15. izdanje

Film, izložbe i glazba: Predstavljen je bogat program Festivala tolerancije kojeg su podržali brojni poznati

Velvet okupio brojne prijatelje Festivala tolerancije uoči ovogodišnjeg 15. izdanja festivala koji će se održati od 1. do 10. srpnja na zagrebačkom Bundeku.

Festival tolerancije, uoči svog ovogodišnjeg jubilarnog 15. izdanja, okupio je prijatelje festivala u caffe galeriji Velvet. Festival se ove godine održava od 1. do 10. srpnja na zagrebačkom Bundeku, a posjetitelje očekuju brojni filmovi, poput nominiranog za "Oscara Quo vadis, Aida?", "Here we move here we groove", "Bijeg u pobjedu", "Skriveno djetinjstvo: Vesnina priča", "Čopor, Crni Isus" i brojni drugi.

image
Katarina Krepela
SANJIN KASTELAN

Posjetitelji će moći pogledati i tri izložbe koje će ih potaknuti na promišljanje što je to tolerancija te koliko smo daleko spremni ići u zagovaranju iste. Izložbom 'U fokusu' Festival tolerancije nastavlja praksu samostalne produkcije izložbi koje tematiziraju pitanje izbjeglica, migranata i azilanata u hrvatskom društvu.

image
Katarina Madirazza
SANJIN KASTELAN

Druga izložba bit će video instalacija naslova 'Mi', a nastat će u realizaciji produkcijske kuće Sekvenca, odnosno pod režijskom palicom jednog od najznačajnijih hrvatskih redatelja mlađe generacije, Jure Pavlovića. Namjera je osvijestiti problem izbjeglištva podsjećanjem javnosti da se takva situacija može desiti bilo kome i da izbjeglice trebamo promatrati na isti način kako promatramo sami sebe. Izložba i perfromans na izbjegličku tematiku su pripremljeni u suradnji s UNHCR-om Hrvatska.

image
Erna Rudnički
SANJIN KASTELAN

Treći izlet u nefilmske vizualne umjetnosti 15. Festivala tolerancije je izložba fotografija 'Zato što postojim' nagrađivanog austrijskog fotografa Christophera Mavriča pripremljena u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom. Izložba je to portreta osoba s invaliditetom s kojom nas Mavrič upozorava kako je vrijeme da zajedno promislimo o kvaliteti života u doba starosti.

image
Loredana Bahorić
SANJIN KASTELAN

Čitajte i: Ovo je rijetko mjesto u Zagrebu gdje publika može čuti strane glazbenike: Najavljeno čak 17 koncerata inozemnih izvođača

Glazbeni i filmski program

Glazbeni program zaokružit će cjelokupnu priču festivala, tako će tijekom 10 dana srpnja nastupati Porto Morto u DJ set izdanju, Vlatko Stefanovski, Edo Maajka, TBF, Dramas iz Austrije, Ex Auro iz Mađarske te još brojni drugi glazbenici.

image
Mila Elegović
SANJIN KASTELAN

"Filmski se program 15. Festivala tolerancije na neki način počeo raditi još prošle godine kad smo otkrili velike potencijale Bundeka za filmske manifestacije. Pedesetak filmova iz cijeloga svijeta odabrano je u skladu s našom misijom koja se najlakše opisuje kao zagovaranje demokratskog društva, tolerancije i poštivanja ljudskih prava. Filmovi će svi redom biti hrvatske premijere, prikazivani i nagrađivani na najznačajnijim svjetskim festivalima. Našu publiku dakle očekuje niz zabavnih i pametnih filmova, ali i nekoliko intrigantnih izložbi te atraktivnih koncerata. Poanta je: nema 'ali' kad govorimo o 15. Festivalu tolerancije!" izjavio je Hrvoje Pukšec, programski direktor Festivala tolerancije.

image
Budoir sestre
SANJIN KASTELAN

''Ovogodišnje izdanje je pred nas stavilo nove izazove, no sigurni smo kako će 15. Festival tolerancije biti najveći do sada. Ono što nam je bilo važno svih ovih godina, promicati toleranciju, solidarnost i mir, cilj će nam biti i dalje. Beskompromisno zagovaranje pozitivnih društvenih promjena. Vidimo se na 15. Festivalu tolerancije'' rekla je Nataša Popović, direktorica festivala.

image
Marko Petrić
SANJIN KASTELAN

Druženje povodom festivala nisu propustile ni brojne osobe iz javnog i kulturnog života poput Judite Franković, Marka Petrića, Tihane Harapin Zalepugin, Loredane Bahorić, Kristine Krepele i brojnih drugih.

image
Natalija Đorđević
SANJIN KASTELAN

Program je kao i dosadašnjih godina besplatan, sufinanciran sredstvima Grada Zagreba, HAVC-a, UNHCR-a Hrvatska i drugih partnera.

image
Tihana Harapin Zalepugin
SANJIN KASTELAN
image
Tim Festivala tolerancije
SANJIN KASTELAN
01 - Modified: 2021-06-14 20:04:01 - Feat.: 1 - Title: Bilježnica Johnnyja Štulića i prvi singl Azre na izložbi o 60 godina žestokog zvuka u Hrvatskoj
01 - Modified: 2021-06-14 20:04:01 - Feat.: 1 - Title: Bilježnica Johnnyja Štulića i prvi singl Azre na izložbi o 60 godina žestokog zvuka u Hrvatskoj
Linker
01. listopad 2022 10:36