Za film ‘Murina‘

Još jedno veliko priznanje za redateljicu Antonetu Alamat Kusijanović

Američko udruženje redatelja nominiralo je našu redateljicu za najbolju režiju debitantskog dugometražnog ostvarenja, za nagrađivani film "Murina".

Osim Antonete Alamat Kusijanović, koja je nominirana za svoj dugometražni igrani prvijenac Murina, u kategoriji najbolje režije dugometražnog prvijenca (Outstanding Directorial Achievement of a First-time Theatrical Feature Film Director), tu su još četiri redateljice: Alice Diop (Saint Omer), Audrey Diwan (Happening), Charlotte Wells (Aftersun) te jedan redatelj - John Patton Ford (Emily the Criminal).

Ovo je Murini čak šesta nominacija za nagrade američkih strukovnih udruga. Film je bio nominiran u čak tri kategorije za Independent Spirit Awards - nagradu koju dodjeljuje neprofitna organizacija Film Independent i to za najbolji debitantski dugometražni film, najbolju izvedbu glumice u usponu (Gracija Filipović) i najbolju kameru (Hélène Louvart).

Film je bio nominiran u dvije kategorije i za Gotham Award koji nezavisnim ostvarenjima dodjeljuje Gotham Film & Media Institute - za najboljeg redatelja debitanta (Antoneta Alamat Kusijanović) te za najbolju glumačku nadu (Gracija Filipović). Potonja nominacija rezultirala je i nagradom - Gracija je pobijedila u konkurenciji još četiri glumica i glumaca (Frankie Corio, Kali Reis, Anna Diop i Anna Cobb).

Murina je svjetsku premijeru imala 2021. godine na Filmskom festivalu u Cannesu, na kojem se odmah i ovjenčala Zlatnom kamerom (Camera d‘Or) za najbolje debitantsko ostvarenje. Film je do danas prikazan na više od 60 festivala i osvojio je preko 20 priznanja i nagrada. Uz prestižnu cannesku, tu je i nagrada za najbolji film u Hamptonsu, kao i nagrada Femme Du Cinema u Les Arcsu u Francuskoj uručena Antoneti Alamat Kusijanović kao najperspektivnijoj redateljici godine. Na domaćem terenu, Kusijanović je za Murinu osvojila i godišnju nagradu "Vladimir Nazor" koju Ministarstvo kulture i medija dodjeljuje najboljim umjetničkim ostvarenjima, te Nagradu Breza za najboljeg debitanta, Zlatnu arena za najbolju sporednu žensku ulogu (Danica Ćurčić) i Zlatna vrata Pule na Pulskom filmskom festivalu. Gracija Filipović osvojila je i Shooting Stars priznanje koje, u sklopu Berlinalea, dodjeljuje europska organizacija nacionalnih filmskih agencija European Film Promotion. Producenti filma su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus Movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara). Distributer za teritorij Sjeverne Amerike je Kino Lorber.

Američko udruženje redatelja (Directors Guild of America) za najbolju režiju dugometražnog filma (Outstanding Directorial Achievement in Theatrical Feature Film) nominirala je šest redatelja: Todd Field (Tár), Joseph Kosinski (Top Gun: Maverick), Daniel Kwan i Daniel Scheiner (Everything Everywhere All at Once), Martin McDonagh (The Banshees of Inisherin) i Steven Spielberg (The Fabelmans).

Popis nominacija po kategorijama možete pronaći na službenoj stranici Američkog udruženja redatelja.Pobjednici će biti objavljeni tijekom svečane dodjele nagrade 18. veljače u Beverly Hilton Hotelu u Los Angelesu.

Linker
24. travanj 2024 15:49