SEKS,GRAD I LAŽI…

Osvrt na kultnu seriju: Je li Faca lik iz većine ženskih fantazija ili je glavna rola ženskih mora?!

Glorijina suradnica osvrnula se na novo poglavlje kultne serije ‘Seks i grad‘ kroz lik Chrisa Notha - naizgled uspješnog, intrigantnog financijaša.

Je li nas Faca prevario? Je li on poželjan, uspješan, umjeren, intrigantan financijaš, ili je nadmeni, agresivni, narcisoidni zlostavljač?

Optužen da je bio nasilan, sada već prema nekoliko žena, Chris Noth koji je utjelovio Facu u kultnoj seriji čije nastavke gledamo, srušio je i zadnje ženske nade da idealni frajeri postoje.

Pet različitih žena optužuje Chrisa Notha da ih je silovao, ili pokušao silovati. Do sada su, kažu, šutjele jer su se bojale njegovog utjecaja u industriji u kojoj su željele uspjeti.

Čitajte i: Premijera ‘And Just Like That‘: Miranda isfurala neonsko, Charlotte klasiku, a u ormaru želimo Carriejinu haljinu!

image

Na svjetskoj premijeri ‘And Just Like That‘.

DAVE ALLOCCA/STARPIX/SHUTTERSTOCK

Noth optužbe negira i tvrdi kako su lažne i fabricirane. Tim više što su se neka navodna zlostavljanja, dogodila prije više od dvadeset godina.

Nemoguće je lika iz serije odvojiti od onoga što čitamo ovih dana. Faca je faca i on ne može i ne smije biti nasilan prema ženama. On može biti emotivna kukavica, može se bojati braka, može čak u oporuci ostaviti milijun dolara bivšoj ženi (što je zapravo gentlemenska gesta), procjenjujući da toliko košta bol napuštene žene, može ostati doma uz televizor kada se njegovoj sređenoj ženi izlazi u poznate restorane. Sve to može. Ne može, naprosto ne može silom žene tjerati na seks.

Zašto bi uopće Faca bio nasilan? Zašto bi silom tražio ono što bi milom ionako dobio? Barem kod većine žena...

Zgodan, bogat, uspješan muškarac, u našim imaginacijama u ženi traži partnera, izazov, intrigu, potrebu da zaštiti, voli, digne do zvijezda..

Faca je, navodno, prisiljavao žene da vode ljubav s njim. Stiskao ih je, borio se s njima, silom njihove ruke spuštao na svoje međunožje. Svjedoče tako navodne žrtve.

Nije mu bila dovoljna slava. Novac. Izgled. Ugled. Trebao je osjetiti nadmoć. Trebao je poniziti da bi se seksualno uzbudio. Trebao je raniti da bi osjetio zadovoljstvo.

Pokažu li se optužbe točnima, nije tu Faca drugačiji od mnogih muškaraca koji nemaju niti izgled, novac, slavu ili moć.

Možda je Faca je svima bio faca, osim sebi. Samo čovjek bez samopouzdanja, bez dostojanstva, bez dobrog mišljenja o sebi može napasti slabijeg.

image

Chris Noth.

STEVE SANDS/NEWYORKNEWSWIRE/BAUER-GRIFFIN/SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Glumice iz nastavka ‘Seksa i grada‘ samo za Gloriju govore o starosti, seksualnosti, modi i smrti

Kome vjerovati? Pokazat će istraga i na kraju eventualno suđenje. Ono što je nezgodno za Notha je činjenica da je njegova supruga skinula vjenčani prsten.

Četiri dive kultne serije predvođene glavnom glumicom Sarah Jessicom Parker odmah su javno dale podršku zlostavljanim ženama.

Kult najpoželjnijeg muškarca iz serija, srušio se kao kula od karata.

Od Chrisa Notha smo očekivali više. Ljestvica je za njega bila dodatno podignuta. On je i privatno trebao biti drugačiji, poseban, jedinstven. I da je ostao zapamćen po ulozi kriminalca koji dila tone droge, ili odvjetnika koji manipulira svojim strankama, ili doktora koji prikriva svoje profesionalne podbačaje, sve bi nekako bilo lakše.

Zamislimo da je Carrie u seriji doznala (prije nego što je Faca tragično skončao od srčanog udara) da je njezina ljubav života zlostavljač konobarice, pjevačice, tajnice ili susjede s drugog kata. Kako bi se nosila s tom spoznajom? Kako bi sebi objasnila u što se točno zaljubila? Bilo bi to bolnije od njegovo odlaska koji se u seriji dogodio.

Bila bi to izdaja svjetskih razmjera.

image

Cynthia Nixon, Sarah Jessica Parker iKristin Davis također su komentirale slučaj Noth.

ETHAN MILLER AFP

Čitajte i: Živ je! Urnebesna reklama za Peloton oživjela je Facu, a posrijedi je genijalan marketinški trik

Niti ovako nije ništa manja. Jer, pokažu li se optužbe točnima, Chris Noth je dobro znao što radi. Prijetio je, opet navodno, ženama koje je napao, tražio je od njih da nikada i nikome ne govore što im se dogodilo. I one su šutjele. Neke više od 20 godina.

I baš sada kada je Faca umro u seriji, čini se da umire i njegova uloga uglađenog frajera u stvarnom životu.

Neki bi rekli: karma je k…, drugi pak: ima Boga…

Kako god, početak kraja je krenuo, jer kakav god pravosudni ishod bio, imidž savršenog muškarca prilično je narušen. Možda su producenti serije znali više o Faci i prije javnih optužbi, možda se o njegovom navodnom nasilništvu šuškalo već neko vrijeme. Možda je Pandorina kutija bijelih moćnih muškaraca zauvijek otvorena.

Kako god, ne mogu reći da mi je žao što ga je u prvoj epizodi nastavka serije - bicikl došao glave, ma koliko to okrutno zvučalo.

image

Filmska ekipa novog poglavlja kultne serije.

GREGORY PACE/SHUTTERSTOCK

Čitajte i: "Gdje je Samantha?": Sarah Jessica odgovorila fanovima na pitanje koje sve zanima

I da, kada bolje razmislim, zapravo mi se nikada nije sviđao. Uvijek mi se činilo da smo gledali idealnu sliku zamišljenog muškarca, a ne stvarnog čovjeka.

Imala je Carrie puno boljih frajera od njega. Uz njezin savršen ormar, savršen stil, savršenu liniju i savršenu karijeru, odgovarao je i savršen muškarac. Ali muškarci nisu pokretnine. Oni su živa bića. S vrlinama ili manama koje se Faci sada stavljaju na teret. Neće biti nimalo lako dokazati da je nevin.

I dok čekamo nove epizode u seriji u kojoj nema više Face, u životu Noth tek treba odigrati glavnu rolu. Onu - nevinog savršenog muškarca.

image

Chris Noth i njegova supruga Tara Wilson nakon optužbi više se ne smiju zajedno...

GREGORY PACE/SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Zbog skandala u kojemu ga za napastovanje optužuju sad već tri žene, ‘Facina‘ supruga skinula je prsten

Linker
20. travanj 2024 01:21