Moja destinacija

Splićanka Tisja Kljaković Braić napravila insajderski vodič za svoj grad: ‘Hvali splitske plaže, drž‘ se breljanskih‘

Slikarica, karikaturistkinja i spisateljica za čitatelj(ic)e Gloria.hr sastavila je listu svojih preporuka za ugodan provod i odmor u Splitu.

Umjetnica Tisja Kljaković Braić upravo je zbog svojih duhovitih opisa odrastanja u Splitu, kao i duhovitih karikatura tipičnog (dalmatinskog) para osvojila srca brojnih ljudi u cijeloj Hrvatskoj. Svjedoče tome i brojke - njene knjige "U malu je uša đava" te "Oni" ne silaze s vrha ljestvica najprodavanijih knjiga.

image
Tisja Kljaković Braić
VOJKO BASIC/CROPIX

Kao vrsna poznavateljica najlipšeg grada na svitu, Tisja je za čitatelje Gloria.hr napravila svoj osobni vodič kroz Split - i to baš onakav kakva je i ona - iskreno i bez zadrške. Ako dobro proučite Tisjine preporuke, ovog ljeta ćete se u Splitu odlično provesti.

Kako Dioklecijanov grad obiluje antičkim, sakralnim i drugim povijesnim znamenitostima - odlučeno je da se te preporuke podrazumijevaju same za sebe nije potrebno o njima govoriti i objašnjavati zašto su bitne. Zato je Tisja složila jedan potpuno insajderski vodič kroz Split (i okolicu) s kojim ne možete falit'. Osim što ćete obilaziti preporučena mjesta, uživat ćete u povijesnim prizorima, popiti najfiniju kavu, pojesti najbolju spizu, ali tamo ćete okrijepiti i dušu - uživajući u umjetnosti i atmosferi Splita.

image
Tisja Kljaković Braić
NIKOLINA VUKOVIC STIPANICEV/CROPIX

Čitajte i: Neno Belan uputio nas je u sve tajne Brača: ‘Svako ljeto tu otvaram svoj stožer, super je na otoku, dođite ga istražiti‘

Gdje se kupati?

Hvali splitske plaže, drž se breljanskih. Nije da se u Splitu nemaš gdje okupati, naprotiv. Žnjanske plaže mogu odjednom udomiti na tisuće preplanulih i izgorjelih, na Obojenoj svjetlosti i Kašunima s južne strane Marjana s pogledom na Čiovo sve je lijepo uređeno, čekaju vas ležaljke, kafići, brza hrana, sandoline i mandoline iz zvučnika. Na sjevernoj strani Marjanske šume s pogledom na Kaštelanski zaljev možete između oštrih obalnih sika pronaći prave male šljunčane oaze, pa još ako ste došli ranije od drugih marjanskih pustinjaka, zajamčen vam je užitak cjelodnevnog samotničkog kupanja uz popodnevno drijemanje pod borovima.

image
Splitska plaža Kašjuni
PAUN PAUNOVIC/CROPIX

Sve to imate i u Brelima, uz dodatak obalnih restorana, pečenjarnica i palačinkarnica i đinđuvarnica. Ali more! More u Brelima je valjda nešto najljepše što Jadran ima, ono je tamo najprozirnije i najplavije. Meni je na poseban način mirisno i lagano. Kristalno čisto, pa mu se dno vidi i bez maske na licu. Pa ako se u takovom moru kupate - recimo ispred hotela Maestral - gdje su borovi pogrbljeni godinama i zimskim burama gotova nalegli nad plažu i skoro da dotiču more - onda ćete potpuno razumjeti o čemu govorim.

image
Brela imaju neke od najljepših plaža na Jadranu.
IVO RAVLIC/CROPIX

Izlet na koji obavezno treba otići

Trogir i Omiš dva prekrasna gradića u blizini svaki sa svojom prekrasnom arhitekturom.

image
Trogir je u blizini Splita, idealan za izlet
ANTE CIZMIC/CROPIX

Čitajte i: Tatjanin vodič kroz Skradin: Ljepote ovog kraja i insajderski savjeti naše voditeljice jamče vam nezaboravan odmor

Gdje popiti kavu

Birajte! Možete na Pjaci ispred hotela Central, na mjestu nekadašnje kultne kavane Troccoli, ondašnjem i današnjem okupljalištu viđenijih građana i onih koji žele biti viđeni, baš kao što je to prikazano u Velom mistu. Dok tamo ispijam kavu, možda sjedim baš na mjestu opjevanog stola mudraca. Tako je u starom dijelu Splita. Gdje god prođeš, prate te sjene povijesnih ličnosti. Tko zna koliko sam se puta mimoišla s Dioklecijanom koji je tuda prolazio sa svojom Priscom.

Lipo je i na Prokurativama u restoranu i kavani Bajamonti, pa u prizemlju hotela Marmont kod peškarije. Ili u kafiću Galerije umjetnina. A zašto ne u Meštrovićevoj galeriji? Ako stanujete u kvartu Spinut, a ne ide vam se po vrućini u turističko grotlo Rive ili Pjace, imate dobru kavu i hladovinu u kafiću neobičnog imena. Naime, svi koji tamo zalaze, kažu: Idemo u Prčiju! Kako se to ime udomaćilo, još uvijek je tajna.

I da ne dužim, možete veliku s toplim mlijekom popiti na još stotinu ovakovih i sličnih mjesta u Splitu u starom dijelu grada jer svugdje ćete besplatno dobiti i dašak prošlosti, pinku atmosfere koja će vam pojačati užitak polaganog ispijanja prve jutarnje kave.

image
Gdje god da sjednete, ne možete pogriješiti - kaže Tisja.
BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX

Čitajte i: Insajderski vodič Luke Nižetića: Skrivene ljepote i robinzonski hedonizam zbog kojeg nećete htjeti otići s Visa

Gdje se najbolje opustiti i počastiti: Grof iz Pimpinella

U konobi "Pimpinella na Firulama stoluje već godinama Željan Radman, živa enciklopedija splitskog ugostiteljstva i estrade. Čovjek je u prošlom stoljeću bio bio basist "Mladih batala", jednog od prvih splitskih VIS-ova, a već desetljećima uz konobu vodi i kultni "Semafor", klub koji je desetljećima bio i ostao okupljalište javnih ličnosti. Danas tek rijetko zasvira, ali zato svaku večer u njegovoj kultnoj "Pimpinelli" možete uživati u tijestu sa sipom i plodovima mora. Ili u pašticadi od tunjevine. Ili u gofu sa njokima i smokvama...I, što je osobito važno, u jednoj opuštenoj, gotovo pa domaćoj atmosferi uz gazdu kojemu se i oči smiju.

image
Konoba Pimpinella
NIKOLA VILIC/CROPIX

Gdje odvesti djecu?

Najbolje u babe i dide.

image
Splitski galeb iznad splitske Rive
DUJE KLARIC/CROPIX
Linker
24. travanj 2024 18:42