SAMIR CERIć KOVAčEVIć
21. izdanje

Donosimo vam detaljan program ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala

Predstavljen je program filmova i radionica ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala koji će se održavati od 6. do 12. studenog.

Predstavljen je program filmova i radionica ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala koji će se održavati od 6. do 12. studenog.

Na konferenciji za medije u Uraniji - prostoru kreacije predstavljen je program 21. izdanja Zagreb Film Festivala, najvećeg međunarodnog festivala igranog filma u Hrvatskoj.

image

Boris T Matić, Lana Matić i Selma Mehadžić

SAMIR CERIć KOVAčEVIć

“‘Uzbuđeni smo što publici možemo predstaviti još jedno programski bogato i raznovrsno izdanje koje će se održati od 6. do 12. studenog u CineStaru Branimir, kinima SC i Kinoteka te u MSU-u i Dokukinu KIC kao i na online platformama kinoeuropa.hr i croatian.film”, rekao je Boris T. Matić, direktor ZFF-a.

Dugometražnu konkurenciju - izbor najboljih debitantskih ostvarenja iz cijelog svijeta, zbog sanacije gradskih kina, ove godine prikazuju u CineStaru Branimir, a u programima "Ponovno s nama" i "Velikih 5" donose niz filmskih naslova afirmiranih autora. „Riječ je o filmovima koji će sasvim sigurno obilježiti nadolazeću filmsku sezonu, a naša publika moći će ih gledati među prvima”, dodao je Matić.

image
SAMIR CERIć KOVAčEVIć

Za Zlatna kolica u Međunarodnoj dugometražnoj konkurenciji natječe se osam filmova. Dugometražni prvijenac Jasne Nanut, komedija "Sedmo nebo" (Seventh Heaven) otvorit će 21. izdanje ZFF-a. Film je razvijan na ZFF-ovoj radionici "Moj prvi scenarij", a prati ljubavne nevolje šarmantnog preljubnika (Krešimir Mikić) kroz niz tragikomičnih pokušaja da prizna aferu supruzi (Iva Mihalić). U glavnoj ulozi dirljive i delikatne španjolske drame 20.000 vrsta pčela (20,000 Species of Bees) redateljice Estibaliz Urresola Solaguren gledamo 9-godišnju Sofíju Otero, najmlađu dobitnicu Srebrnog medvjeda u povijesti Berlinskog filmskog festivala.

S nagradom publike ovogodišnjeg festivala Sundance na ZFF stiže "Radikalno" (Radical), ostvarenje zaraznog optimizma meksičkog redatelja Christophera Zalle s Eugeniom Derbezom (CODA) u glavnoj ulozi. U školske klupe gledatelje vraća i "Ekskurzija" (Excursion), prvijenac Une Gunjak, kandidat za Oscara i priča o sarajevskoj tinejdžerici Iman (Asja Zara Lagumdžija), koju naizgled bezopasna laž dovede u središte školskog skandala. Problemima tinejdžera bavi se i dobitnik Nagrade Izvjestan pogled u Cannesu, film "Kako se poseksati" (How to Have Sex) britanske redateljice Molly Manning Walker, koji Guardian opisuje kao “edukaciju o pristanku na seks za partijanere”.

image
SAMIR CERIć KOVAčEVIć

Film "Lost Country" inspiriran je osobnim iskustvom redatelja Vladimira Perišića, a gledatelje vodi u Srbiju 1996. godine. Petnaestogodišnji Stefan pred najtežom je odlukom - mora se suprotstaviti voljenoj majci (Jasna Đuričić koju smo gledali u Quo Vadis, Aida?), glasnogovornici korumpirane vlade protiv koje se bore njegovi prijatelji. Film je premijerno prikazan na ovogodišnjem Tjednu kritike u Cannesu, gdje je glumac Jovan Ginić ovjenčan nagradom zaklade Louis Roederer za zvijezdu u usponu.

