Bogata zbirka

Otvara se izložba koja slavi motiv žene, bit će izložena djela Bukovca, Račića, Stančića...

Izložba "Zbirka Kurjak - motiv žene u djelima hrvatskih umjetnika" održat će se u zagrebačkoj Galeriji Mona Lisa od 20. travnja do 4. svibnja.

Ljubitelje klasične umjetnosti u Galeriji Mona Lisa uskoro čeka prava poslastica. Imat će priliku pobliže se upoznati s umjetničkom zbirkom dr. Asima Kurjaka i najboljim umjetničkim djelima sa ženom kao središnjim motivom. Sa zbirkom dr. Kurjaka šira se javnost pobliže upoznala 2019. godine kada je u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu izloženo oko 150 njegovih umjetnina u različitim tehnikama i formatima: od vrlo velikih u tehnici ulja do sitnih bilježaka, crteža, skica ili ilustracija mnogih uglednih umjetnika od početaka Moderne do danas.

image

Josip Račić, portret djevojke

PRESS

Asim Kurjak hrvatski je liječnik, osnivač škole Iana Donalda kojih je 126 u 89 zemalja svijeta, redoviti član osam Akademija, vlasnik 13 počasnih doktorata, autor 121 knjige i vlasnik 700 umjetničkih djela. Predstavljanje privatnih kolekcija nije rijetkost, ipak, nije čest slučaj da vlasnik izdvoji iz svoje kolekcije i izloži jedan motivski tematiziran izbor slika i skulptura. Dr. Kurjak sada je odlučio segmentno prikazati puninu svoje zbirke prema dominantnom motivu žene, i dopuniti ju neizloženim slikama. Motiv žene prikazan je u razdobljima od zrele dobi do mladenaštva te u stilskim grupama iz tri vremenska razdoblja: prije Prvog svjetskog rata, u međuraću, i u post-šezdesetima.

image

Marijan Trepše, Sjedeći ženski akt

PRESS
image

Vladimir Becić, Ležeći akt

PRESS

„Sa zadovoljstvom smo se prihvatili organizacije izložbe „Zbirka Kurjak - motiv žene u djelima hrvatskih umjetnika“. Riječ je o izboru od 55 djela, uz napomenu da će manji dio zbirke (19 djela) u rujnu biti izložen u galeriji Stratiko Dominikanskog samostana u Starom Gradu na Hvaru. Kolekcija Kurjak jedna je od ponajboljih privatnih kolekcija hrvatske umjetnosti te bih ovom prilikom zahvalio prof. Kurjaku što je opet omogućio široj publici da uživo pogleda neka od ponajboljih, kapitalnih djela Hrvatskih umjetnika“ izjavio je Martin Henc, vlasnik Galerije Mona Lisa.

image

Marta Ehrlich Tompa, Majka s djetetom

PRESS
image

Miljenko Stančić, Doručak

PRESS

Između 55 djela zbirke dr. Asima Kurjaka koje će javnost imati priliku vidjeti na ovoj izložbi, a koju prati još bogatiji katalog s izborom od 115 djela, svakako je vrijedno istaknuti: Portret djevojke u bijelom Bele Čikoš Sesije, Portret djevojke Josipa Račića, Majka s djetetom Marte Ehrlich Tompa, Majka i dijete Omera Mujadžića, Ujutro Roberta Auera, Doručak Miljenka Stančića, Mladost (Djevojka na livadi) Ivana Tišova, Sjedeći ženski akt Marijana Trepšea, Ležeći akt Vladimira Becića, Ljeto (Alegorija) Vlaha Bukovca, skulpturu Češljanje Frana Kršinića...

image

Vlaho Bukovac, Ljeto (Alegorija)

PRESS
image

Omer Mujadžić, Majka i dijete

PRESS

Izložba će se moći razgledati od 20. travnja do 4.svibnja, od ponedjeljka do petka od 10 do 19 sati i subotom od 10 do 14 sati.

Linker
16. travanj 2024 13:51