FOTOGRAFIJE: PAUN PAUNOVIC/CROPIX
od 16.rujna

Izložba koju jedva čekamo: Najbolja djela Tisje Kljaković Braić u Klovićevim dvorima

Galerija Klovićevi dvori jesensku sezonu otvara 16. rujna izložbom "Spomenik živom čoviku" Tisje Kljaković Braić, na kojoj će se predstaviti izborom svojih ponajboljih i najkarakterističnijih djela nastalih u proteklih dvadesetak godina.

Galerija Klovićevi dvori jesensku sezonu otvara 16. rujna izložbom "Spomenik živom čoviku" Tisje Kljaković Braić, na kojoj će se predstaviti izborom svojih ponajboljih i najkarakterističnijih djela nastalih u proteklih dvadesetak godina.

Splitska umjetnica Tisja Kljaković Braić, ujedno i autorica hit knjiga U malu je uša đava i Oni, u Zagrebu će dati presjek svog likovnog rada, izložiti radove iz prve faze art brut slikarstva te svoje lirsko, poetično slikarstvo, skulpture i crteže.

Po riječima autora izložbe, Frane Dulibića, u početku je umjetnica bila bliskija informelu, odnosno art brutu, slikarstvu snažne ekspresije koje, u njenom slikarstvu, karakteriziraju velike crne reljefne površine, a od 2009. slike su postale svjetlije, vedrije i velike crne površine zamijenile su bjeline.

Tisja Kljaković Braić najavila novu knjigu: Omiljeni bračni par ‘prikupio‘ dovoljno šaljivih momenata za nastavak

Bliskost primitivističkim formama od njezinih početaka ostala je konstantna sve do danas, a vidljiva je podjednako na njezinim crtežima kao i u slikarstvu, ustvrdio je u predgovoru izložbe, koja će biti otvorena do 12. prosinca.

Tisja je svoju otvorenost, nesputanost, iskrenost i duhovitost odlučila izražavati upravo kroz takav način, kroz jednostavne linije i oblike, kao i suženu paletu boja, pretežno akromatski kontrast crnih i bijelih površina, dodao je.

Splićanka Tisja Kljaković Braić napravila insajderski vodič za svoj grad: ‘Hvali splitske plaže, drž‘ se breljanskih‘

image
Tisja Kljaković Braić, akademska slikarica koja se proslavila svojom knjigom karikatura nazvana Oni po čijem predlosku je počela izrađivati i majice.
FOTOGRAFIJE: PAUN PAUNOVIC/CROPIX CROPIX

Galerija nastavlja jesenski program 7. listopada humanitarnom izložbom "Godine svijetlih vizija" i promocijom grafičke mape sedmero hrvatskih suvremenih umjetnika, kojima će Lions club Zagreb obilježiti 30. godina aktivnoga sudjelovanja u javnom životu Hrvatske s misijom humanitarnoga djelovanja i unapređivanja znanosti, kulture, umjetnosti i zajednice.

Linker
27. travanj 2024 08:11