Press foto
prava sreća

Kazališna skupina svjetski poznatog redatelja i glumca Pippa Delbona stiže u Zagreb!

Talijanski institut za kulturu u Zagrebu u suradnji s HNK dovodi prvo strano gostovanje u HNK nakon karantene. Kazališna skupina svjetski poznatog redatelja i glumca Pippa Delbona gostovati će u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 27. rujna u sklopu drugog dijela Festivala svjetskog kazališta, koje je omogućio i Talijanski institut za kulturu u Zagrebu.

Otvorivši vrata javnosti nakon završetka akutne faze pandemije u lipnju izložbom o djelu arhitekta Vica Magistrettija u Zagrebu, a u srpnju izložbom o talijanskoj i hrvatskoj nematerijalnoj baštini UNESCO-a u Muzeju grada Vukovara, Talijanski institut za kulturu u Zagrebu vraća se na scenu dovodeći u Hrvatsko Narodno Kazalište u Zagrebu predstavu "Sreća" kazališne skupine Pippa Delbona, koja se nakon prošlih uspjeha po peti put vraća u Zagreb.

Predstava "Sreća" ("La gioia") donijet će upravo sreću kazališnoj sceni u Zagrebu kao prvo strano gostovanje u kazalištu nakon proglašenja pandemije i zatvaranja. Ova svjetski poznata glumačka skupina okupljena oko redatelja i glumca Pippa Delbona, otvorit će nastavak Festivala svjetskog kazališta koji u Hrvatsku dovodi predstave najboljih svjetskih i europskih umjetnika, kao i mlađe redatelje koji su stilski promijenili ne samo teatar nego i suvremenu umjetnost uopće.

Za dolazak ove fantastične i svjetski renomirane glumačke skupine zaslužan je pored HNK i Talijanski institut za kulturu u Zagrebu koji od 1942. godine ima za zadatak promovirati i širiti talijanski jezik i kulturu u Hrvatskoj kao i prijateljske odnose dviju susjednih članice Europske unije.

"Sreća" je zadnja predstava kazališne skupine Pippa Delbona, prva nakon popularne "Evanđelja" (2015.) koju je skupina radila u koprodukciji s HNK u Zagrebu i s poznatim hrvatskim glumcima (Alma Prica, Nina Violić, Mirta Zečević).

U ovoj predstavi autor detaljno analizira pojam sreće i radosti te koje osjećaje i promjene ona budi u svima nama. Na repertoaru je pogled u strah od asocijacija na radosne obiteljske fotografije, radosnu djecu i radosne krajolike. Pojam sreće se analizira kroz njegov dijametralno suprotni pojam, pojam smrti i autor se pita kako prihvaćamo taj pojam u životu i kazalištu.

Ova kazališna poslastica kao i glumačka skupina Pippa Delbona, samo je jedna u nizu od kulturno-umjetničkih i obrazovnih manifestacija pod organizatorskom i suorganizatorskom palicom Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu, čije se aktivnosti u Zagrebu u subotu 26. rujna upotpunjuju sudjelovanje na Europskom danu jezika i Svjetskom festivalu animiranog filma s filmom "Poznata invazija medvjeda na Siciliji".

Čitajte i:

Veliki glazbenik otišao prije 12 godina! U nedjelju pogledajte dokumentarac o životu Vice Vukova

Vrisak u ritmu Arsena Dedića: Velika biografija dubinski je uvod u fenomen legendarnog glazbenika

Riječani su 30 godina čekali na ovo: Predstava s potresnim ženskim pričama u HNK Ivana pl. Zajca

Linker
14. travanj 2024 07:09