NE PROPUSTITE

Izložba likovnog velemajstora Fadila Vejzovića u dubrovačkoj palači Sponza

Izložba "Laka je mlados" može se razgledati do 30. srpnja, a otvorena je u sklopu 74. Dubrovačkih ljetnih igara.

Do 30. srpnja svakog dana od 18 do 21 sat posjetitelji u atriju dubrovačke palače Sponza mogu razgledati izložbu "Laka je mlados" legendarnog slikara Fadila Vejzovića. Otvorena je u sklopu 74. Dubrovačkih ljetnih igara, a otvorenju je uz brojne uzvanike, te uglednike iz javnog i kulturnog života prisustvovala i obitelj umjetnika, uglednog slikara, grafičara, dizajnera i ilustratora od kojeg smo se lani oprostili.

Intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski istaknula je kako je počašćena iznimnom prilikom da prvi put prezentira, i to upravo festivalskoj i dubrovačkoj publici, ova slikareva dragocjena djela inspirirana sveprisutnim Držićem te kako je cijela priča zaokružena i isprepletena s pričom obitelji Vejzović.

image

Otvorenju su prisustvovali Nevena Rendeli Vejzović, Mak Vejzović, Majda Bekić Vejzović, Enes Vejzović i Bojana Gregorić Vejzović

BOZO RADIC CROPIX

Njen pomoćnik za dramski program i autor teksta kataloga izložbe Saša Božić ispričao je nešto više o samoj izložbi kazavši kako su motivi Držićeve Novele od Stanca – potreba za vječnom mladošću, seksualitet, lica – u radu gospodina Vejzovića stvarno majstorski transformirani u lice commedie del arte, u vedute grada Dubrovnika, ali i u motive iz renesansne talijanske likovne umjetnosti.

image

Ciklus je nadahnut Držićem i Dubrovnikom

BOZO RADIC CROPIX

"Još jednom ‘Laka je mlados‘ doista pokazuje snagu i potrebu ljudske želje za vječitom teatralizacijom vlastitog života i za transformacijom svoje ljudskosti", rekao je Božić, a Majda Vejzović, udovica pokojnog slikara, zahvalila je organizatorima što su omogućili da "Fadil opet bude ovdje s nama".

image

Enes Vejzović i Bojana Gregorić Vejzović s kćerkom Zoe

BOZO RADIC CROPIX

Na izložbi se može razgledati dvanaest radova u kombiniranoj tehnici, u kojima Fadil Vejzović donosi vlastitu interpretaciju Držićeva Dubrovnika. Inspiraciju i motive, poput odnosa starosti i mladosti te potrage za vječnom mladošću, pronašao je u njegovoj Noveli od Stanca, hrvatskoj renesansnoj književnosti i talijanskoj renesansnoj umjetnosti. No, ciklus "Laka je mlados" nije samo likovni odgovor na držićevske teme, već i dublje promišljanje ljudske seksualnosti, životnih procesa i neprestane potrebe za teatralizacijom vlastitog bivanja.

Linker
21. travanj 2024 17:35