Romantična drama "Prošli životi" (Past Lives) kanadsko-korejske autorice Celine Song suptilna je i nijansirana razrada motiva sudbinske povezanosti (korejskog koncepta in-yun), koju kritičari opisuju kao spoj filmova "Prije svitanja" i "Raspoloženi za ljubav". Dugometražni prvijenac islandske redateljice Ninne Pálmadóttir, Sami u Reykjaviku (Solitude), bavi se jednim neočekivanim prijateljstvom, a nastao je prema scenariju ZFF-ovoj publici dobro poznatog autora Rúnara Rúnarssona.

Dva nagrađivana filma regionalnih autora prikazat će se u glavnom programu izvan konkurencije. To su povijesni triler nagrađen u Sarajevu i Locarnu "Čuvari formule" (Guardians of the Formula) u režiji slavnog glumca, producenta i redatelja Dragana Bjelogrlića te prštava drama o obitelji čiji članovi nisu u krvnom srodstvu, ali dijele eksplozivne karaktere, "Domaćinstvo za početnike" (Housekeeping for Beginners) Gorana Stolevskog, dobitnik nagrade Queer Lion u Veneciji. Prije "Domaćinstva za početnike" prikazat će se kratkometražni film Zvonimira Berkovića Moj stan iz 1963., nagrađen posebnim priznanjem žirija Festivala u Cannesu, kojim će se obilježiti 70 godina Zagreb Filma.

Zahvaljujući suradnji s Hrvatskim savezom slijepih, projekcije filmova Sedmo nebo i Ekskurzija bit će prilagođene slijepim i slabovidnim osobama.

U nacionalnoj kratkometražnoj konkurenciji Kockice za Zlatna kolica natječe se 8 filmova po izboru selektora Vladimira Gojuna. Ove godine to su: "Niska trava" Davida Gaše, "Škafetin" Paška Vukasovića,"Neka ljubav kaže sve o nama" Kristine Barišić, "Susjede bubice" Filipa Zadre, "Čopor" Marka Jukića, "Skummy" Saše Poštića, "Dobro je, lijepo" je Luke Galešića i "Ja ću prva" Martine Marasović. "Prava istina priče o šori" Andreje Slaviček, film uvršten u program Tjedna kritike u Cannesu, prikazat će se Izvan konkurencije, čime festival sudjeluje u projektu "H15 - 15 godina u našem filmu" i obilježavanju 15 godina djelovanja HAVC-a.

Natjecateljski program međunarodnog kratkog metra donosi 10 ostvarenja: norveški film "Cice" (Tits) Eivinda Landsvika, prikazan u kratkometražnoj konkurenciji Cannesa, švicarsko-portugalski "Samo neka uspije" (Please Make It Work) Daniela Soaresa, norveški "Opservacija" (Observation) Christoffera Lossiusa, bugarski "Danas sve ima čudan okus" (Everything Tastes Strange Today) Kristine Spassovske, švedski "Šogor Jörgena Hyltesa" (Container Scanning) Edvina Hallberga i Antona Hellströma, španjolsko-argentinski "Ništa od toga" (None of That) Francisca Cantona i Patricija Martineza, njemački "Sentimentalne priče" (Sentimental Stories) Xandre Popescu, grčki "Spaljena zemlja" (Scorched Earth) Markele Kontaratou, kineski "Kornjačina godina sudbine" (A Tortoise’s Year of Fate) Yi Xionga i poljski "Brak na mrtvo" (A Dead Marriage) Michała Toczeka.

Poznati su i članovi žirija 21. Zagreb Film Festivala. O najboljim dugometražnim filmovima odlučivat će žiri u sastavu makedonske glumice i producentice Labine Mitevske, austrijskog scenarista i redatelja Sebastiana Meisea i norveške producentice Renée Hansen Mlodyszewski. O kratkometražnim pobjednicima žiri u sastavu: hrvatski redatelj Josip Lukić, slovenski redatelj Matjaž Ivanišin i Daniel Ebner, suosnivač i umjetnički direktor festivala Vienna Shorts.

