Izbor tjedna

Naš nagrađivani pijanist priprema koncert u Galeriji Klovićevi dvori

Iako živi na drugom kraju svijeta, Aljoša Jurinić česti je gost u domovini gdje će u petak, osmi puta na sceni Amadeao, odsvirati četiri Chopinove balade.

Pijanist Aljoša Jurinić, koji se prije tri godine odselio u Toronto, došao je u rodni Zagreb kako bi 19. kolovoza nastupio na gornjogradskoj Sceni Amadeo. Živi na drugom kontinentu, no u Hrvatskoj je relativno često. Publika mu je itekako sklona, o čemu svjedoči i puna Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskoga, gdje je krajem prošle godine održao koncert sa Zagrebačkom filharmonijom i izveo Beethovenov 5. klavirski koncert. Sada će u Galeriji Klovićevi dvori odsvirati četiri Chopinove balade, a bit će mu to osmi nastup na Sceni Amadeo.

Kako ste proveli ljetni godišnji odmor?

Zbog vrste posla i brojnih ljetnih koncerata nemam običaj uzeti veći odmor. Radije si nekoliko puta godišnje priuštim poneki slobodan dan. Posljednji put to je bilo u lipnju kad smo supruga i ja spojili "radno i razno" u Ateni, a potom smo se zaustavili u Montrealu na utrci Formule 1.

image

Violončelist Luka Sulić i pijanist Aljoša Jurinić 2019. su zajedno nastupali u Kneževu dvoru

TONĆI PLAZIBAT/CROPIX

Kakve vas obveze čekaju nakon zagrebačkog koncerta?

Održat ću seminar u Samoboru, čemu se osobito veselim jer sam se u posljednje vrijeme počeo više baviti pedagoškim radom. Početkom rujna sviram s HRT-ovim orkestrom te samostalno nastupam u Dubrovniku i Korčuli. Zatim slijedi povratak u Toronto pa putovanje u Češku, gdje ću imati solo nastupe i s komornim sastavima.

Kakav je život umjetnika u Kanadi?

Mislim da nemam pravu sliku ni pravi odgovor jer se u cijelu priču upetljala korona pa sam zbog pandemije - i strogih restrikcija - čekao svoj kanadski debi više od dvije godine. Ipak, te okolnosti omogućile su mi da se posvetim znanstvenoistraživačkom radu. U međuvremenu sam upisao doktorski studij na Sveučilištu u Torontu.

image

U listopadu je naš nagrađivani pijanist nastupio u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog sa Zagrebačkom filharmonijom.

ANTE ČIZMIĆ/CROPIX

Planirate li povratak u Hrvatsku?

Supruga Marija Pranjić, magistra klavira i muzikoterapije, i ja trenutačno smo usredotočeni na prilike koje nam se pružaju u Kanadi. Oboje smo otvoreni za razne mogućnosti, među njima je, naravno, i Hrvatska, ali nemamo jasno definirane sljedeće korake - osim što oboje planiramo završiti doktorate.

Linker
23. travanj 2024 14:12