Bluetalk

 PRESS
4 plesne predstave

Let‘s dance donosi brojne plesne predstave: Pogledajte detaljan program

Program Let‘s dance ugostit će četiri plesne predstave, među kojima su dvije hrvatske i dvije francuske.

Program Let‘s dance ugostit će četiri plesne predstave, među kojima su dvije hrvatske i dvije francuske.

Let’s Dance/Pop-Up Plesni Display obuhvaća seriju pop-up plesnih predstava i performansi renomiranih plesnih umjetnika iz područja suvremenog plesa na neočekivanim lokacijama. Let’s dance prvi put će biti predstavljen publici u listopadu 2023. u izlogu medijateke Francuskog instituta, kao dio platforme za umjetnosti i kulturu - Artupunktura.

Program Let’s dance ugostit će četiri plesne predstave, dvije hrvatske - "Love will tear us apart" i "Igralište 22" te dvije francuske - "Chronique d’une danseuse" i "Bluetalk", koje će biti izvedene u izlogu medijateke Francuskog instituta u Zagrebu, u Preradovićevoj 5. Na taj način suvremena plesna umjetnost približit će se široj javnosti. Svakako treba istaknuti kako će publika imati priliku uživati u 98. izvedbi Love will tear us apart, jedne od najdugovječnijih hrvatskih plesnih predstava.

Kroz ovaj projekt želi se omogućiti plesnim umjetnicima izvedbe u nekonvencionalnim prostorima, povezati suvremeni ples i širu publiku te Zagreb učiniti prepoznatljivim središtem plesnih platformi. Ovogodišnji program Let’s Dance umjetnička organizacija Yelo provodi u suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba.

"Chronique d’une danseuse" izvođenjem razmatra se stvaranje dokumentiranog plesa temeljenog na arhivima, svjedočanstvima i rekonstrukcijama. Ova forma obuhvaća koreografiju i dramu, potičući gledatelje da se dublje povežu s procesom umjetničkog iskustva. Arhive pružaju kontekst, svjedočanstva donose ljudsku dimenziju, a rekonstrukcije vizualni prikaz. Cilj je potaknuti gledatelje da aktivno sudjeluju i emocionalno se povežu s pričom, čineći ples dokumentarcem dubokim i inspirativnim iskustvom.

image

"Chronique d’une danseuse"

Thomas Scotto d‘Abusco
image

"Chronique d’une danseuse"

Thomas Scotto d‘Abusco

"Love will tear us apart", prvi dio trilogije o odnosu suvremenog plesa i specifičnog žanra pop-glazbe, solo je kreiran za izvođačicu Petru Hrašćanec. Sam rad žanrovski vrluda između rock- koncerta, ispovjedne forme i apstraktnog plesa. Pitanje vlasništva nad izvedbom isprva stavljeno u apstraktni plesni okvir bavljenja tijelom i politikom pogleda, ekstremno se proširuje u širi umjetnički i socijalni okvir. Ljubav iz naslova prenesena je u ljubav spram plesa,čina plesa samog, dok rad raspravlja razliku između plesa i njegove realizacije kao društvenog događanja kroz konstituciju pojma izvođačice same. Izvođačica Petra Hrašćanec izvodi plesne numere, odabrane ljubavne pjesme, dok se u pauzama saznaje sve o samoj produkciji, rasplićući suptilnu mrežu odnosa moći koja definira čin izvedbe.

image

Love will tear us apart

PRESS
image

Love will tear us apart

PRESS

"Igralište 22" potaknuto je radošću, a bude sjećanja na davna zaboravljena igrališta iz djetinjstva. Plesna predstava u plesu i zvuku želi zabilježiti i uhvatiti prolaznost vremena i odati počast susretu i igri. Svjedočeći krizi kroz koju kazalište prolazi u vremenu sve većeg populariziranja drugih medija i brzog konzumiranja sadržaja, teži se usporiti i usmjeriti vlastitu pozornost te ponuditi gledateljima mogućnost da svoju pozornost usmjere na praćenje jednog sadržaja.

image

Igralište 22

Dora Fodor
image

Igralište 22

Dora Fodor
image

Igralište 22

Dora Fodor

"Bluetalk" je razgovor između četiri žene, četiri tijela i četiri jedinstvena uma. Ovaj plesni kolektiv crpi svoju inspiraciju iz svijeta hip-hopa, stvarajući nešto potpuno novo i osvježavajuće. Za njih je Bluetalk simbol želje za zajedničkim stvaranjem, gdje se međusobno podržavaju, suočavaju s izazovima i istražuju dubine svojih mogućnosti. Bluetalk nije samo ples i pokret, već je to komunikacija između četiri žene koje svojom energijom potiču publiku da vibrira s njima. Kreirajući svoj novi performans za Lets Dance, želja kolektiva "Walking" je zadržati jednostavnost i učinkovitost, omogućavajući publici da sudjeluje u njihovoj vibraciji. Bluetalk je više od plesa; to je priča o jedinstvu, inspiraciji i nevjerojatnoj snazi ženskog zajedništva.

image

Bluetalk

PRESS
Linker
26. travanj 2024 07:58