Guitar Festival u Zagrebu

Mladi gitarist osvojio je europske pozornice, a sada se vraća pred domaću publiku: ‘Svaki dan sviram bar nekoliko sati‘

Na terasi zagrebačkog kluba Boogaloo u sat vremena mladi gitarist Lovro Peretić izvest će nekoliko skladbi iz svog sad već tradicionalnog repertoara - klasičnu glazbu iz različitih povijesnih razdoblja, od klasicizma i romantizma do nešto modernijih.

Sedmo izdanje Zagreb Guitar Festivala, koji je na rasporedu cijeli ovaj tjedan posljednjeg će dana, u nedjelju 20. lipnja, ugostiti mladog gitarista Lovru Peretića (26). Na terasi zagrebačkog kluba Boogaloo u sat vremena Lovro će izvesti nekoliko skladbi iz svog sad već tradicionalnog repertoara - klasičnu glazbu iz različitih povijesnih razdoblja, od klasicizma i romantizma do nešto modernijih - a mi smo ga nekoliko dana prije koncerta uhvatili za par pitanja.

Što nam možeš najaviti kao jedan od izvođača na sedmom izdanju Zagreb Guitar Festivala?

Sat vremena uživanja u izvedbi klasične glazbe različitih povijesnih razdoblja i umjetnika toga vremena - od Bacha, klasicizma i romantizma do nešto novijih vremena, s kojima sam i pobijedio na prestižnom natjecanju EuroStrings koji mi je zapravo bio ulaznica za Guitar Festival. Poslije mene sve pozivam i da ostanu i poslušaju fantastičnu glazbenu skupinu Ad Hoc.

image
Privatna arhiva

Kako se pripremaš za nastup?

Trenutačno sam u Ženevi, gdje sam nakon završene Muzičke akademije u Zagrebu upisao još dvije godine usavršavanja na švicarskoj Haute École De Musique. Sviram, kako u sklopu fakulteta tako i u sklopu "izvannastavnih" aktivnosti, svaki dan izdvojim za to barem nekoliko sati. Ovo će mi biti tek treći nastup otkad nas je u tome spriječila pandemija i jedva čekam to ponovno navikavanje na "offline" događaje jer me, kao valjda i sve, puno me više vesele od onih "online" na koje smo bili primorani prošle godine.

Prošlogodišnji si pobjednik natjecanja EuroStrings - najvećeg europskog natjecanja za klasične gitariste. Što ti je to natjecanje donijelo?

Pobjedom na tom natjecanju dobio sam "ulaznicu" za nastup na čak 18 različitih festivala diljem Europe - dakle europsku, ali i svjetsku turneju jer se na jesen pripremam mjesec dana svirati po cijelom SAD-u. Nevjerojatan je osjećaj uopće ići na takvo natjecanje, a kamoli pobijediti. Za njega sam zapravo slučajno saznao na jednom festivalu u Belgiji, prijavio se i eto, odnio pobjedu prošle godine u studenom.

Je li profesionalno bavljenje glazbom ostvarenje tvog životnog sna?

Svakako. Za glazbu sam se odlučio dosta rano, kao i moja četiri godine starija sestra Lea Peretić, koja je također završila osnovnu i srednju glazbenu školu u Zagrebu, ali nije išla dalje na Akademiju već na Medicinu i danas je liječnica. Roditelji pak, iako veliki zaljubljenici u glazbu, njome se nisu nikada bavili - otac Mladen radi u firmi koja se bavi prodajom građevinskog materijala, a mama Blanka je učiteljica. Moja je ljubav prema gitari počela još s osam godina, a iako sam neko vrijeme paralelno studirao i matematiku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, glazba je ipak prevagnula. Postala je u jednom trenu više od odlaska na predavanja, istinska ljubav i strast koja će, vjerujem, trajati vječno.

image
Naš mladi gitarist trenutačno završava studij na Muzičkoj akademiji u Ženevi.
Privatna arhiva

Čitajte i: Sedmo izdanje Zagreb Guitar Festivala sredinom lipnja u zagrebačkog Boogaloou

Što Lovro radi kad ne svira?

Veliki sam zaljubljenik u sport, posebno plivanje, koje sam trenirao preko deset godina. Svaki slobodni trenutak iskoristim za odlazak na bazen i trčanje, sport i fizička aktivnost važan su dio mog života i ne mogu bez toga zamisliti niti jedan dan. Svakako se trudim iskoristiti vrijeme i za druženja, u Ženevi se sada sve polako budi, to je grad vrlo sličan Zagrebu i po veličini i po kulturi pa mi prilično odgovara, ali jedva čekam i povratak u metropolu.

image
Lovro i sam drži MasterClassove, poput ovog s poljskim gitaristom Marcinom Dyllom.
Privatna arhiva

Kakvi su ti kratkoročni, a kakvi dugoročni planovi?

Sad mi je najviše u fokusu Guitar Festival u Zagrebu, nakon toga putujem u Italiju i Španjolsku pa malo sjevernije u Dansku pa u Rumunjsku. Na ljeto ću uhvatiti vremena i za nastupe sa svojim prijateljima, također gitaristima Ivanom Šimatovićem i Lukom Lovrekovićem, kao i violinisticom Katarinom Kutler, dok me na jesen čeka turneja po Americi. Dugoročno se sasvim sigurno vidim i kao predavač, već sad povremeno u sklopu festivala držim Masterclassove i to me prilično veseli!

Linker
24. travanj 2024 19:59