NAGRADE SE NIŽU

Film "Mare" najbolji na američkom SEEFestu i još jedan trijumf glumice Marije Škaričić

Film "Mare" Andree Štake osvojio je nagradu za najbolji dugometražni igrani film na 16. izdanju Filmskog festivala jugoistočne Europe SEEfest koji se, umjesto u Los Angelesu, ove godine održao online, izvijestio je u ponedjeljak Hrvatski audiovizualni centar.

Riječ je o drugoj nagradi ovogodišnjeg SEEFesta za tu švicarsko-hrvatsku koprodukciju, Marija Škaričić, koja nosi naslovnu ulogu, dobila je festivalsku godišnju nagradu za glumu, Legacy Acting Award.

Osim "Mare", na istom festivalu nagrađeni su i dugometražni dokumentarni filmovi "Nun of Your Business" Ivane Marinić Kragić i "Ono drugo selo" Jadrana Bobana, koji dijele nagradu za najbolju fotografiju u dokumentarnoj kategoriji.

Najboljim kratkometražnim animiranim filmom ovogodišnjeg SEEfesta proglašena je "Arka" Natka Stipaničeva, a "Cockpera" Kate Gugić osvojila je posebno priznanje žirija u istoj kategoriji.

Osnivačica i direktorica SEEfesta, Vera Mijojlić rekla je kako te nagrade predstavljaju kulturnu i kinematografsku raznolikost jugoistočne Europe.

"Ponosni smo na svoje dosadašnje rezultate u otkrivanju novih talenata te u upoznavanju američke publike s ljepotama, umjetnosti i domišljatosti ovih marginaliziranih kultura", dodala je.

Filmski festival jugoistočne Europe SEEfest ove se godine, umjesto u Los Angelesu, održao online te je trajao od 28. travnja do 5. svibnja. U programu se prikazalo čak jedanaest hrvatskih naslova.

Rođena pod sretnom zvijezdom: Marija Šakričić primila je vijest koja ju je jako razveselila

Linker
27. rujan 2022 15:18