najdraža uloga

Glumica Tesa Litvan u naslovnoj ulozi Lede - ‘Mojih najvažnijih deset minuta u teatru‘

U zagrebačkom HNK-u nakon više od dvdeset godina postavlja se drama ‘Leda‘ Miroslava Krleže u režiji Franke Perković, koja će oživiti Aurelovu umjetničku muzu Ledu koja je u tekstu samo slika na zidu.

Mlada zagrebačka glumica Tesa Litvan našalila se na društvenim mrežama kako se konačno u zagrebačkom HNK-u ‘dočepala‘ naslovne uloge. Naravno, i djelomice je to točno, ali kako se radi o Krležinom komadu ‘Leda‘ čija će premijeru biti 26. svibnja, oni koji su čitali lektiru znaju da je Leda samo muza uspješnog slikara Aurela čija slika visi na njegovom zidu i ona u drami kao živi lik ne postoji. No, u adaptaciji ove Krležine drame koja se u HNK nije igrala više od 20 godina, redateljica Franka Perković i dramaturg Dino Pešut, Ledi su udahnuli život.

image

Scena iz predstave Leda

INES NOVKOVIć

‘‘Leda se u ovom čitanju Krleže pojavljuje i konačno ima nešto za reći. Tekst koji izgovaram napisao je Dino Pešut, jer je mlada, svima intrigantna djevojka postojala, bila je uspješna umjetnica i zašto na kraju ne bi nešto i rekla. Iako se radi o naslovnoj ulozi, ja se pojavljujem samo na početku predstave i na kraju, niti deset minuta. Zato sam se i našalila kako sam konačno dogurala do naslovne uloge.‘‘, kazala je glumica kojoj je Leda u zagrebačkom HNK-u, četvrta dramska premijera ove sezone. U statusu stalne vanjske suradnice nacionalnog teatra, očito je postala nezamjenjiva karika dramskog repertoara, a samo je pitanje vremena kada ćemo ju doista gledati u glavnoj ulozi. Uz nju u Ledi glume Igor Kovač kao Aurel, njegovu suprugu Klaru igra Jadranka Đokić, hoštaplera Olivera Urbana glumi Jerko Marčić, a Melitu – Iva Jerković.

image

Jerko Marčić, Jadranka Đokić i Igor Kovač

INES NOVKOVIć

‘‘Mislim da će predstava biti prava poslastica za publiku, tako da svi jedva čekamo premijeru, a dodatni dobitni element je zanimljiva glazba koju su za predstavu skladali Roko Crnić i Hrvoje Klemenčić iz benda Porto Morto.‘‘

Osim u kazalištu, Tesa Litvan etablirala se i na filmu i televiziji. Prvu ulogu dobila je sa sedamnaest godina u filmu ‘‘Koko: Ljubav ili smrti‘‘ iz filmskog serijala o slavnom dječjem junaku Koku pisca Ivana Kušana. Posljednja filmska uspješnica joj je ‘‘Nosila je rubac črleni‘‘ Gorana Dukića, a gledali smo ju i u seriji ‘‘Metropolitanci‘‘.

image

Glumica u filmu ‘Nosila je rubac črleni‘

MARIO TOPIC

‘‘Uglavnom me ovu godinu zaokupilo kazalište, ali tu i tamo nešto snimam, nedavno sam snimila i jednu manju ulogu u stranoj TV seriji o kojoj još ne smijem pričati.‘‘, kaže nam ova crvenokosa Zagrepčanka koja svoj dom dijeli s 11- godišnjim dalmatinerom Pandom.

‘‘Kako su mi probe za predstave ujutro i popodne, imam dovoljno vremena prošetati ga, ali on je već dečko u godinama i najdraže mu je biti doma. Tako da bez problema podnosi moje odsustvo, a kada snimam onda je kod mojih roditelja. Uglavnom, pažen je i mažen i ništa mu ne nedostaje.‘‘

Linker
18. travanj 2024 12:02