Ostali filmski programi

Niz intrigantnih svjetskih ostvarenja donose i ostali programi 21. ZFF-a: Ponovno s nama, Velikih 5, Mreža festivala Jadranske regije, PLUS, KinoKino i Nagrada publike LUX.

Šest dugometražnih filmova autor(ic)a, koje je publika ZFF-a upoznala u Glavnom programu prošlih izdanja, predstavljeni su u natjecateljskom programu "Ponovno s nama". "Ne očekuj previše od kraja svijeta" (Do Not Expect Too Much from the End of the World aka A Case History) slavnog rumunjskog redatelja Radua Judea urnebesna je satira na temu suvremene kulture rada nagrađena posebnim priznanjem u Locarnu. Dobitnik nagrade Europa Cinemas Label na Berlinaleu, "Zakon zbornice" (Teacher’s Lounge) u režiji Ilkera Çataka (Kad je Namibija bila grad - Zlatna kolica 2011) briljantna je studija odnosa moći u jednoj školi s Leonie Benesch (Bijela vrpca) u glavnoj ulozi. Film Priscilla Sofije Coppole, temeljen na memoarima Priscille Presley, gledatelje vodi u mitski Graceland. Glavna glumica Cailee Spaeny osvojila je nagradu Coppa Volpi u Veneciji.

Šest godina nakon napetog trilera "Zavodnik" (ZFF 2017), švedsko-iranski redatelj Milad Alami predstavlja novo ostvarenje, socijalni triler "Suparnik" (Opponent), koje će gledatelje prikovati uz sjedala. Nježna i dirljiva drama o odrastanju Ama Gloria prvo je samostalno ostvarenje redateljice Marie Amachoukeli-Barsacq. "Pamtim samo sretne dane" (Good Times, Bad Times), nadrealistično i melankolično ostvarenje Nevija Marasovića, ujedno je i posljednji film velikog slovenskog glumca Radka Poliča. Filmove iz programa Ponovno s nama ocjenjivat će žiri u sastavu: snimatelj Stanko Herceg, montažerka i redateljica Višnja Skorin i redatelj Josip Žuvan.

Filmove pet najvećih europskih kinematografija - francuske, britanske, njemačke, talijanske i španjolske, iz programa Velikih 5, ZFF donosi u suradnji s kulturnim institutima i veleposlanstvima navedenih zemalja. Zlatnom palmom Cannesa ovjenčana "Anatomija pada" (Anatomy of a Fall) francuske redateljice Justine Triet intrigantna je sudska drama s elementima psihološkog trilera i Sandrom Hüller (Toni Erdmann, ZFF 2017) u glavnoj ulozi. "Stranci" (All of Us Strangers) britanskog redatelja Andrewa Haigha kombinacija su fantazije, horora, drame i seksi gej romanse s Andrewom Scottom, Paulom Mescalom, Jamiejem Bellom i Claire Foy u glavnim ulogama. Njemački predstavnik u programu, dobitnik Srebrnog medvjeda Crveno nebo (Afire) Christiana Petzolda sporogoreća je drama o mladom piscu čiji se napuhani ego polako topi tijekom ljetnog odmora u baltičkoj idili.

Italiju predstavlja ostvarenje velikana Marca Bellocchija "Otet" (Kidnapped), priča o stvarnom slučaju iz 19. stoljeća kada je Katolička crkva otela židovskog dječaka, a Španjolsku minimalistička drama s radnjom smještenom u aerodromsku sobu za ispitivanje, "Točka prijelaza" (Upon Entry) Alejandra Rojasa i Juana Sebastiána Vásqueza.

Prije "Točke prijelaza" prikazat će se novi kratki film Pedra Almodóvara "Čudan način života" (Strange Way of Life), vestern presvučen u queer ruho s Pedrom Pascalom i Ethanom Hawkeom, čiju produkciju supotpisuje modna kuća Saint Laurent.

