LIVERPOOL 2023.

Dvije balkanske države odustale od sudjelovanja na Eurosongu, preskup im je

Nakon što je Rusija izbačena s natjecanja, troškovi sudjelovanja na Eurosongu skočili su uvis, a brojne države počele su razmišljati o povlačenju.

Početkom godine Rusiji je zbog invazije na Ukrajinu zabranjeno sudjelovanje na Eurosongu, te u svibnju u Torinu nije imala predstavnika. Kako doznaje BBC, Rusija je bila jedan od većih financijskih doprinositelja natjecanju i zbog njezina se izbacivanja povećala novčana naknada za sudjelovanje pojedinim zemljama.

Zbog spomenutih povećanja troškova participacije, sljedeće godine na Eurosongu u Liverpoolu nećemo gledati dvije balkanske države - Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju.

Iznosi za sudjelovanje na natjecanju koje plaćaju nacionalne televizijske kuće razlikuju se ovisno o veličini države, a ukupni trošak za sve uključene emitere obično iznosi oko 5 milijuna funti (43,3 milijuna kuna).

image

Makedonska predstavnica Andrea na ovogodišnjem Eurosongu

MARCO BERTORELLO AFP/PROFIMEDIA

"Osim značajnih troškova kotizacija, kao i troškova boravka u Velikoj Britaniji, suočili smo se i s nedostatkom interesa sponzora, stoga smo odlučili postojeće resurse usmjeriti na financiranje tekućih i planiranih nacionalnih projekata", priopćio je crnogorski javni servis RTCG.

Makedonski MRT u svojem je priopćenju naveo kako je na njihovu odluku utjecala povećana kotizacija za sudjelovanje, ali i energetska kriza u Sjevernoj Makedoniji. Navodno je još nekoliko država zbog troškova razmišljalo o povlačenju s Eurosonga, a potpuni popis država natjecateljica izaći će krajem tjedna.

image

Ujedinjeno Kraljevstvo je domaćin Eurosonga prvi put u 25 godina

IAN FAIRBROTHER/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA IAN FAIRBROTHER/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Očekuje se kako će britanski BBC platiti između 8 i 17 milijuna funti za organizaciju događaja u ime Ukrajine, a organizatori su istaknuli kako su "predani održavanju troškova sudjelovanja što je moguće pristupačnijim". Dodali su kako se naknade izračunavaju na temelju broja zemalja koje se natječu, uzimajući u obzir relativnu veličinu i financijski status člana.

Linker
19. travanj 2024 03:56