Martin Scorsese
 Getty Images
NOVI USPJEH DUBROVAČKE REDATELJICE

Kultni redatelj i producent Martin Scorsese radit će na hrvatskom filmu

Dubrovačka redateljica Antoneta Alamat Kusijanović ima razloga za veselje: producentske kuće Sikelia Prods. kultnog redatelja i producenta Martina Scorsesija i RT Features Rodriga Teixeire će kofinancirati i koproducirati njezin debitantski dugometražni igrani film.

Antoneta Alamat Kusijanović prva je Hrvatica primljena u cannesku rezidenciju Cinéfondation na kojoj je nekoliko mjeseci radila na razvoju svog prvog dugometražnog igranog filma "Murina". Film je razvijala i u sklopu First Films First programa te Jerusalem Film Laba, a riječ je o obiteljskoj psihološkoj drami čija se radnja donekle nastavlja na onu višestruko nagrađivanog kratkometražnog igranog filma "U plavetnilo" i odvija tijekom četiri dana na jednom hrvatskom otoku. Povodom službene objave ulaska Martina Scorsesija u njezin tim, mlada je dubrovačka redateljica u Cannesu kratko izjavila: "Sretna sam, višegodišnji rad se isplatio!"

Maja Medić

Glavnu ulogu u filmu, čije bi snimanje trebalo početi u svibnju 2019. na hrvatskom Jadranu, nosi Gracija Filipović, producentica je Zdenka Gold (Spiritus movens), a koproducent filma je Danijel Pek (Anitalent) "Dugo smo kuhali, radili i razvijali Murinu, i došli smo do ovog izvrsnog rezultata. Svi smo jako sretni, no ovo je tek početak, pred nama je još jako puno posla. Vjerujem u Antonetu i tim koji smo okupili oko filma i nadam se da ćemo ispuniti sva očekivanja" - rekla je Zdenka Gold ovom prilikom.

CANNES, FRANCE - MAY 08:  Director Martin Scorsese attends the screening of
Getty Images for Kering
Martin Scorsese na otvorenju 71. Filmskog festivala u Cannesu

Ni Daniel Rafaelić ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra nije krio oduševljenje sjajnim uspjehom Antonete Alamat Kusijanović u Cannesu, gdje je 8. svibnja 71. izdanje najpoznatijeg filmskog festivala na svijetu zajedno s Cate Blachett otvorio upravo redatelj i producent Martin Scorsese: "Svaka filmska zajednica navikla je hvaliti samu sebe. No kad vas profesionalnim blagoslovom pospe onaj koji to ne mora, to je onda najveće priznanje. Imati Martina Scorsesea u našoj filmografiji, baštiniti njegov talent kako bi se odnjegovao onaj novi, Antonetin, ponovno pokazuje da hrvatski film ima najveće uspjehe ako, da parafraziram Maestra Scorsesea, iza sebe ima Doba nevinosti, a čuva se Vuka s Wall Streeta".

Antoneta Alamat Kusijanović rođena je 1985. godine u Dubrovniku. U svojim filmovima tematizira tamnu stranu strasti, obiteljska ograničenja i opasnost koju donose tajne. Magistrirala je filmsku umjetnost na sveučilištu Columbia u New Yorku.

Linker
24. travanj 2024 06:05