Petrušić, Filip Detelić, Vedran Mlikota i Damir Poljičak

MATIJA DJANJESIC CROPIX
Linker
15. travanj 2024 19:21