Festival

Dobre vijesti za sve obožavatelje jazza: Uskoro u Tvornici kulture počinje Festival JazzHR

U srijedu, 4. svibnja nastupit će Marko Črnčec Trio i FiloSofía, dan kasnije na pozornicu stižu finalisti natječaja Nove nade jazza ‘Marjan Marjanović‘ te Balkan Zoo feat. Nina Ćorić, a zadnji dan festivala, 6. svibnja publika će imati priliku poslušati Borna Šercar‘s Jazziana Croatica & Ansambl LADO.

JazzHR Hrvatskog društva skladatelja na pozornicu zagrebačke Tvornice kulture ovoga tjedna donosi nekoliko jazz imena i promocija novih izdanja. Festival JazzHR - Spring edition održat će se od 4. do 6. svibnja, a objavljena su i imena izvođača.

Marko Črnčec jedan je od vodećih slovenskih suvremenih glazbenika. Na međunarodnoj jazz sceni prisutan je više od 10 godina, od kojih je posljednjih 6 godina proveo u New Yorku, ostavivši zapažen trag. Kao lider objavio je pet albuma hvaljena od strane kritike, od kojih je jedan - Devotion (Whirlwind Recordings, 2014) - američki portal „All About Jazz“ uvrstio među 20 najboljih snimaka te godine, uz velika imena kao što su Brian Blade, Ambrose Akinmusire, Tigran Hamasyan, Jason Moran i drugi. Njegov posljednji album Roads, objavljen u prosincu 2021. godine, snimljen je sa Big bandom RTV Slovenije.

image

FiloSofía

SANJIN STRUKIC

FiloSofía je međunarodni autorski sastav s prostora Hrvatske i Slovenije koji izvodi latinoameričku glazbu. Jedinstven je po mnogočemu, a najviše po tome što u njemu djeluje 5 autora - Darko Sedak-Benčić, Luka Žužić, Miron Hauser Sofija Široka i Lázaro Amed Hierrezuelo. Osim energičnom i originalnom glazbom, ansambl postiže uzavrelu atmosferu i plesnim umijećem, što njihov nastup čini kompletnim audio-vizualnim doživljajem. Otkako je izašao njihov debitantski album "Nuestra Histora" (2019), bend se afirmirao ne samo kao ravnopravan u konkurenciji najvećih salsa bendova Latinske Amerike, nego kao autentičan, europski bend koji je svojim znalačkim pristupom pisanju glazbe, aranžmana i tekstova, kao i fusionom s motivima balkanske glazbe uspio zadobiti poštovanje obožavatelja i struke tog žanra.

Novi album "Ba-Clave" (2022), u svojem imenu skriva igru riječi koja upućuje na balkansku poslasticu i ritmički obrazac karakterističan za latinoameričku glazbu. Album obuhvaća raznovrsne stilove (salsu, pachangu, timbu, guajiru, guaguancó, danzonete, congu i fusion), a tekstualno se dotiče širokog broja tema kao što su duhovno buđenje, prijetvorni svijet teatra, nostalgija za domom, ljubav i ludost, pa čak i istarska tematika.

Čitajte i: Bogati koncertni svibanj na savskom nasipu: Stižu nam umjetnici od Amerike do Indonezije

image

Balkan Zoo feat. Nina Ćorić

NARA

Balkan Zoo sastav je basista i skladatelja Maria Rašića, koji već 10 godina promovira glazbu balkanskih elemenata u novim, modernim aranžmanima. Na novom albumu Recycle (Croatia Records, 2022), sastavljenom od popularnih romskih pjesmama obojanih jazzom, hip hopom i electronic flamenkom, pridružuje mu se i flamenko pjevačica Nina Ćorić. Umjetnici ovim projektom žele ukazati na predrasude, ali i bogatstvo kulturološkog nasljeđa Roma, te kroz glazbu doprinijeti pozitivnim promjenama u društvu. Kroz svoju interpretaciju romske glazbe, cilj im je izgraditi neke nove mostove razumijevanja, prijateljstva i suživota.

Bubnjar i skladatelj Borna Šercar osnovao je sastav Jazziana Croatica 2009. godine, u nastojanju očuvanja hrvatske glazbene baštine inspirirane etno utjecajem, stvaranja autentičnog zvuka i brenda hrvatskog podneblja, te nametanja novih standarda u hrvatskom jazz izričaju. Šercar je u ovom sastavu dosad izdao pet albuma, a krunom svog stvaralaštva smatra najnoviji album "Untamed" (Croatia Records, 2022) snimljen u suradnji s ansamblom LADO.

Čitajte i: Obiteljski posao Borne Šercara: Upravo smo dobili novu božićnu pjesmu koju će obožavati i mali i veliki

image

Marko Črnčec

DEJAN BULUT

Cilj spajanja ova dva sastava nije opetovano i puko obrađivanje postojeće tradicionalne glazbe i nanošenja novih kolorita na i tako vrijedan etnos i melos Hrvatske, već stvaranje sasvim nove vrijednosti i glazbenog smjera, odnosno jedinstvene hibridne forme u kojoj bi se ispreplelo tradicionalno pjevanje Ladarica i otvorena jazzistička forma Jazziane. Tematika pjesama, čiji tekst i glazbu potpisuje Šercar, su hrvatske legende (neke od kojih su zaštićene i UNESCO-m), mitovi i priče, vile, vještice, divovi i mitska bića. Ulaznice za JazzHR festival - Spring edition bit će dostupne u sustavu Entrio.

Linker
02. listopad 2022 19:38