Sarajevo Film Festival
prijatelj festivala

Nagrada Počasno Srce Sarajeva 26. Sarajevo Film Festivala će biti uručena Michelu Francu

Kao priznanje za njegov izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti, kao i za podršku Sarajevo Film Festivalu, nagrada Počasno Srce Sarajeva bit će uručena jednom od najznačajnijih nezavisnih filmskih stvaratelja, autoru upečatljivog i prepoznatljivog filmskog jezika. Meksičkom režiseru, scenaristu i producentu Francu će se također odati priznanje retrospektivom njegovih djela u festivalskom programu "Tribute to" (Posvećeno).

"Odavanje priznanja Francu ovom nagradom za mene je još posebnije jer će se nagrada uručiti prijatelju i želim izraziti koliko podrška Sarajevo Film Festivalu tijekom godina i naša suradnja znači za mene i za Festival. Oduševljeni smo što će 26. izdanje Sarajevo Film Festivala istaknuti djelo ovog izuzetnog filmskog stvaratelja kroz festivalski program ‘Tribute to", rekao je direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.

sarajevo 12.08.2018
sarajevo film festival
na slici: judita frankovic, mirsad purivatra
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Judita Franković Brdar i Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala

Michel Franco, rođen 1979. godine u Mexico Cityju, stavio je meksičku kinematografiju u središte svjetske pažnje. Filmovi za koje je pisao scenarij, koje je režirao i producirao uključuju CHRONIC (nagrada za najbolji scenarij na filmskom festivalu u Cannesu 2015.), LAS HIJAS DE ABRIL / APRILOVA ĆERKA (nagrada žirija sekcije „Un Certain Regard“ na filmskom festivalu u Cannesu 2017.) i DESPUÉS DE LUCÍA / NAKON LUCIJE (glavna nagrada sekcije "Un Certain Regard" na filmskom festivalu u Cannesu 2012.). Navedeni filmovi, uključujući i filmove DANIEL I ANA (2009.) i A LOS OJOS (2014.), bit će predstavljeni u programu "Tribute to" Sarajevo Film Festivala.

Među filmovima koje je producirao su 600 MILLAS (režija Gabriel Ripstein, dobitnik nagrade za najbolji prvijenac na Berlinaleu 2015.) i FROM AFAR (redatelj Lorenzo Vigas, dobitnik Zlatnog lava na Filmskom Festivalu u Veneciji 2015.). Njegov novi film NUEVO ORDEN, čija je radnja smještena u distopijskom Mexico Cityju, trenutno je u postprodukciji. Ovaj Francov film, za koji su svi prestižni A festivali pokazali interes, jedan je od najiščekivanijih ove jeseni.

Francova prva posjeta Sarajevu bila je 2009. godine s njegovim prvim dugometražnim filmom DANIEL I ANA, koji je premijerno prikazan u sekciji Directors' Fortnight na filmskom festivalu u Cannesu. Na 23. Sarajevo Film Festivalu (2017.) Franco je bio predsjednik žirija Natjecateljskog programa - Igrani film. Njegov film LAS HIJAS DE ABRIL (APRILOVA KĆER) osvojio je nagradu žirija sekcije „Un Certain Regard“ na filmskom festivalu u Cannesu te godine i prikazan u sklopu Open Air programa 23. Sarajevo Film Festivala.

IZJAVA FESTIVALA O COVID-19 SITUACIJI

26. Sarajevo Film Festival bit će održan u predviđenom terminu – od 14. do 21. kolovoza – na festivalskim lokacijama i online, u skladu sa situacijom uzrokovanom pandemijom Covid-19. Sigurnost i zdravlje gostiju i zaposlenih prioritet je Sarajevo Film Festivala.

Timovi Festivala i Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo s federalnim nivoima zdravstvenih institucija još od kraja svibnja rade na uspostavljanju epidemiološkog protokola za sve festivalske lokacije, kao i posebnog protokola prilikom dolaska festivalskih gostiju. "Svjesni smo odgovornosti u organizaciji jednog ovakvog događaja,“ rekao je Purivatra. „Covid-19 je utjecao na sve aspekte života širom svijeta, pa i Sarajevo Film Festival mora proći kroz određene promjene. To znači manje grupe, manji broj gostiju, nema prijema i zabava na kakve smo navikli, ali kao i uvijek, bit će mnogo kvalitetnih filmova, sjajnih projekcija i filmskih razgovora. Naša misija je ista kao i prvog dana kada je festival osnovan u našem gradu pod opsadom – slavljenje života, humanosti i umjetnosti. I evo, imamo još jednu priliku da se kulturom borimo protiv nevolje – organizirajući festival u skladu sa savjetima zdravstvenih stručnjaka i ponašajući se odgovorno i u okviru jasno definiranih smjernica, možemo pokazati kako se društvena kohezija može graditi i tamo gdje smo dužni održavati fizičku distancu."

Čitajte i:

Na Sarajevo Film Festivalu se nosila sarajevska moda

Sarajevo - inspiracija za sve!

Robert De Niro: Sarajevo u 26 sati

Linker
19. ožujak 2023 14:58