Srce Sarajeva

Rođena pod sretnom zvijezdom: Marija Šakričić primila je vijest koja ju je jako razveselila

DOmaća glumica dobila je u četvrtak Srce Sarajeva za najbolju glumicu, a hrvatsko ostvarenje "Antiotpad" Tina Žanića odnijelo je nagradu za najbolji kratki film na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu (SFF).

Ovogodišnje izdanje SFF-a koje je zbog pandemije koronavirusa u cijelosti realizirano u online formatu u svom natjecateljskom dijelu završeno je u četvrtak dodjelom nagrada.

"Jako me razveselila ova nagrada i želim se zahvaliti cijeloj ekipi", kazala je glumica Marija Škaričić nakon što je objavljena odluka.

Ovo je treći put da je primila ovu prestižnu nagradu.

promo
Sjaj u očima i osmijeh sve govori...

Film "Mare" u kojem je glumila, snimljen u hrvatsko-švicarskoj koprodukciji čiju režiju potpisuje Andrea Štaka i koji je bio u konkurenciji za najbolji igrani film, dobio je partnersku nagradu koju dodjeljuje Međunarodna konfederacija umjetničkih kina (CICAE).

"Mare" će tako dobiti posebnu potporu CICAE u distribuciji i prikazivanju kroz mrežu koju čini tri tisuće kina.

Srce Sarajeva za najbolji kratkometražni film dobilo je hrvatsko ostvarenje pod naslovom "Antiotpad" redatelja Tina Žanića. Film je zapravo priča o problematičnom zagrebačkom adolescentu kojega okolnosti dovode do samog ruba pucanja.

promo
Tin Žanić slavi zbog nagrade za svoj film...

Najboljim igranim filmom 26. SFF-a žiri je proglasio kosovski film "Exil" redatelja Visara Morine. Film donosi priču o kosovskom Albancu koji živi i radi u Njemačkoj i tamo se suočava s diskriminacijom zbog svog etničkog podrijetla.

Ru Hasanov dobio je nagradu za najboljeg redatelja a najbolji je glumac Vangelis Mourikis koji je ostvario ulogu u filmu "Kopač".

Među 16 dokumentarnih filmova najboljim je proglašen "Sretan Božić Yiwu" u režiji Mladena Kovačevića a najbolji kratki film je grčko ostvarenje "U njenim koracima" redateljice Anastasie Kratidi.

Ovogodišnji SFF publici je ponudio 187 filmova iz 56 zemalja.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra ocijenio je festival uspješnim unatoč izazovima na koje prošle godine nitko nije mogao računati. Jasno je, kazao je, da projekcije s publikom i razgovori s filmskim umjetnicima svima nedostaju.

"Ovo je bilo jedno veliko iskustvo", kazao je Purivatra, dodajući kako se postiglo najviše što je moguće jer se djelovalo unaprijed i razvijena je platforma koja je na izazov odgovorila "čistom peticom".

Dio SFF-a, kako je kazao njegov direktor, temeljem stečenog iskustva i u narednim bi se godinama mogao nastaviti odvijati u online formatu.

Čitajte i:

Jadranka Đokić zablistala na crvenom tepihu SFF-a u haljini mlade domaće dizajnerice

Uživajte u programu 26. Sarajevo Film Festivala na način kao nikada prije

Ipak bez publike... Sarajevo Film Festival zbog koronavirusa ipak će biti samo online

Linker
12. travanj 2024 13:34