ČITAJTE S NAMA

Gloria Book Club predstavlja knjigu mjeseca: priča koja slavi snagu ženskog prijateljstva

Roman ‘Ženski klan dame Tan‘ američke autorice Lise See govori o ženi koja je kršila uvriježene norme svog vremena kako bi postala liječnica

Tan Yunxian bila je stvarna povijesna ličnost koja je objavila knjigu o svojoj karijeri liječnice, ali je vrlo malo poznato o njezinom privatnom životu, što je potaklo američku autoricu Lisu See da napiše roman "Ženski krug dame Tan" o djevojci iz aristokratske obitelji. Njezino rođenje trebalo je zapečatiti njezinu sudbinu: ograničeno školovanje, podvezana stopala, dogovoreni brak i život proveden iza zidova obiteljskog doma. Iako ne uspijeva u potpunosti pobjeći sudbini, nakon majčine smrti odgajaju je očevi roditelji, oboje liječnici, te zahvaljujući njima dobiva neobično naprednu edukaciju, uključujući i znanje iscjeljivanja koje prakticiraju. Život Yunxian je ograničen pravilima njezine klase i spola i gotovo nikada nije sama - čak i kada spava služavka spava u podnožju njezina kreveta. Obitelj ima razrađenu strukturu, pa Yunxian vrlo rano uči razlike između prve i druge supruge, konkubina te prepoznaje da je se, poput i njih, vrednuje isključivo kroz prizmu ljepote i plodnosti.

image

Roman američke spisateljice Lise See ‘Ženski klan dame Tan‘ objavio je Stilus, a preveo Dražen Čulić

Leonardo Cendamo/Getty Images

Međutim, prekrši pravila kada se sprijatelji s Meiling, kćeri babice Shi, koja porađa djecu u njenoj obitelji. Yunxianina baka smatra da su babice nezamjenjive - muškim liječnicima nije dopušteno gledati ili dotaknuti ženske pacijentice. Životno prijateljstvo između Yunxian i Meiling imat će neizbrisiv utjecaj na obje žene, a kasnije u romanu bit će umiješane i u suđenje za pokušaj ubojstva. Yunxianin dogovoreni brak je prilično sretan, ali kako sazrijeva, više se fokusira na liječnički poziv. Ponekad ima uvid o nejednakostima feudalne Kine, pogotovo odnosa prema ženama iz radničke klase. No, unatoč tome, teško da bismo je nazvali revolucionarkom: iako je doživjela užasnu bol prilikom podvezivanja stopala i gledala svoju majku koja je umrla od infekcije prouzročene tom užasnom praksom, bez oklijevanja je dala podvezati stopala svojim trima kćerima. Roman Lise See je bogat povijesnim detaljima, a prijateljstvo u svijetu u kojem žene imaju ograničenu slobodu mudro je utkano u ovu dirljivu i emotivnu priču.

Pet čitatelja/ica može osvojiti primjerak knjige, a o tome kako sudjelovati u našem kreativnom natječaju doznajte ovdje ili na stranicama naše Facebook grupe Gloria Book Club.

Linker
24. ožujak 2024 03:07