Ove godine KinoKino postao je cjelogodišnji filmski program za djecu, a tijekom ZFF-a u Kinu Kinoteka i MSU-u bit će predstavljen izbor dugometražnih igranih filmova koji će se natjecati za nagradu dječjeg žirija. Popularni program "Moj prvi odlazak u kino", osim za širu publiku, bit će predstavljen i djeci Kliničkog bolničkog centra Sestre Milosrdnice u sklopu projekta Film u bolnici, a u suradnji sa Sedmim kontinentom. Posebno osmišljen za publiku srednjoškolskog uzrasta, ZFF-ov program PLUS dijelom će biti prikazan u kinu, a dijelom online.

Treću godinu zaredom svoje mjesto među natjecateljskim programima ZFF-a ima program Mreže festivala Jadranske regije, regionalnog festivala nastalog udruživanjem Sarajevo Film Festivala, Festivala autorskog filma, Filmskog festivala Herceg Novi, Ljubljanskog filmskog festivala LIFFE i Zagreb Film Festivala. Gledamo "Slatke snove" (Sweet Dreams), satiru na račun europskog kolonijalizma u režiji Ene Sendijarević, triler "Moć" (Power) slovačkog redatelja Mátyása Priklera, humoristični i britki film o očevima i sinovima, "Luksemburg, Luksemburg" (Luxembourg, Luxembourg) ukrajinskog redatelja Antonija Lukiča, urnebesni pseudodokumentarac "Crni kamen" (Black Stone) Spirosa Jacovidesa i skandinavski psihološki triler sa Zlatkom Burićem "Kopenhagen ne postoji" (Copenhagen Does Not Exist) Martina Skovbjerga. Kao posebna zanimljivost za filmofile izdvaja se projekcija filma "Slike iz života udarnika" (Life of a Shock Force Worker) Bate Čengića, digitalno restauriranog klasika koji je premijerno prikazan u Veneciji.

Program Festivali pod reflektorom okuplja gotovo 50 recentnih dugometražnih i kratkometražnih naslova što su ih za ZFF odabrali programski direktori i selektori deset europskih filmskih festivala: od Sarajevo Film Festivala, Festivala mediteranskog filma Split i Međunarodnog filmskog festivala u Ljubljani, pa do Filmskog festivala u Locarnu i Međunarodnog festivala kratkometražnog filma Vienna Shorts. Svi filmovi iz programa bit će dostupni za besplatno gledanje na platformi kinoeuropa.hr za vrijeme Festivala.

Bogat izbor masterclassova, radionica, panel-diskusija i čak dva pitching foruma za publiku svih uzrasta i interesa donosi ZFF-ov program Industrija, namijenjen edukaciji i umrežavanju filmskih stručnjaka u regiji. Industrija će i ove godine ugostiti niz uglednih filmskih profesionalaca u svojstvu predavača. To su Renée Hansen Mlodyszewski, producentica filma "Najgora osoba na svijetu" i članica ovogodišnjeg Žirija dugometražnog igranog filma, nagrađivana njemačka montažerka Bettina Böhler, česta suradnica redatelja Christiana Petzolda i Margarethe von Trotte, koju su mediji prozvali “nevjerojatnom nevidljivom ženom njemačke kinematografije”, kao i slovenski filmaš s češkom adresom Olmo Omerzu. Prvi put u sklopu Industrije, u suradnji s prestižnim sajmom Talents and Short Film Market, održat će se radionica i pitching forum "Ispričaj mi priču".

Dva izlaganja održat će se u suorganizaciji s DKE - Uredom MEDIA Hrvatske. Voditeljica Deska Kreativna Europa Anera Stopfer predstavit će poziv za Kreativni inovativni laboratorij u programu Kreativna Europa, a u sklopu događanja MEDIA info dan - što tu ima za mene? voditeljica DKE - Ureda MEDIA Martina Petrović podijelit će smjernice za prijavu vlastitog filmskog projekta na pozive Potprograma MEDIA.

Edukativni program Industrije i ove će godine podržati razvoj novih talenata u Hrvatskoj i regiji uz niz radionica i pitching forum: radionice "Moj prvi scenarij, Moja prva videoigra i 54+", radionica izrade filmskih trailera i pitching forum Industrije Mladost!

Linker
27. travanj 2024 17:22